Linkuri accesibilitate

Interviu | Pot forțele ruse din Donbas să împingă linia frontului spre vest?


Un pod care făcea legătura dintre orașele Lîsîchansk și Severodonețk a fost distrus pe 22 mai 2022.
Un pod care făcea legătura dintre orașele Lîsîchansk și Severodonețk a fost distrus pe 22 mai 2022.

Trupele ruse se află în plin atac asupra a două orașe aflate de o parte și de alta a unui râu din estul Ucrainei, cu scopul să încercuiască forțele ucrainene în ceea ce ar putea fi o bătălie decisivă pentru campania militară a Moscovei.

Orașul Severodonețk, aflat în partea cea mai de est a teritoriului deținut de ucraineni în Donbas, și geamănul său Lisiciansk, care se află peste râul Siverski Doneț, se află în centrul unui asalt în care forțele ruse avansează din trei direcții, în dorința de a încercui trupele ucrainene pe frontul de est.

Efortul de a încercui forțele ucrainene ar putea avea repercusiuni majore pentru faza actuală a războiului și ar putea determina succesul sau eșecul planurilor revizuite ale Moscovei de a prelua controlul deplin al provinciilor Donețk și Lugansk.

Trupele ruse continuă să facă progrese mici. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că urmează săptămâni dificile.

Luptele intense din Donbas au loc după mai bine de trei luni de război, despre care, inițial, mulți experți și oficiali occidentali au crezut că Rusia îl va câștiga în câteva zile sau săptămâni.

Însă, până acum, Moscova a obținut doar câștiguri limitate într-un război în care a suferit pierderi militare grele. De asemenea, Ucraina a suferit mii de victime în luptă și multe dintre orașele distruse, cu mii de civili uciși și răniți.

Europa Liberă a stat de vorbă cu Mark Cancian, colonel în rezervă al Marinei SUA și consilier principal la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington, pentru a afla mai mult despre ce se poate schimba pe câmpul de luptă.

Europa Liberă: Rusia și-a intensificat atacurile în est și a trimis mai multe trupe și echipamente în teren, în special în jurul Severodonețk și Lîsîchansk, unde vrea să încercuiască forțele ucrainene. Ce părere aveți despre aceste evoluții și arată acest lucru că Rusia a luat ceva avânt în Donbas?

Mark Cancian, colonel în rezervă al Marinei SUA.
Mark Cancian, colonel în rezervă al Marinei SUA.

Mark Cancian: „Este important să punem acest lucru în perspectivă. Acesta este, de fapt, al treilea pas în obiectivele de război rusești.

La început, ei încercau să captureze Kievul și să preia controlul asupra întregii țări, ceea ce, desigur, a eșuat.

În cel de-al doilea efort, și-au mutat forțele spre est și au încercat să cucerească cea mai mare parte a regiunii de est Donbas. Au încercat să lovească la sud de la Izium și apoi să se deplaseze spre nord de la Mariupol, dar și asta nu a reușit. Rușii nu au făcut niciun progres semnificativ în două sau trei săptămâni. Mariupol a rezistat mult mai mult decât s-a așteptat oricine, iar rușilor le-a luat mult timp să elibereze acele forțe de la Mariupol și au suferit și multe victime. Așa că partea de sud pe care Rusia a plănuit-o să nu s-a materializat niciodată.

Acum, accentul se pune pe Severodonețk, care este un buzunar mult mai mic. Rușii vor să înconjoare orașul, au atacat dinspre nord și au încercat să traverseze un râu, dar au făcut-o foarte prost și au pierdut o mulțime de trupe și echipament în acest proces. Dar ei încă încearcă să rupă acea zonă. Acel oraș le-ar oferi un control mare asupra celei mai mari provincii Luhansk. Aceasta ar putea fi ultima lor ambiție în acest război, pentru că au multe pierderi.

În mod clar, forțele ruse se epuizează, iar moralul lor scade mereu. Mă îndoiesc că mai au puterea de luptă să facă mult mai mult decât atât.”




Europa Liberă: Mulți analiști au sugerat, se pare, că forțele ruse au abandonat eforturile de a încercui formațiunile ucrainene mari din estul Ucrainei și încearcă, în schimb, să-și asigure încercuiri mai mici ale trupelor ucrainene în Donbas. Există dezavantaje și riscuri pentru Rusia în această schimbare de abordare?

Mark Cancian:
„Încercuirea mai mică este, probabil, tot ce le stă în putință să execute în luptă, având în vedere că încercarea de a încercui mai mult a eșuat. Este important să rețineți că rușii pur și simplu nu au prea multă putere de luptă; de fapt, nu au avut niciodată pe parcursul întregului război. Au început cu 200.000 de soldați, dar dintre aceștia aproximativ 30.000 erau miliții separatiste din provinciile Donbas. Deci, poate aveau 150.000 de forțe terestre sau cam așa ceva, dar asta nu este foarte mult pentru cantitatea masivă de teritoriu despre care vorbim pentru atacul inițial pe care l-au făcut pe patru axe diferite.

