Una dintre dilemele retragerii precipitate a forțelor americane din Afganistan a fost plasarea celor care doresc să părăsească țara temându-se de represalii din partea talibanilor pentru că au ajutat forțele americane și aliate.
Pentru asta autoritățile americane au căutat și caută țări care să se ofere să primească astfel de refugiați, cel puțin în perioada în care aceștia sunt verificați. Una dintre probleme este că procesarea aplicațiilor ia timp, un timp pe care forțele americane care controlează aeroportul de la Kabul nu îl mai au. Pentagonul a anunțat că au fost identificate 14 centre temporare în regiunea Golfului Persic și în Europa.
De la 14 august încoace Statele Unite au evacuat circa 90 de mii de persoane, cei mai mulți dintre aceștia fiind afgani. Dar acești refugiați nu sânt trimiși direct în Statele Unite. Cele mai multe avioane militare americane care părăsesc Kabulul se îndreaptă fie către Qatar sau Bahrein sau Germania. Centre secundare de procesare sânt în Emiratele Arabe Unite, Kuweit și în Europa, în Germania, Italia și Spania.
Condițiile precare din Qatar, pe fondul unui influx masiv de refugiați au obligat administrația Biden să deschidă un al doilea centru major, la baza aeriană Ramstein din Germania. Acolo, afganii vor fi supuși proceselor legale care preced acordarea de azil, fie în Statele Unite, fie în terțe țări. Cei care au vize de intrare în Statele Unite vor fi procesați mai rapid. Nu se știe încă cât vor avea de așteptat ceilalți. Administrația pune la dispoziție un număr suplimentar de experți care să accelereze procesul.
Cei primiți în America, au ca porturi de intrare fie aeroportul de lângă Washington, fie una din patru baze militare desemnate în New Jersey, Texas, Virginia și Wisconsin. Până acum administrația nu a comunicat câți afgani au intrat în Statele Unite.