Linkuri accesibilitate

Redenumirea unei școli după un soldat rus ucis în Ucraina stârnește controverse în Ulianovsk


Radi Șarkaiev, care a murit în octombrie 2022, a fost director al școlii nr. 52 din Ulianovsk vreme de peste 50 de ani.
Radi Șarkaiev, care a murit în octombrie 2022, a fost director al școlii nr. 52 din Ulianovsk vreme de peste 50 de ani.

Oficialii din orașul rus Ulianovsk au decis să numească o școală locală după un fost elev care a fost ucis în războiul din Ucraina. Cu toate acestea, multe persoane asociate cu școala doresc ca aceasta să fie numită după un profesor iubit care a fost directorul ei timp de cinci decenii.

La începutul lunii noiembrie, administrația din Ulianovsk, oraș situat pe fluviul Volga, la aproximativ 700 de kilometri sud-est de Moscova, a anunțat că școala medie locală nr. 52 a fost numită în onoarea maiorului Aleksandr Șișkov, un absolvent al școlii în vârstă de 34 de ani, care a murit pe 21 mai 2022 din cauza rănilor suferite în războiul din Ucraina.

Potrivit raportului primăriei, mama lui Șișkov, după ce a depus flori la o placă memorială amplasată în onoarea fiului său la intrarea în școală, în cadrul unei ceremonii din 22 octombrie, a declarat că soldații aflați sub comanda fiului său l-au considerat „în unanimitate” drept „un comandant dat de Dumnezeu”. El a fost decorat post-mortem ca Erou al Rusiei prin decret prezidențial.

A fost una dintre miile de inițiative guvernamentale care-și propuneau să stimuleze sprijinul la nivel local pentru președintele Vladimir Putin și invadarea masivă și neprovocată din Ucraina vecină. Dar decizia de la Ulianovsk i-a șocat pe mulți dintre foștii profesori și elevi ai școlii, care au asociat multă vreme școala nr. 52 cu profesorul Radi Șarkaiev, directorul acesteia timp de peste cinci decenii.

„Noi, absolvenții școlii nr. 52 - eu făcând parte din primul grup de absolvenți ai acesteia - am numit întotdeauna școala școala lui Șarkaiev", scria localnica Liudmila Serzina într-o postare pe o rețea de socializare. „Cred că toate cadrele didactice, nu doar de la școala noastră, și toți absolvenții care l-au cunoscut pe Șarkaiev vor fi de acord cu mine.... Nu putem întina amintirea acestui om onorabil. Trebuie să restabilim dreptatea. În caz contrar, ne va fi rușine că nu am făcut nimic pentru a păstra memoria unui PROFESOR.”

„În esență, el a creat școala, transformând-o... într-una dintre cele mai bune din oraș”, scria ziarul local Simbirski Curier într-un articol din ianuarie cu titlul „Onorat în viață, trădat în moarte”.

Șefa Departamentului de Educație din Ulianovsk, Svetlana Kulikova (foto de arhivă)
Șefa Departamentului de Educație din Ulianovsk, Svetlana Kulikova (foto de arhivă)

Șarkaiev a murit pe 1 octombrie 2022, la vârsta de 86 de ani, o zi după ce șefa Departamentului de Educație din Ulianovsk, Svetlana Kulikova, a semnat decretul prin care școala era numită după Șișkov. Câteva zile mai târziu, Kulikova avea să rostească un elogiu elogios la înmormântarea lui Șarkaiev, la care au participat peste 300 de persoane, majoritatea foști elevi ai școlii nr. 52.

Departamentul de Educație din Ulianovsk nu a răspuns solicitării RFE/RL de a comenta această controversă.

Școala lui Șarkaiev

Într-un comentariu pentru Sibirsky Kuryer din noiembrie, absolventa școlii, Tatiana Zahariceva, povestește cum a participat la o ceremonie din 2014 prin care era marcată cea de-a 50-a aniversare a fondării școlii. Deși ceremonia a avut loc în timpul verii, când școala era închisă, sala a fost plină cu o mulțime de oameni care stăteau și în picioare.

La un moment dat, și-a amintit Zahariceva, Șarkaiev le-a reproșat vorbitorilor că vorbesc prea mult despre el și nu suficient despre școală.

„Dar absolvenții nu se puteau abține”, a scris ea. „Iar când cineva din public a strigat că ar trebui să facem o petiție pentru ca școala să poarte numele lui Șarkaiev, mulțimea a izbucnit în urale. Șarkaiev a ridicat mâinile și abia a reușit să potolească entuziasmul mulțimii. Apoi a încheiat discuția spunând: Cred că este prea devreme pentru a vorbi despre asta... cât timp sunt încă în viață.”

„Încă de pe-atunci”, subliniază Zahariceva, „era evident că este vorba de școala lui Șarkaiev”.

Ulianovsk se află la 700 de km depărtare de Moscova
Ulianovsk se află la 700 de km depărtare de Moscova

Ea a adăugat că, în discursul său de la eveniment, Șarkaiev a spus: „Cred că împreună, în acești 50 de ani, am atins cel mai important obiectiv - am creat o școală care este iubită. Aici, totul se bazează pe bunătate, pe respectul față de copii și pe bunele relații între cadrele didactice, între profesori și elevi și între profesori și părinți".

„Toți copiii mei”

La începutul acestei luni, fiul lui Șarkaiev, Timur Șarkaiev, a publicat o scrisoare deschisă pe un site local Telegram, calificând controversa drept „o situație neplăcută”, menționând că de pe băncile școlii tatălui său au ieșit „academicieni și oameni de știință, doctori, profesori, atleți, ofițeri și educatori ai tuturor colegiilor din regiune... sute de persoane onorate în oraș, regiune și țară”.

În câteva zile, însă, scrisoarea a fost înlăturată de pe pagina de Telegram.

„La început au îndepărtat textul, lăsând doar fotografia și biografia tatălui meu”, a declarat Timur Sharkayev pentru Idel.Realitiesde la RFE/RL. „Au postat o notă care spunea că textul a fost eliminat din cauza cenzurii. Mai târziu au îndepărtat și acea notă”.

„Am corespondat cu editorul canalului și mi s-a spus că organele de securitate făceau presiuni", a adăugat el.

Deși scrisoarea a fost îndepărtată, Șarkaiev a afirmat că i s-a spus că localnicii au lansat semnături pe o petiție în legătură cu acest subiect. „Există o astfel de campanie", a spus el. „Semnăturile nu au fost încă trimise pentru că nu au numit încă un primar al Ulianovskului”.

Elevi participând la ceremonia oficială de redenumire a școlii nr. 52 după Aleksandr Șișkov, care a murit în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.
Elevi participând la ceremonia oficială de redenumire a școlii nr. 52 după Aleksandr Șișkov, care a murit în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Timur ȘarkaIev a declarat că este posibil ca și faptul că tatăl său era de etnie tătară să fie un factor în această controversă. Deși era cunoscut profesional ca Radi Nikolaevici Șarkaiev, numele său de naștere era Ramzi Nuretdinovici Șarkaiev.

„Poate că această situație este parțial legată de acest lucru”, a spus el. „Poate că oficialii cred că școala ar trebui să poarte un nume mai rusesc. Nu putem exclude acest lucru - trebuie să recunosc. Dar aceasta este doar o presupunere”.

Un grup de profesori și absolvenți ai școlii a mers recent la Departamentul de Educație din Ulianovsk și a cerut să vadă documentele referitoare la redenumirea școlii. Cererea lor a fost respinsă.

Potrivit participanților la întâlnire, care au cerut să nu fie identificați de teama unor repercusiuni pentru că au vorbit cu RFE/RL, oficialii le-au dat de înțeles că întrebările lor reflectă „o atitudine ostilă față de armata rusă”.

În ultimele luni, cetățeni s-au confruntat peste tot în Rusia cu acuzații penale și, în unele cazuri, cu condamnări grele la închisoare pentru presupusa încălcare a legii referitoare la „discreditarea forțelor armate ale Federației Ruse”.

În comentariul său din noiembrie, absolventa școlii, Zahariceva, scria: „Când l-am felicitat ultima dată cu ocazia zilei de naștere, i-am scris: Am crescut și am părăsit școala, dar știam cu toții că vom rămâne mereu în cercul atenției și sprijinului dumneavoastră. Iar el a răspuns: Mulțumesc foarte mult tuturor copiilor mei - absolvenții de la nr. 52. Sunt mândru de voi".

XS
SM
MD
LG