În vreme ce clasa politică de la Chișinău este în așteptarea deciziei referitoare la constituționalitatea decretului președintei Maia Sandu prin care Natalia Gavriliță a fost desemnată în mod repetat în calitate de premier, în spațiul public sunt avansate mai multe scenarii pentru scoaterea din criză a Republicii Moldova. Ultimele evoluții de la Chișinău sunt analizate de comentatoarea politică Stela Jantuan și analistul Ion Tăbârță, în rubrica „Retrospectiva săptămânii politice”.
Actuala problemă a Republicii Moldova nu constă în alegerea unui executiv anticriză, ci însăși în voturile majorității, care continuă să-și apere interesele personale, de partid, este de părere comentatoarea politică Stela Jantuan. Ea susține că indiferent ce guvern ar fi învestit acesta va fi unul minoritar și va depinde întru totul de majoritatea din legislativ formată din PSRM, formațiunea Șor și transfugii din PD.
Stela Jantuan notează că este iluzorie ideea unui guvern temporar care să obțină rezultate, iar un scrutin anticipat este inevitabil, după părerea ei.
„Orice coaliție cu participarea partidelor discreditate politic, cum este, de exemplu, Partidul Șor, același PSRM sau grupările afiliate lui Plahotniuc în parlament, sunt niște construcții nedurabile.”
Europa Liberă: Ce să înțeleagă cetățeanul dacă anterior liderul socialiștilor, Igor Dodon, spunea că își dorește alegeri parlamentare anticipate, că e singura cale pe care ar trebui să meargă Republica Moldova, sunt declarații la care se renunță între timp, apar alte soluții salvatoare pentru Republica Moldova?
„De asta nu este altceva decât un joc politic, pentru a mușamaliza căderea dramatică a rating-ului Partidului Socialiștilor și al lui Igor Dodon, de a spune ceea ce așteaptă societatea despre alegeri anticipate. Pe de altă parte, în culisele politice sigur că Dodon și actualii lui parteneri din parlament nu-și doresc aceste alegeri anticipate”.
Comentatoarea crede că nu mai stă în picioare argumentul unor forțe politice care insistă că următorul legislativ nu se va deosebi de cel actual.
„Este o încercare de a manipula opinia publică pentru a te menține sau a-ți justifica jocurile politice care te mențin în acest parlament degradabil. Orice exercițiu democratic aduce schimbare. Care va fi această schimbare, în ce direcție, depinde de cetățenii Republica Moldova. Eu cred că ei sunt deja cu mult mai maturi politic decât acești politicieni. Se caută diferite căi, inclusiv și aceste sesizări la Curtea Constituțională pentru a menține acest parlament discreditat și pentru a putea câștiga timp.”
Indiferent de decizia Curții Constituționale, chemată să se pronunțe despre legitimitatea candidaturii Nataliei Gavriliță la funcția de premier, lupta politică se va duce în continuare pe ideea declanșării alegerilor parlamentare anticipate, susține analistul politic Ion Tăbârță.
„Eu nu exclud că președinția, având inițiativa, va insista foarte mult pe aceste alegeri parlamentare anticipate și după câte se vede ea este intransigentă. Mulți insistă că dacă decizia Curții Constituționale va spune că președinta trebuie să accepte candidatul formalizat, atunci, dacă nu se va supune, Maia Sandu va încălca rigorile Constituției. Și aici este toată întrebarea, până la urmă acțiunile președintelui vor fi constituționale sau nu. Cu toate că Curtea Constituțională poate să dea și o anumită decizie de compromis”.
Curtea Constituțională în frunte cu magistrata Domnica Manole a anunțat că va decide marți, 23 februarie dacă decretul președintei Maia Sandu este constituțional.