Linkuri accesibilitate

Miniștrii de externe din NATO marchează la Washington a 70-a aniversare a alianței (FOTO/VIDEO)


Este de așteptat ca ei să aprobe o serie de măsuri pentru îmbunătățirea capacității de apărare a alianței în regiunea Mării Negre.

Miniștrii de externe din cele 29 de țări membre în NATO au început miercuri la Washington o reuniune de două zile consacrată celei de-a 70-a aniversări a alianței, la care vor discuta și despre amenințări securitate curente, inclusiv Rusia sau Afganistanul.

Înaintea reuniunii, președintele Statelor Unite, Donald Trump, s-a întâlnit la Casa Albă, marți 2 aprilie, cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, reiterându-și solicitarea ca aliații să plătească mai mult pentru propria lor apărare.

Miercuri, pe 3 aprilie, Stoltenberg a avut pe agendă o serie de întâlniri la Congresul Statelor Unite, rostind și un discurs în plenul camerelor reunite, la invitația bi-partizană a membrilor legislativului american.

Jens Stoltenberg a amintit misiunea cu care a fost creată alianța și faptul că de când a fost creată niciunul din membrii ei nu a fost atacat de vreo putere străină. „Războiul rece s-a încheiat fără să se tragă un foc de armă în Europa, și am avut parte de o perioadă de pace fără precedent. Așa că alianța NATO nu este doar cea mai longevivă alianță din istorie, este și cea mai încununată de succese”, a spus Stoltenberg în aplauzele congresmenilor americani.

Este prima dată când un secretar-general NATO ține un asemenea discurs pe dealul Capitoliului.

Tot astăzi, miniștrii de externe din NATO se reunesc la recepția de la Auditoriul Andrew W. Mellon, unde președintele american Harry S. Truman a găzduit în 1949 ceremonia semnării acordului de înființare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord de către reprezentanții celor 12 țări fondatoare.

Joi 4 aprilie, miniștrii de externe vor avea întâlniri la Departamentul de Stat, prima sesiune de discuții având ca subiect Rusia. Este de așteptat ca ei să aprobe o serie de măsuri pentru îmbunătățirea capacității de apărare a alianței în regiunea Mării Negre. Pe agendă se vor mai afla situația din Afganistan, ca și denunțarea Acordului de control al armamentelor semnat de Washington și Moscova în ultimii ani ai războiului rece.

Kay Bailey Hutchison - Opinii în ajunul aniversării NATO la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00

Altă temă va fi decizia Turciei, țară membră în NATO, de a cumpăra un sistem de rachete sol-aer rusești. Sistemul rusesc S-400 nu este compatibil cu sistemele NATO, fiind considerat o amenințare pentru avioanele americane de luptă F-35.

Marți, Trump a luat din nou „în cătare” Germania, spunând că Berlinul „nu-și plătește contribuția corect”...

Cu o zi în urmă, președintele american Trump a lăudat țările membre în NATO pentru sporirea contribuțiilor financiare la bugetul NATO, dar a adăugat că sunt încă decalaje mari între contribuția americană și a celorlalți aliați.

„Noi apărăm țări care au profitat de Statele Unite”, a spus Trump.

Trump a cerut de mai multe ori aliaților din NATO să-și mărească cheltuielile de apărare la un nivel de cel puțin 2% din PIB. La întâlnirea cu Stoltenberg a spus că majoritatea țărilor-membre încă nu au atins ținta cerută, deși există progrese.

Marți, Trump a luat din nou „în cătare” Germania, spunând că Berlinul „nu-și plătește contribuția corect”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG