Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Autoritățile și-au atras critici și pe fundalul înmulțirii atacurilor asupra jurnaliștilor

Promulgarea controversatelor reforme fiscale de către președintele Igor Dodon și înmulțirea unor atacuri și șicane împotriva jurnaliștilor sunt subiectele analizate astăzi în rubrica retrospectiva săptămânii.

Retrospectiva săptămânii politice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

Analistul politic Igor Volnițchi crede că decizia șefului statului de a promulga pachetul de legi fiscale care include și amnistia capitalurilor era un previzibilă, mai ales după ce Igor Dodon a spus că el însuși a fost autor și a promovat norme legale asemănătoare în perioada 2006-2007.

Igor Volnițchi remarcă motivarea amplă pe care a făcut-o președintele, nemaiîntâlnită în cazul altor inițiative, în care s-au strecurat și critici la adresa guvernării:

„Prin urmare, președintele înțelegea marele risc de imagine pe care și-l asumă, de vreme ce a venit cu o expunere atât de detaliată. Din ceea ce a scris președintele am înțeles că el i-ar acuza pe guvernanți că își recunosc o greșeală cu mare întârziere, or, acum nouă ani, după ce au preluat forțele pro - europene conducerea țării, reformele promovate de Igor Dodon pe când era în funcția de ministru al economiei, au fost într-un fel anulate, anihilate. Însă dumnealui a plasat subiectul într-un context mult mai larg, spunând că uite, după ce socialiștii vor prelua conducerea țării, se va reveni și la această problemă, iar abordarea va fi mult mai amplă.”

Igor Volnițchi
Igor Volnițchi

Analistul politic crede că pe de o parte, această decizie poate fi tălmăcită ca acțiune a președintelui în interesul guvernării, așa cum susține și opoziția anti oligarhică. Pe de altă parte însă, s-ar putea ca în acest fel șeful statutul să fi pus mai multă presiune pe cei de la putere, dând apă la moară opoziției care planifică un protest de amploare pe 26 august, mai spune Igor Volnițchi.

În opinia lui, surprinzător nu a fost nici refuzul lui Dodon de a promulga legea cu privire la transmiterea terenului fostului Stadion Republican Ambasadei SUA ca să-şi construiască un nou sediu:

„Electoratul de stânga nu ar fi înțeles de ce șeful statului, PSRM-ul care atât de frecvent critică SUA, uite acum atât de rapid a promulgat o lege care prevede cedarea unui teren în inima capitalei Ambasadei SUA. Președintele și-a fortificat într-un fel pozițiile sale electorale. Președintele a procedat exact așa cum se aștepta de la el să procedeze electoratul său tradițional, electoratul de stânga. Cu siguranță și democrații au de câștigat, or acum ei au o șansă în plus să le demonstreze americanilor cât de loiali sunt ei, și cât de consecvenți în declarații și acțiuni sunt, că dacă au promis, chiar și mergând pe calea suspendării președintelui, ei promisiunea și-o țin. E o chestie foarte importantă pentru democrați.”

Autoritățile și-au atras critici și pe fundalul înmulțirii atacurilor asupra jurnaliștilor: reporterii portalului notka.md au fost amenințați urmare a unei investigații. La Orhei, în timpul unei demonstrații au fost semnalate instigări la violență împotriva reporterilor, iar ceva timp în urmă, Ilan Shor amenința cu răfuială fizică jurnaliștii care îl critică.

Viorica Zaharia, Președinta Consiliului de Presă
Viorica Zaharia, Președinta Consiliului de Presă

Președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia observă că până acum nu a fost sancționat comportamentul agresiv în adresa jurnaliștilor, lipsa unei reacții din partea autorităților fiind interpretată de mulți ca o normalitate:

„Iată că acum, Ilan Șor a înțeles că lucrurile astea se pot face, că mesajul: eu aici sunt stăpân și eu decid unde și ce filmezi tu pe teritoriul meu, este o practică care poate fi aplicată. În general, asistăm la o degradare rapidă a condițiilor în care activează jurnaliștii independenți în Republica Moldova. Și nu întâmplător fac această specificare, pentru că politicienii de la putere sau cei care sunt prieteni cu puterea și-au făcut propriile instituții de presă care manipulează oamenii și lustruiesc imaginea acestor politicieni. De aceea, ei îngrădesc tot mai mult accesul la informații și la evenimentele publice ale jurnaliștilor care ar putea să-i critice. Iar asta devine de-a dreptul grav în Republica Moldova, în condițiile în care a rămas foarte puțină presă independentă.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG