Datele oficiale arată că pînă la 12.30 au votat circa 8 la sută din numărul total de aproape 629.000 de alegători înscrişi în listele electorale.
Spre comparație, în turul doi al alegerilor locale din 2015 în municipiul Chișinău au votat pînă la aceeași oră peste 20 la sută din alegători.
Pentru ca referendumul să fie validat la vot trebuie să fie prezenți o treime dintre alegătorii cu drept de vot.
„Susțineți revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă?” - este întrebarea la care trebui să răspundă locuitorii municipiului.
Primarul va fi revocat doar dacă pentru acest lucru vor vota 163.571 de alegători, cu unul mai mult faţă de câţi l-au ales în urmă cu doi ani.
Potrivit Consiliului electoral de circumscripție Chişinău până la această oră nu au fost semnalate incidente în cele 307 secţii de votare deschise în municipiul Chişinău.
Desfășurarea referendumului este monitorizată de câteva sute de observatori acreditați.
Misiunea Promo-LEX de observare a referendumului a constatat în primele ore ale zilei mai multe neregularități, anume secții de votare deschise cu întârziere, urne de vot care nu au fost sigilate și prezența publicităţii electorale în raza unor secţii de votare.
Plebiscitul a fost iniţiat de PSRM care a colectat aproape 80.000 de semnături pentru desfășurarea acestuia.
Mai multe partide politice, inclusiv Partidul Liberal al cărui vicepreşedinte este Dorin Chirtoacă, au anunţat că nu vor participa la referendum.
Cheltuielile totale pentru organizarea referendumului sunt de aproape 9 milioane de lei.
Este pentru prima dată când în municipiul Chişinău se desfăşoară un referendum pentru demiterea, sau nu, a primarului general.