Linkuri accesibilitate

„Regresul în materie de democraţie este vizibil în multe ţări” (Matei Vișniec/Dilema Veche)


Revista presei de la București.

Matei Vișniec își ilustrează cu o amintire comentariul publicat în Dilema Veche despre cum s-ar putea schimba lumea actuală după această criză-pandemie. Vizitând Muzeul Păcii de la Hiroshima, fotografii arătau cum călătorii dintr-un tren de navetiști zăreau clădirile orașului la intrarea într-un tunel, pentru ca, la ieșirea din el, Hiroshima să nu mai existe.

Între timp, explodase bomba atomică prin care americanii au pus capăt celui de-al doilea Război Mondial...

„Mă întreb, scrie Vișniec, dacă nu cumva şi noi, cu măştile noastre sanitare pe faţă, nu ne aflăm de fapt într-un tunel. Un tunel ceva mai lung, care s-ar putea să dureze câţiva ani”. Experți în geopolitică se tem că China, de unde a pornit pandemia de coronavirus, ar putea fi la final, în mod paradoxal, învingătoare pe plan strategic, economic și, finalmente, politic. Sunt și opinii (unele exprimate în Le Monde și citate de Matei Vișniec) care văd în pandemie o binevenită trezire din „hipnoză” a europenilor. Pentru că noua atitudine a Chinei poate fi ilustrată de solicitări precum cea formulată în august de ministrul de externe chinez la Oslo: „ca nu cumva premiul Nobel pentru pace să li se acorde anul acesta tinerilor de la Hong Kong angajaţi în lupta pentru democraţie. Oare, scrie Vișniec, va accepta într-o bună zi umanitatea ca regulile internaţionale să-i fie dictate de o putere nedemocratică? Regresul în materie de democraţie este vizibil în multe ţări de pe planetă, cum ar fi India, Turcia, Rusia. Iar Statele Unite şi-au pierdut din prestigiul de altădată, Donald Trump contribuind substanţial la acest lucru”.

Cristian Unteanu (blogurile Adevărul) a parcurs concluziile unui sodaj de opinie realizat de experți serioși în 13 țări privind nivelul de popularitate al statelor și al liderilor lor. „Foarte vizibila degradare a imaginii de ţară a SUA” are loc cu o viteză înspăimântătoare, scrie Unteanu.

Și ce e mai grav e că reputația Americii a scăzut în mari state aliate...

„Doar 41% dintre britanici au o opinie favorabilă faţă de SUA, cel mai scăzut nivel întregistrat vreodată. Procentul în Franţa este de de doar 31%, iar în Germania ajunge la 26%. Media opiniei publice din cele 13 ţări arată că doar 15% din respondenţi apreciază că SUA a făcut o treabă bună” în anumite domenii. Dintre cei șase lideri incluşi în sondaj, Angela Merkel a primit cele mai multe voturi: 76%.

Valentin Naumescu analizează pe spotmedia.ro discursul ținut acum trei zile de Ursula von de Leyen despre starea și perspectivele Uniunii Europene. Bine meșteșugit, discursul „sugerează cât de greu îi va fi Uniunii Europene să navigheze între lumea veche și lumea nouă, încercând să culeagă ce e mai bun din fiecare”. Pentru că, scrie Naumescu, tinerii nu mai vorbesc cu plăcere despre capitalism, anticomunism, neoliberalism, piaţă liberă.

Magda Grădinaru, de la spotmedia.ro, și Roxana Rizea-Macias, de la ziare.com, se ocupă de același subiect. Sunt pescuite din conținutul discursului mai cu seamă auto-îndemnurile la fermitate față de China, Rusia și Turcia, iar Magda Grădinaru remarcă sugestia ca parteneriatul euroatlantic să fie reclădit. La Roxana Rizea-Macias apar și reproșurile aduse acestui discurs despre „«Starea națiunii» europene”, cum îl numește ea: absența referirilor la viitorul buget european și la unele promisiuni făcute tot legat de cheltuieli și de transparența lor.

XS
SM
MD
LG