Linkuri accesibilitate

Nou record de decese COVID-19 în Rusia


Numărul zilnic al deceselor provocate de COVID-19 din Rusia a atins un nivel record la 3 noiembrie pentru a doua zi consecutiv, pe fondul înmulțirii noilor cazuri, pusă de autorități pe seama unei rate scăzute de vaccinare care a forțat impunerea unui „lockdown” al locurilor de muncă la scară națională.

Grupul de lucru guvernamental pentru coronavirus a raportat miercuri 1.189 de decese, depășind recordul din ziua precedentă, de 1178 de decese.

A fost al treilea număr record de decese în patru zile, după ce au fost înregistrate 1.161 de decese pe 31 octombrie.

Autoritățile au raportat, de asemenea, 40 443 de noi infecții în ultimele 24 de ore, dintre care 6827 la Moscova.

În Rusia cu 146 de milioane de locuitori au fost înregistrate peste 8,5 milioane de infecții în timpul pandemiei. Numărul oficial al deceselor provocate de COVID-19 din Rusia este de 242.060, cel mai mare din Europa și al patrulea cel mai mare din lume, după Statele Unite, Brazilia și India.

Dar grupul operativ ia în calcul doar decesele cauzate direct de virus. Serviciul de statistică de stat Rosstat, care însumează decesele cauzate de COVID-19 după criterii mai largi, a publicat cifre noi pe 29 octombrie, indicând că numărul deceselor din Rusia era de aproximativ 462.000 la sfârșitul lunii septembrie, adică aproape dublul numărului comunicat de grupul de lucru la acel moment.

COVID-19 „întinerește”
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00

Pentru a limita răspândirea infecției, președintele rus Vladimir Putin a ordonat o perioadă de „nemuncă” plătită, între 30 octombrie și 7 noiembrie, în care majoritatea agențiilor de stat și a întreprinderilor private trebuie să-și suspende activitatea.

Mai multe regiuni rusești au spus că ar putea impune restricții suplimentare sau ar putea extinde închiderea întreprinderilor pentru a combate accelerarea pandemiei.

În Europa Centrală, Republica Cehă și Polonia au avut, de asemenea, o creștere a numărului de infecții fără precedent din primăvară.

Republica Cehă a raportat pe 3 noiembrie 9902 de noi infecții - cel mai mare număr din martie, în creștere de la 6284 în aceeași zi cu o săptămână în urmă. Până la 2 noiembrie, 6,095 milioane de oameni din țara de 10,7 milioane au fost complet vaccinați – o rată de aproximativ 60%, sub media UE.

Pentru prima dată din aprilie, Polonia a raportat peste 10 400 de cazuri pe 3 noiembrie, o creștere cu 24% față de săptămâna trecută, cum a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varșovia, Piotr Muller.

În ajun, alte două țări din UE, Bulgaria și România, au anunțat recorduri zilnice de decese provocate de COVID-19: 310 în Bulgaria și 591 în România. Cele două țări au ratele cele mai mici de vaccinare din toată UE.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG