Linkuri accesibilitate

Retragerea americană din Siria lasă țara „în brațele rușilor” (Iulian Chifu/Adevărul)


Ziare de la București
Ziare de la București

Anul începe tot cu disecarea deciziilor guvernului de la București.

Se anunță stagnarea, ba chiar o recesiune economică, iar în acest timp la Palatul Victoria se „redescoperă apa caldă”, cum spune Miron Damian într-un articol apărut pe Contributors.ro. E vorba de refrenul cu multinaționalele „lacome”, care „caută să-și maximizeze profitul propriu, în dauna celui taxat de stat. „La fel ca absolut orice agent economic rațional, firmă sau persoană”, precizează analistul.

„Datoria unui agent economic, spune el, este strict față de el însuși: maximizarea câștigului propriu, fie că e vorba de o persoană, fie de un grup de acționari/patroni. Și e foarte bine așa. Datoria statului este strict față de interesul public, prin serviciile pe care le oferă, și, în consecință, față de sănătatea finanțelor publice care susțin aceste servicii. Și e foarte bine așa. Nu e nicio contradicție sau paradox aici.(…) interesele sunt opuse, nu entitățile în sine. Nu competiție e între ele, ci complementaritate; distrugerea uneia nu înseamnă triumful, ci ruina celeilalte. Fără avocați dedicați strict interesului clienților lor, scrie Miron Damian, n-ar exista justiție. Fără o economie privată prosperă finanțele publice ar fi devastate (da, știu, există o anumită idee bună, care a fost invariabil aplicată greșit)”.

Comentatorul întărește: „guvernarea actuală, prin acea ordonanță de urgență botezată taxa pe lăcomie și prin alte acte, nu caută să avanseze interesul public, întărind finanțele statului. Exact din contra, au dat ei înșiși un tun acolo, risipind bani cu nemiluita, iar acum caută o soluție de avarie pe termen scurt, în dauna stabilității întregului sistem pe termen lung. Asta e țara care arde”.

Site-ul Digi24 a consultat mai mulți analiști economici privind perspectivele anului 2019. Nu sunt liniștitoare. „Bate vânt de criză (…) statul are nevoie de bani mulţi şi îi va lua de unde poate. Inclusiv de la populaţie, asta deşi, în declaraţiile oficiale, sunt promise din nou creşteri de venituri”. Specialiștii atrag atenția că creșterile de venituri nu s-au simțit în buzunarele românilor. În schimb, recesiunea se va simți serios, ceea ce se pare că știu deja și românii, potrivit unui sondaj de opinie realizat la nivel european.

Contextul geopolitic e la fel de tulburat. Cătălin Bizdadea scrie pe site-ul Republica.ro pornind de la schimbările dramatice pe care le-au produs, mai ales în ultimul an, deciziile președintelui american Donald Trump. A bulversat serios peisajul global, deși se sconta doar o schimbare a lui : a rupt tratate, a decis intempestiv retragerea din Siria, a resetat relația cu Coreea de Nord (asta este trecut mai degrabă la schimbări pozitive).

Problema este, arată Cătălin Bizdadea, că nimeni nu știe dacă ceea ce decide Trump reprezintă capricii personale sau semnifică o „mișcare tectonică de proporții în conștiința Americii”, vizibil scindată între republicani și democrați. „În acest vid de putere lăsat de Statele Unite (la nivel global) pot crește noi jucători globali. Primul dintre ei este China”.

Retragerea americană din Siria lasă țara „în brațele rușilor”, într-un moment foarte prost pentru ei, scrie Iulian Chifu pe blogurile Adevărul. El insistă pe efectele sancțiunilor economice occidentale, care au săpat deja mult, pe posibila reluare a unei curse a înarmărilor, ceea ce ar presa major asupra economiei rusești, pentru că rubla se depreciază continuu.

XS
SM
MD
LG