Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a spus că liderul nord-coreean Kim Jong Un este hotărât în ce privește denuclearizarea completă a peninsulei coreene și a atras atenția că sancțiunile împotriva Phenianului vor fi ridicate „abia când armele nucleare nu vor mai fi un factor”. Trump a făcut declarația după summitul de marți de la Singapore, primul dintre un președinte american în funcție și un lider nord-coreean.
„Președintele Kim și cu mine am semnat o declarație în care el și-a reafirmat devotamentul neclintit față de denuclearizarea completă a peninsulei coreene. Am căzut de acord de asemenea să purtăm negocieri viguroase pentru implementarea înțelegerii, de îndată ce va fi posibil”, a spus președintele Statelor Unite, Donald Trump, după summit-ul din Singapore.
Comentariile făcute după acest anunț de actorii politici și de presă internațională subliniază două lucruri: că întâlnirea celor doi lideri a fost, în sine, un lucru bun, dar și că în ce privește regimul de la Phenian, de la vorbă la faptă mai este cale lungă.
Textul declarației comune este mai degrabă vag, iar în declarațiile verbale ale lui Trump au existat contradicții. Liderul american a spus la un moment dat că va pune capăt „jocurilor de-a războiul”, adică manevrelor comune americane cu sudul Coreii, și că până la urmă va aduce acasă soldații americani de acolo, dar într-un interviu cu Vocea Americii a spus că trupele americane rămân la posturi.
„Trupele vor rămâne, nici nu am discutat despre asta”, a recunoscut Trump, reluând promisiunea că până la urmă manevrele vor înceta, pentru că sunt „scumpe” și „provocatoare” la adresa nord-coreenilor.
Declarația lui Trump referitoare la manevre a stârnit nedumerire mai ales la Seul, unde un purtător de cuvânt al președinției sud-coreene a spus că este necesară „clarificarea înțelesului și scopului” afirmației președintelui american.
Președintele sud-coreean s-a numărat totuși printre primii lideri străini care au aplaudat summit-ul din Singapore.
Moon Jae In i-a felicitat pe președintele american Donald Trump și pe liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru întâlnirea lor „istorică” din Singapore, spunând că summit-ul este „un pas curajos” spre încheierea ultimului conflict „din perioada războiului rece”.
Summmit-ul Trump-Kim a fost salutat și de marile puteri globale. Ministerul de externe din China a spus că apreciază „deciziile politice luate de liderii din Coreea de Nord și Statele Unite”. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a spus că „simplul fapt că liderii american și nord-coreean s-au întâlnit este pozitiv”, dar a evitat să dea vreo apreciere documentului semnat de cei doi.
Șefa politicii externe a UE, Frederica Mogherini, a spus că reuniunea din Singapore a fost „un pas crucial și necesar” spre pace în peninsula coreeană, unde „obiectivul final (…) rămâne denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă”.
În declarația oficialului de la Bruxelles s-au făcut auzite și critici voalate la adresa denunțării de către Trump a acordului nuclear cu Iranul.
Mogherini a spus că summitul din Singapore arată cât de importantă este diplomația, aceeași diplomație folosită de UE și comunitatea internațională pentru negocierea acordului cu Iranul, în urmă cu trei ani.
Agenția atomică a Națiunilor Unite (IAEA) a salutat și ea declarația comună a celor doi lideri și s-a declarat gata să întreprindă acțiuni de verificare a procesului de denuclearizare.
Într-o analiză de știri critică la adresa summit-ului de la Singapore, agenția de știri Associated Press scrie că „tot ce dorea Kim Jong Un de la summitul cu Donald Trump era să-și poată păstra arsenalul nuclear intact, cel puțin deocamdată, și să apară în fotografii care să confirme că a fost primit pe scena internațională”.
„Fără să ofere promisiuni ferme de a-și abandona în viitorul previzibil armele nucleare obținute cu atâta trudă, Kim a avut ocazia să discute de la egal la egal cu liderul celei mai puternice națiuni din lume (…) și a fost lăudat frenetic de un președinte (Trump) care îl poreclea anul trecut micul om-rachetă” – scrie AP, amintind că, de data asta, liderul american l-a numit pe Kim „un om foarte talentat”, care-și „iubește poporul”.