Linkuri accesibilitate

Casa Albă: Timp de mai bine de un deceniu, Rusia a dezvoltat arme destabilizatoare, care violează angajamentele luate prin tratate”


O trecere în revistă a actualității internaționale de la noile arme anunțate de Vladimir Putin la noi tarife la importurile de oțel și aluminiu anunțate de Donald Trump.

Reacția oficialităților americane la noile arme „invincibile” ale Rusiei, prezentate joi de președintele Vladimir Putin, a fost temperată, chiar rece. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de stat a criticat Rusia drept „iresponsabilă”. Pentagonul (ministerul apărării) a asigurat că americanii pot dormi liniștiți, „America este pregătită” iar experții militari s-au întrebat chiar dacă unele din noile arme strategice rusești sunt funcționale.

Putin a prezentat noile arme strategice ale Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:44 0:00

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că „președintele Putin a confirmat ceea ce administrația americană a știut tot timpul, iar Rusia a negat. Timp de mai bine de o decadă, Rusia a dezvoltat arme destabilizatoare, care violează angajamentele luate prin tratate” – tratatele bilaterale de dezarmare semnate cu Statele Unite.

Iar președintele american Donald Trump a reușit să „învingă”, cel puțin în presă, armele „invincibile” ale Rusiei cu anunțul că va impune noi tarife la importurile de oțel și aluminiu pentru a apăra piața americană „decimată de practici comerciale neloaiale”. 25% pentru importurile de oțel și 10% pentru aluminiu. „Războiul” comercial american, nu armele „invincibile” rusești domină în acest moment agenda internațională. Cel puțin dacă luăm bursele drept seismografe: bursele din Asia au deschis imediat în scădere, relatează BBC.

Decizia de a impune eventual aceste noi tarife este o prerogativă a președintele Trump, care nu are nevoie de aprobarea Congresului. Țările cele mai afectate, potrivit datelor Ministerului american al comerțului, ar putea fi: Canada, Coreea de Sud și Uniunea Europeană (în primul rând Germania). Importurile din Rusia și China reprezintă numai o treime față de volumul importurilor din primele trei țări/regiuni.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG