Despre perspectiva referendumului privind revicarea sau nu din funcție primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă de duminică 19 noiembrie.
Gheorghe Cojocaru: „În pofida agitației electorale a socialiștilor, care și-ar dori să-l dea jos pe Dorin Chirtoacă din fruntea primăriei la referendumul de duminică, locuitorii Chișinăului nu par interesați de această campanie pe care partidul de suflet al președintelui Igor Dodon o duce în singurătate și pe cont propriu. Nicio formațiune politică cu o anume vizibilitate publică, cu excepția partidului lui Renato Usatîi, care s-a raliat socialiștilor pe ultima sută de metri, nu s-a arătat interesată de bătălia socialiștilor pentru primăria capitalei.”
Europa Liberă: Parcă îmi vine să vă contrazic atunci când spuneți că formațiunea lui Dodon a rămas pe cont propriu, dar o serie de partide, din opoziție și de la guvernare, au lăsat la discreția cetățenilor să decidă ei, dar mai curând le-au recomandat să stea acasă, adică să boicoteze referendumul. Dvs. cum credeți, pe cine vor asculta chișinăuienii, cei care trebuie să încline balanța într-o parte sau alta?
Gheorghe Cojocaru: „Sigur, o parte din locuitorii capitalei, simpatizanții socialiștilor, cei care au votat pentru Zinaida Greceanîi în alegerile municipale sau pentru Igor Dodon în alegerile prezidențiale vor merge la referendum, existând posibilitatea ca votul în favoarea demiterii lui Dorin Chirtoacă să fie unul destul de numeros. Mai ales că, iată, a și trecut un an de când Igor Dodon a fost ales președinte, iar în tot acest interval de timp el a tins să se poziționeze, în special în ochii simpatizanților săi, ca un adversar ireductibil al guvernării centrale și municipale. Din acest punct de vedere, votul la referendumul de duminică va da un prim scor al acestor osteneli ale președintelui în raza municipiului Chișinău.”
Europa Liberă: De acest lucru, sunt convins, este conștientă și guvernarea, care înțelege că, de fapt, e un test de popularitate.
Gheorghe Cojocaru: „Este de presupus că, în fond, toată lumea realizează care este miza acestui referendum, care, dincolo de semnificația sa în sine, luându-se astfel pulsul capitalei, prefațează alegerile parlamentare de anul viitor. Iar o eventuală demitere a lui Dorin Chirtoacă nu înseamnă că primăria va reveni în mod automat socialiștilor, poate că, dimpotrivă, dar într-o asemenea situație, puțin probabilă, ea va marca un eșec al forțelor democratice și proeuropene și va oferi un avans trupei președintelui Dodon, care, bineînțeles, nu va ezita să exploateze la maximum în interes de partid o asemenea situație. Pe de altă parte, în ipoteza că și guvernarea actuală, și opoziția anti-referendum joacă cinstit, referendumul ar trebui să ateste eșecul celor care l-au inițiat.”
Europa Liberă: Pe ce se bazează acest pronostic?
Gheorghe Cojocaru: „Să nu uităm că, din varii motive, niciun referendum de până acum nu s-a încununat cu succes. Apoi, pentru ca să câștige, socialiștii vor trebui să mobilizeze nu numai electoratul propriu, dar și cel care votează pentru adversarii lor politici, ceea ce, cu toată strădania și resursele socialiste, nu pare a fi o țintă ușor accesibilă strategilor președintelui Dodon.”