Tentativa eșuată de învestire a guvernului lui Igor Grosu, în lipsa cvorumului în legislativ, deschide calea spre provocarea alegerilor anticipate, susțin mai mulți experți în drept constituțional. Deși respingerea celor doi candidați ai președintei Maia Sandu la funcția de premier pare a fi un temei legal, Valeriu Vasilică, directorul Agenției de Presă IPN, este sceptic în privința unei apropiate ieșiri din criza politică și mai ales cea pandemică.
„Această situație incertă va continua, mă tem că se va agrava, din punct de vedere politic și din punct de vedere sanitar. Interesele politice sunt supreme și toate părțile se referă la așa-zisa grijă a lor pentru pandemie și pentru creșterea numărului de bolnavi și de morți, e un șiretlic politic, nu mai mult. Treaba asta putea fi rezolvată în două săptămâni, cât îi trebuie unui guvern să rectifice bugetul, cât îi trebuie unui guvern să deblocheze finanțarea externă”.
Valeriu Vasilică observă că împotrivirea față de un eventual scrutin anticipat a devenit mult mai pronunțată și prin urmare opozanții Maiei Sandu vor încerca să zădărnicească cu orice preț acest lucru.
„După mine, absolut teoretic soluția ar fi alegeri anticipate, doar că nu le putem face. Nu le putem face din punct de vedere legal, pentru că nu se știe când va decide Curtea Constituțională lucrul ăsta, dacă îl va decide, și dacă majoritatea se va subordona. Majoritatea poate zice oricând că Maia Sandu nu s-a subordonat, nu ne subordonăm nici noi, e și acest pericol.”
Redactorului-șef al ziarului Observatorul de Nord din Soroca, Victor Cobăsneanu, atrage atenția că pe fundalul lipsei de vaccinuri și înrăutățirii situației pandemice, disputele politice fac mai mult rău decât bine.
„Cu părere de rău, și pe segmentul politic, dar și pe cel pandemic luminița este departe, ca să nu zic că nu se vede deloc. Oamenii sunt în așteptare a ceea ce se numește schimbare, dar lucrurile stau pe loc și asta este o dezamăgire totală. Politicienii văd că azi au primit o declarație pentru dezacordul dizolvării parlamentului, adică ei s-au cramponat, se țin cu mâinile și cu picioarele de fotolii. Ceva halucinant, nu știu epitetele care ar putea descrie ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Cine să-și asume momentan criza sanitară și celelalte probleme?
Unica urgență de care ar trebui să se preocupe politicienii este criza sanitară...Victor Cobăsneanu, jurnalist, Soroca
„Dacă parlamentarii trâmbițează la toate colțurile că Republica Moldova este o țară parlamentară, păi parlamentarii trebuie să gestioneze situația, inclusiv situația pandemică. Sincer vorbind, pe mine, ca cetățean, ca jurnalist și ca om pe care îl interesează fenomenul politic, nu mă interesează la moment alegerile anticipate. Eu îmi dau bine seama că ele nu pot avea loc mai degrabă decât iunie, iulie, august. Dar până atunci aș găsi bani și aș cumpăra milionul sau câte vaccinuri avem nevoie ca să fac vaccinarea și să merg la alegeri anticipate cu gândul că omul nu va avea de suferit.”
În opinia lui Victor Cobăsneanu, unica urgență de care ar trebui să se preocupe politicienii este criza sanitară, pentru că doar impunerea haotică a unor restricții mai degrabă dăunează decât ar salva situația.