În complicata relație a Moldovei cu concernul rus Gazprom a apărut la orizont un termen-limită care dă fiori autorităților de la Chișinău: 1 mai este data de la care rușii ar putea întrerupe livrările de gaz către Moldova, dacă nu se rezolvă chestiunea auditului privind datoria țării către furnizor. Un asemenea scenariu ar fi negativ pentru moldoveni de două ori: i-ar lăsa fără gaze și în mare măsură fără electricitatea cumpărată aproape exclusiv de la centrala Cuciurgan, care funcționează tot pe gaze rusești.
Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a declarat Europei Libere că guvernul caută alternative atât la gazele rusești, cât și la curentul din regiunea transnistreană, în condițiile în care ambii furnizori ezită să-și facă limpezi intențiile.
În cazul gazelor, furnizorul e concernul rus Gazprom. Moldova a încheiat cu G, în octombrie trecut, un contract de lungă durată, dar acesta este pus acum sub semnul întrebării, din cauza lipsei unui audit al datoriei istorice.
„Noi am trimis încă în martie o solicitare ca să se expună exact referitor la termenul de 1 mai, nu avem un răspuns, respectiv ne pregătim de achiziționarea alternativă a gazului, dacă va fi nevoie,” ne-a spus Andrei Spînu azi, într-o declarație.
Contractul cu centrala de la Cuciurgan, pe de altă parte, a expirat în aprilie. Este termocentrala aflată pe malul stâng al Nistrului, deținută de un alt gigant energetic rus, Inter RAO UES, și care asigură de mai mulți ani 80 la sută din nevoia de curent a R. Moldova.
Solicitat de noi azi, Valentin Trubceanin, directorul general al centralei, a refuzat orice comentariu: „Nu, din păcate nu pot, sunt foarte ocupat, mulțumesc.”
Potrivit ministrului Spînu, deși inițial se arătase disponibil să prelungească cu încă un an înțelegerea ce expiră în aprilie, după începutul invaziei ruse din Ucraina furnizorul de curent din regiunea estică s-ar fi răzgândit și prelungirea a vizat doar o singură lună, aprilie, ceea ce ar însemna că din 1 mai și livrările de curent sunt puse sub semnul întrebării:
„Nu, nu, contractul a fost prelungit doar pe o lună. Ei nu pot să ne confirme, pentru că nu sunt siguri dacă vor avea gaze, respectiv noi căutăm alternative.”
În mediul experților, posibilitatea rezilierii contractului de către Gazprom din cauza auditului ar fi redusă, pentru că aceasta ar lăsa fără gaze și regiunea estică a R. Moldova.
Am încercat să vorbim despre acest risc și cu Vadim Ceban, directorul Moldovagaz, subsidiara din Moldova a gigantului rus Gazprom. Dar el a evitat un răspuns, spunându-ne doar că întreprinderea a trimis recent la Gazprom o solicitare de amânare a termenului prevăzut pentru audit:
„Încă nu avem un răspuns, dar îl așteptăm în următoarele zile.”
Luna trecută, guvernul moldovean a spus că licitația pentru desemnarea companiei internaționale care să facă auditul unei datorii istorice de sute de milioane de dolari față de Gazprom, disputate însă de Chișinău, a eșuat: nici o companie nu a acceptat să facă auditul din cauza instabilității create de războiul din Ucraina. Înainte de apariția acestei dificultăți, Gazprom semnalase că ar putea să nu recunoască rezultatele auditului, pentru că nu este de acord cu modul în care a fost pornită de Chișinău licitația. Executivul de la Chișinău spune totuși că va continua, în negocieri directe, eforturile pentru identificarea unei companii de audit, ca și cele de identificare a furnizorilor alternativi de gaze și de curent.
În ultima sa ședință de joi 14 aprilie, Comisia guvernamentală pentru situații excepționale a lansat o licitație pentru energie electrică de la furnizori alternativi, cel mai probabil din Ucraina, anunțând că adună ofertele în următoarea săptămână. Prin aceeași decizie, Comisia a dispus majorarea rezervelor de gaze stocate de Moldova în România, iar Andrei Spînu, ministrul infrastructurii, a adăugat vineri în interviul pentru radio Europa Liberă că guvernul ia în calcul și varianta în care va trebui să procure gaze direct de pe piață, așa cum a făcut timp de câteva zile în octombrie:
„Am spus de mai multe ori, Moldova nu va rămâne fără gaz, dacă Gazprom va decide să rezilieze contractul, guvernul este pregătit să intervină și să achiziționeze gaze în altă parte. Vom ieși pe piață și vom căuta alternative, mai ales că în ultimele zile vedem o scădere de prețuri pe bursă”.