In ciuda amenintarilor formulate de presedintele Trump si de ambasadoarea americana la ONU, Nikki Haley, organizatia mondiala a condamnat cu o larga majoritate decizia administratiei de a muta ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim. Cum este privita in America strategia administratiei Trump? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.
Strategia nu este ceva nou. De la instalarea sa la Casa Alba, Donald Trump s-a folosit de metode pe care le-a desprins si dezvoltat cind era om de afaceri si le aplica acum in diplomatie. In cazul de fata si altele anterioare, strategia este de a enunta o consecinta negativa acuta, in procesul negocierii, fara ca neaparat sa ai intentia sa materializezi ceea ce ameninti. Numai ca in relatiile internationale, care, sprea deosebire de business, implica o relatie indelungata, pe diverse dosare, aceasta metoda este discutabila.
Ieri la Natiunile Unite, 128 de tari au votat pentru rezolutia care condamna decizia americana de a muta ambasada si 35 de tari s-au abtinut, intre care Canada, Mexic si Australia. Aliati vest europeni ai Statelor Unite au votat pentru rezolutie, citeva tari din Eastul Europei s-au abtinut.
Ambasadoarea americana la ONU spusese, inainte de vot, ca Statele Unite nu vor uita aceasta zi in care au fost țintite in Adunarea Generala si ca isi vor aminti cind li se vor cere sa faca cea mai mare contributie la bugetul ONU din lume. Presedintele Trump amenintase si el, lasind sa se inteleaga ca ar putea retrage ajutorul pentru tarile care voteaza impotriva deciziei americane, spunind ca populatia Statelor Unite s-a saturat sa se profite de pe urma ei si adaugind „Nu ne pasă”. Haley a mai aratat ca ambasada va fi mutata la Ierusalim, indiferent de pozitia exprimata la ONU.
Dupa vot, ambasada americana a invitat la o receptie reprezentanti din cele 64 de tari care nu au sprijinit rezolutia, pentru a le multumi pentru prietenia dovedita fata de America. Efectul amenintarilor a fost insa minim.
Declaratiile lui Haley au generat si o reactie din partea lui John Brennan, fost director CIA in timpul administratiei Obama, care a spus „Amenințarea cu represalii a administratiei Trump împotriva țărilor care-și exercită la ONU dreptul suveran de a se opune poziției americane cu privire la Ierusalim este mai mult decit revoltatoare. Arata ca Donald Trump solicita loialitate oarba si subordonare din partea tuturor – o pretentie caracteristica autocratilor narcisisti si razbunatori”.
Americii i s-au adaugat votind impotriva rezolutiei Israel, Micronezia, Nauru, Togo si Tonga, Palau, Insulele Marshall, Guatemala si Honduras. Israelul si-a exprimat recunostinta pentru cei care au votat impotriva si abtineri.
Statele Unite au declarat victorie, biroul doamnei Haley scotind in evidenta că nouă tari au fost impotriva, 35 s-au abtinut si 21 nu au fost prezente la vot. „Este clar că multe tari au dat prioritate relatiei cu Statele Unite in dauna unei incercari neproductive de a ne izola, in legatura cu o decizie pe care am luat-o, in virtutea dreptului nostru suveran”.
Inainte de vot, presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i se adresase direct lui Trump declarind „Domnule Trump nu poti cumpara deciziile democratice ale Turciei cu dolarii tai, decizia noastra e clara”.
La Departamentul de Stat, un purtator de cuvint a spus ca echipa de politica externă este imputernicita sa analizeze diverse optiuni si ca nu a fost luata inca nici o decizie. El a adaugat „votul de la ONU nu este singurul factor luat in considerare in relațiile cu alte țări”. Adica ceea ce era de presupus indiferent de amenintari, in conditiile în care este putin probabil, din ratiuni strategice, ca ajutorul pentru tari ca Egipt, Yemen, Pakistan sau Afganistan sa fie taiat.