Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii: în așteptarea unei comunicări mai eficiente din partea guvernării


După ce măsurile anti-epidemice la început de an școlar au cauzat dispute aprinse, Valentina Basiul, a analizat între altele, în retrospectiva săptămânii, răspunsul noilor autorități la pandemia de COVID-19, dar și răspunsul lor la critică în acest context.

Retrospectiva săptămânii: în așteptarea unui comunicări mai eficiente din partea guvernării
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:41 0:00
Link direct

Cu o tendință în creștere a numărului noi de cazuri de coronavirus, dar și cu o rezistență la vaccinare, guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate le-a transmis angajaților din educație că dacă refuză imunizarea anti-Covid, să-și asume plata pentru testarea odată la două săptămâni.

Iar decizia a declanșat un val de critici...

Mai mult, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat într-o emisiune televizată că pedagogii care nu se lasă convinși să-și facă injecțiile să-și caute altă ocupație. La câteva ore ea și-a cerut scuze și a regretat afirmațiile.

Redactorul-șef de la Radio Chișinău, Corneliu Rusnac, consideră că dincolo de acest incident noua guvernare continuă aceeași atitudine de non-comunicare cu cetățenii, impunând, de fapt, obligativitatea imunizării, deși declară contrariul.

O comunicare mai eficientă ar combate reticența, este de părere jurnalistul, și i-ar face pe antivacciniști să nu apeleze la schemele ilegale care fac rost de certificate fără ca serul să fie administrat.

„Declarația cu profesorii care trebuie să plece din sistem a fost o gafă politică, pe care doamna prim-ministru a înțeles-o și a încercat s-o corecteze. Aceste tensiuni care au apărut între Ministerul Sănătății, sau Comisia pentru situații excepționale în domeniul sănătății și profesorii care au fost de facto obligați să se vaccineze ține de lipsa de comunicare, lucru care este în general, probabil, o chestiune cronică.

Avem o bună parte din profesori care refuză să se vaccineze din varii motive...
Corneliu Rusnac

Cred că ar trebui să se acorde suficientă atenție și dezinformării. Acum chiar e păcat, oricine se poate se poate vaccina cu cele mai bune vaccinuri care există pentru moment în lume. Chiar nu înțeleg de ce unii oameni preferă să-și obțină un certificat fals de vaccinare, riscându-și sănătatea și până la urmă și viața”.

Atât în modul în care acționează PAS pentru a gestiona pandemia, cât și în ce privește criticele generate pe subiectul plăcuțelor de înmatriculare transnistrene – caz în care Chișinăul a cerut Kievului să amâne punerea în aplicare a unui acord din 2018 – cetățenii ar trebui să fie mai toleranți cu noul executiv, crede jurnalistul Corneliu Rusnac. Totuși acest cabinet nu are decât o lună de activitate, iar chestiunile disputabile sunt moștenite de la precedentele guvernări, argumentează el.

În cazul intrării în vigoare a obligativității așa-ziselor numerele neutre pentru cei care și-au înregistrat mașinile în regiunea separatistă care traversează hotarul moldo-ucrainean, Corneliu Rusnac regretă că problema a fost rezolvată până la urmă de Kiev, și nu de Chișinău, care s-a tot temut să nu-și strice relațiile cu Moscova și Tiraspol. Asta în ciuda faptului că numere transnistrene la mașini au și mulți cetățeni din dreapta Nistrului care au evitat să plătească impozitele și taxele de vămuire conexe aducerii de peste hotare a vehiculelor la mâna a doua.

Analistul Veaceslav Berbeca de la Institutul „Viitorul” spune că bâlbâiala guvernării PAS pe această chestiune are legătură cu vizita emisarului rus Dmitri Kozak la Chișinău, iar criticile cetățenilor ar fi plauzibile. Doar că decizia Kievului de a nu mai permite intrarea din data de 1 septembrie a mașinilor înregistrate cu numele transnistrene a dat peste cap înțelegerile noii guvernări cu Kozak.

„Pentru autoritățile din R. Moldova, cred că, a fost o surpriză să afle că partea ucraineană s-a opus. Pentru o parte a societății R. Moldova această atitudine a autorităților nou-alese este cel puțin ciudată, nu s-ar înscrie în logica pe care și-ar dori-o, în sensul de a avea o atitudine mai tranșantă cu privire la tot ce înseamnă regiunea transnistreană, fiindcă prin această regiune noi știm că au loc tot felul de scheme de contrabandă.

PAS deloc nu stă bine în fața cetățenilor care i-a votat...

O astfel de abordare nu face bine pentru PAS, fiindcă ei au fost percepuți ca fiind altfel. Dar observăm că în multe cazuri PAS cam continuă aceleași politici pe care le-au avut precedentele partide care au fost la guvernare”.

Astăzi, vicepremierul Vladislav Kulmisnki s-a întâlnit cu reprezentantul Tiraspolului Vitali Ignatiev, la Bender, încercând să găsească soluții de compromis în cazul plăcuțelor de înmatriculare auto eliberate de regimul separatist. Kulminski a spus în ajun că noua putere moldoveană a cerut Kievului o derogare în cazul transportatorilor de mărfuri și pasageri, dar că deocamdată ucrainenii ar rămâne neînduplecați.

Previous Next

XS
SM
MD
LG