Linkuri accesibilitate

Refuzul Germaniei de a cumpăra avioane SUA F-35 pune solidaritatea NATO la încercare


Personalul militar american pregătind de decolare un Lockheed Martin F-35 fighter la demonstrația aeriană de la Le Bourget în apropiere de Paris, 27 iunie 2017. (Photo by CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP)
Personalul militar american pregătind de decolare un Lockheed Martin F-35 fighter la demonstrația aeriană de la Le Bourget în apropiere de Paris, 27 iunie 2017. (Photo by CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP)

Guvernul a decis să achiziționeze mai multe avioane de luptă de tip Airbus de la grupul european omonim, care e în primul rând franco-german.

Germania a decis să nu cumpere avioane de luptă americane de tip F-35, făcându-l pe directorul pentru Europa al gigantului american Lockheed Martin, Jonathan Hoyle, să numească asta „o măsură retrogradă” sau „un pas înapoi” („a retrograde step”) care ar putea opri țara de la a funcționa la același nivel de eficacitate cu ceilalți parteneri din NATO.

Refuzul Germaniei de a cumpăra avioane SUA F-35 pune solidaritatea NATO la încercare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct


Ministerul Apărării al Germaniei a spus că pe moment guvernul a decis să achiziționeze mai multe avioane de luptă de tip Airbus, de la grupul european cu același nume, care e în primul rând franco-german. Parisul și-a exprimat deja în mod repetat temerile că o decizie germană de a cumpăra avioane americane F-35 ar fi fost o grea lovitură pentru colaborarea celor două țări în cadrul Airbus.

Poziția Germaniei în chestiunea apărării, incluzând si faptul că Berlinul nu cheltuie suficient pe armament, a fost criticată repetat de președintele Donald Trump, dar și de Mike Pence, vicepreședintele american, care a reînnoit criticile la celebrarea celei de-a 70-a aniversări a NATO, anul acesta.

Europa rămâne un domeniu cheie de expansiune economică pentru Lockheed, în special Polonia, care a devenit un centru regional pentru grupul american. Polonia s-a angajat să cheltuiască în fiecare an 2% din produsul său intern brut (PIB) pentru o creștere puternică în domeniul apărării, ca parte a unui plan de modernizare de 10 ani prezentat încă din 2013 și corespunzând standardelor NATO și revendicărilor lui Trump.

Este interesant de remarcat că refuzul Germaniei de a cumpăra F-35 este exact opusul evoluției în cadrul NATO a unei țări cum e Belgia. În decembrie 2018, Belgia și-a supărat aliații europeni din NATO, anunțând că-și va înlocui flotila de 54 de avioane de tip F-16, construite tot de gigantul american Lockheed, prin 34 de avioane de tip F-35, cele mai noi, construite de același fabricant din SUA.

Asta în condițiile în care Franța și Germania au făcut mari presiuni asupra guvernului de coaliție al Belgiei pentru a-l convinge să cumpere fie avioane Rafale franceze, fie de tip Eurofighter.

Până și Emmanuel Macron și-a anunțat public dezamăgirea, spunând că „decizia Belgiei merge împotriva intereselor europene”.

Decizia Belgiei este însă o altă lovitură dată planurilor de creare a unei autentice structuri militare europene...

Sigur, Belgia își respectă angajamentele luate în cadrul NATO de a-și mări bugetul apărării până la 2% din Produsul Intern Brut (PIB), dar nimic în acel angajament, reformulat, în urma insistențelor lui Donald Trump, de către toate țările din NATO al căror buget militar se află sub 2% din PIB, nimic acolo nu spune că membrii NATO trebuie să cumpere armament american.

Decizia Belgiei este însă o altă lovitură dată planurilor de creare a unei autentice structuri militare europene.

Cu totul, avioanele vor costa 3,6 miliarde de euro, dar pentru a le menține operaționale se vor cheltui alte 15 miliarde de euro de-a lungul celor patru decenii care este durata maximă a vieții lor. Sumele par mari la prima vedere, dar neglijabile când încercăm să ne închipuim cât ar costa o autentică armată europeană.

Nici nu este Belgia prima țară care cumpără avioane americane. Marea Britanie, Danemarca, Olanda și Italia au cumpărat la rândul lor avioane din SUA F-35 fără ca cineva să le facă atâta morală. Acestea sunt însă țări foarte apropiate militar de SUA și care au participat la intervenția în Irak, ceea ce Belgia a refuzat atunci să facă. Faptul că acum cumpără avioane de luptă americane este foarte important pe plan simbolic, pentru că indică o rupere a solidarității cu Franța și Germania.

Apoi, avionul de luptă F-35 nu este operațional decât în strânsă cooperare cu SUA, deoarece depinde de informațiile transmise de americani și nu poate opera singur. Achiziționarea acestor avioane implică dependență de Pentagon pentru următoarele patru decenii.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG