Linkuri accesibilitate

Povestea sloganurilor pro-europene


Nu poţi să intri în UE cu obişnuinţele vechi. Nu poţi intra cu vorbăria.

Povestea sloganurilor pro-europene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

M-a frapat declaraţia recentă a premierului Filip, cea de la Strasbourg: „Acest guvern are doar un singur plan, integrarea RM în Uniunea Europeană, şi noi îl vom duce pînă la capăt!” O declaraţie frumoasă, răspicată, rostită cu convingere deplină! Ce să facem? Ne frecăm mîinile de bucurie? Sîntem la o zvîrlitură de băţ de UE?

Nu aş fi atît de optimist. Păi, dacă guvernul Filip numai la UE se gîndeşte, de ce atît de greu reacţionează la cererea europenilor de a se reununţa la schimbarea sistemului electoral?

Ceea ce a spus domnul Filip e un slogan pro-european frumos şi… cam atît. Povestea sloganurilor pro-europene a început aici în zorii tranziţiei. Îmi amintesc că primul preşedinte al Moldovei, Mircea Snegur, combina declaraţiile pro-europene şi pro-româneşti cu acelea despre întărirea statalităţii. A fost o vreme cînd PPCD, condus de Iurie Roşca, voia integrarea în UE şi chiar în NATO. Acum Iurie Roşca şi-a revizuit opţiunile, după toate probabilităţile, şi pare mai ataşat de proiectul euro-asiatic.

Visul european părea să se transforme în realitate atunci cînd la putere a ajuns Alianţa pentru Democraţie şi Reforme. S-au rostit atunci multe sloganuri pro-europene. Se rostea cu convingere cuvîntul „reformă” care însemna un soi de europenizare a RM-ului. ADR-ul a pierdut însă puterea. A venit comunistul Voronin la putere, dar chiar şi acesta a rostit deseori sloganuri pro-europene.

După 2009, sloganurile pro-europene au înflorit ca merii, ca perii, în mijlocul verii. Îmi amintesc de fostul premier Vlad Filat care rostea răspicat: „Europa, noi venim!!!” Vlad Filat e acum la închisoare, iar mesajul său pro-european nu mai e deloc convingător. Şi iată-l pe premierul Filip, vorbind despre visul nostru european.

În concluzie, povestea sloganurilor pro-europene e lungă şi nu trebuie luată în serios. Aceste sloganuri au fost mai curînd rodul conjuncturii, erau un fel de praf aruncat în ochii electoratului. Nu poţi să intri în UE cu obişnuinţele vechi. Nu poţi intra cu vorbăria. Asta e limpede.

XS
SM
MD
LG