Pentru a pune în context, linia frontului de acum se referă la locul în care se afla linia frontului la începutul anului 1943, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial între Uniunea Sovietică și Germania nazistă. La acea vreme, sovieticii aveau peste un milion de soldați pe aceeași linie a frontului, unde rușii au acum 150.000 de soldați sau poate mai puțini.

Un bărbat își păzește calul în timpul bombardării din Severodonețk, 18 mai 2022.
Un bărbat își păzește calul în timpul bombardării din Severodonețk, 18 mai 2022.

Deci, pur și simplu nu au prea multă putere de luptă având în vedere sarcina pe care o au în față. De aceea, atunci când atacurile asupra Izium au eșuat, au trebuit să restrângă și mai mult ceea ce încercau să facă. Noțiunea de încercuire este o parte stabilită a doctrinei militare ruse și este ceva ce au făcut în cel de-al Doilea Război Mondial.

Natura câmpului de luptă se pretează să încerce asta împotriva forțelor ucrainene, ele ieșind spre est așa cum au fost poziționate. Este un lucru sensibil să încerci dintr-o perspectivă strategică. Problema este că nu este clar că Rusia are capabilitatea să o facă.​”

Europa Liberă: Înalți oficiali de la Kremlin admit din ce în ce mai deschis că ofensiva rusă în Ucraina se mișcă mai lent decât se anticipase și că noi echipamente și ajutoare continuă să fie trimise din țările occidentale în Ucraina. Având în vedere aceste evoluții, în opinia dvs., cum stau cele două armate una împotriva celeilalte în prezent, după mai mult de trei luni întregi de război?

Mark Cancian:
„După cum am văzut de-a lungul timpului, ucrainenii au devenit din ce în ce mai puternici, iar rușii din ce în ce mai slabi. Ucrainenii beneficiază de fluxul de muniții și arme care vin din Occident, ceea ce a făcut o diferență uriașă. Ei nu ar fi putut să-și susțină rezistența până în acest punct fără acel flux de echipamente și muniții.

Un soldat ucrainean se adăpostește în timpul bombardamentelor rusești în afara orașului Lîsîchansk, pe 23 mai 2022.
Un soldat ucrainean se adăpostește în timpul bombardamentelor rusești în afara orașului Lîsîchansk, pe 23 mai 2022.

Există acum câteva întrebări despre cât de mult pot absorbi de fapt ucrainenii. Dar acele arme înlocuiesc ceea ce au pierdut și le permite să-și crească capacitățile într-o manieră importantă, astfel încât devin mai puternici. De asemenea, este important de menționat că, la începutul războiului, ucrainenii au chemat o mulțime de rezerviști și au creat aceste miliții care inițial erau destul de neantrenate și necalificate, dar după trei luni devin mult mai bine antrenați și mult mai pricepuți pe câmpul de luptă. Așa că cred că și forțele ucrainene devin mai eficiente.

Pe de altă parte, rușii devin mai puțin eficienți. Au multe victime. Cu siguranță, mai mult decât ucrainenii, deși este puțin neclar exact câte victime au suferit ucrainenii. Rușii au înlocuit multe dintre aceste victime, dar le-au înlocuit cu unități de calitate inferioară.

Au folosit multe dintre munițiile lor preferate, iar stocul lor de rachete, în special, pare să fi scăzut. Observați că în ultimele două săptămâni, chiar nu au tras prea multe rachete. Cred că asta se datorează faptului că se epuizează.”

Europa Liberă: Au existat avertismente tot mai mari privind o blocadă rusă în porturile cu alimente. Serviciile de informații americane și britanice au avertizat că această blocadă va duce la ceea ce mulți lideri mondiali numesc un atac deliberat asupra lanțului global de aprovizionare cu alimente de către Moscova. Înseamnă asta că este posibil să vedem mai multe bătălii și atenție militară concentrată?

Mark Cancian:
„Cred că da. Nu există nicio îndoială că rușii au instituit o blocadă navală a porturilor ucrainene și asta este destul de standard în acest gen de situație. Are un efect asupra piețelor alimentare mondiale și afectează, de asemenea, importurile ucrainene, ceea ce face mult mai dificilă aducerea de provizii de orice fel, inclusiv cele militare.

Un obuz rusesc explodează lângă drumul care duce la Lisiciansk, pe 23 mai 2022
Un obuz rusesc explodează lângă drumul care duce la Lisiciansk, pe 23 mai 2022

Mă aștept să existe un conflict continuu de-a lungul coastei. Occidentul furnizează ucrainenilor rachete antinavă, iar ei au unele ale lor, ceea ce i-ar putea forța pe ruși să stea mai departe în Marea Neagră. Este probabil ca, la un moment dat, navele rusești să fie în raza de acțiune a ucrainenilor, care să tragă în ele și să aibă succes.

Acest conflict va continua și va evolua. De exemplu, rușii folosesc și Mariupolul și unele dintre celelalte porturi pentru aprovizionare. Este mult mai ușor să reaprovizioneze cu ajutorul navelor decât cu camioanele sau pe calea ferată. Cred că vor fi niște bătălii acolo între eforturile de reaprovizionare ale Rusiei și capacitățile anti-navă ale Ucrainei.

Deci, da, acesta va fi un teren de luptă continuu și poate chiar în creștere pentru conflict.”

Articol preluat de la Radio Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG