Linkuri accesibilitate

Rechizitoriu teribil | Abuzurile sexuale ale unor clerici romano-catolici din Germania


Biserica catolică Sf. Bonifaciu din Berlin, supranumită „Micul Vatican”
Biserica catolică Sf. Bonifaciu din Berlin, supranumită „Micul Vatican”

Un nou raport documentează şi dezvăluie abuzurile din arhidieceza de Freiburg.

Raportul final al comisiei de cercetare a abuzurilor sexuale din cadrul bisericii romano-catolice germane, dat publicităţii în această săptămână, sună, pe alocuri, ca un rechizitoriu.

Rechizitoriu teribil | Abuzurile sexuale ale unor clerici romano-catolici din Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00

Un rechizitoriu teribil care documentează şi dezvăluie, de data aceasta, abuzurile din arhidieceza de Freiburg. În anii trecuţi s-au mai publicat rapoarte similare, axate pe alte dieceze catolice. De exemplu, în 2018, când s-au dat publicităţii numeroase cazuri şi când s-au aflat detalii despre încercările de muşamalizare a abuzurilor. Raportul de faţă (intitulat: „Abuzarea sexuală a unor minori de către preoţi catolici, diaconi şi călugări...” / „Sexueller Missbrauch an Minderjährigen durch katholische Priester, Diakone und männliche Ordensangehörige im Bereich der Deutschen Bischofskonferenz“), dezvăluie pe 600 de pagini întâmplări care, dacă se poate spune aşa, umbreşte tot ce se ştia până acum din această zonă eclezială.

Peste 250 de preoţi au fost identificaţi ca prezumtivi făptaşi în arhidieceza de Freiburg. Din 1945 până-n prezent s-au descoperit cel puţin 540 de victime. În raportul final, editat de juriştii Eugen Endress şi Edgar Villwock, se formulează acuzaţii grave împotriva fostului arhiepiscop şi ex-preşedinte al Conferinţei Episcopilor germani (2008-2014), Robert Zollitsch. Înaltul ierarh a încercat sistematic să ascundă realitatea cunoscută de el.

Ierarh originar din Banatul istoric

Zollitsch, în vârstă de 84 de ani, este şvab bănăţean, născut în regiunea autonomă Voivodina din fosta Iugoslavie (azi în Serbia), şi a condus, între anii 2003 şi 2013, arhidieceza de Freiburg.

Deşi era informat asupra abuzurilor, Zollitsch a ignorat dreptul bisericesc. El ar fi fost obligat să raporteze toate cazurile superiorilor din Vatican, ceea ce nu a făcut.

Raportul conţine acuzaţii similare şi în legătură cu predecesorul lui Zollitsch, Oskar Saier.

Aplicarea dreptului bisericesc

După ce în urmă cu câtva timp, presa a aflat anumite detalii din raportul încă nepublicat, Zollitsch a recunoscut că a făcut greşeli şi îşi asumă erorile semnalate. După apariţia Raportului final, fostul ierarh însă a refuzat să comenteze conţinutul. Tăcerea lui Zollitsch a fost primită cu rezerve critice. Actualul arhiepiscop de Freiburg, Stephan Burger, a reacţionat şocat, afirmând că nu găseşte cuvintele potrivite pentru a califica atitudinea predecesorului său. Burger a mers şi mai departe şi a spus că Vaticanul ar trebui să deschidă o acţiune juridică împotriva lui Zollitsch.

Raportul demonstrează limpede că biserica a fost indiferentă faţă de victime. Făptaşii, în schimb, s-au bucurat de sprijinul superiorilor, care au încercat să salveze aparenţele şi să prezinte biserica romană ca o instituţie neprihănită. În acest context s-a cerut bisericii să renunţe la prezentarea pozitivă a vieţii şi activităţii lui Zollitsch.

În presa greco- şi romano-catolică, difuzată în limba română pe internet, cazul Zollitsch nu a fost comentat. Dezvăluiri negative din trecut, în schimb, au fost relativizate.

XS
SM
MD
LG