Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Despre strategia de recuperare a banilor fraudaţi din sistemul bancar prezentată de procurori şi cum a fost marcată ziua Rusiei în R. Moldova.

Șefii Procuraturii Generale și ai Centrului Național Anticorupție au anunțat că știu cine au fost beneficiarii principali ai „furtului miliardului” din sistemul bancar moldovenesc, lăsând să se înțeleagă că investigația s-ar apropia de sfârșit. „Deja am investigat peste 90% din frauda bancară”, a declarat Adriana Beţişor, adjuncta de la Procuratura Anticorupţie, ea şi cea care a instrumentat dosarul fostului premier Vlad Filat. Instituțiile responsabile au făcut publică și strategia de recuperare a banilor sustrași de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:37 0:00
Link direct

Jurnalistul de investigație de la „Ziarul de Gardă” Victor Moșneag spune că aceste declarații lasă loc de interpretări și de întrebări fără răspunsuri. Până și felul în care a fost anunțată respectiva conferința de presă pare suspect pentru jurnalistul de investigație: cu doar câteva ore înainte și fără a fi anunțat subiectul, astfel reporterii s-au pomenit nepregătiți să participe la eveniment sau să poată adresa întrebări incomode oamenilor legii.

„Toată lumea a fost luată prin surprindere și ce au prezentat organele de drept în acel document nu știu dacă este neapărat o strategie prin care ei vor încerca să recupereze acel miliard despre care se vorbește, pentru că, în primul rând, ei au pus sechestru pe niște imobile, pe mai multe mașini, multe din ele aparțineau persoanelor vizate în această investigație, Filat, Platon, Shor sau Gacichevici, cu mult înainte ca frauda bancară să fie inițiată, de exemplu, clădirea Ipteh aparține lui Filat încă din anii 2000. Pentru mine rămâne întrebarea: unde este miliardul? Acei bani care au fost furați din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, încă este neclar unde ei sunt și dacă ei într-adevăr au ajuns la aceste persoane despre care spune procuratura sau nu.”

Așteptam să apară alte nume despre care opinia publică a vorbit și despre care anticipa că ar putea să fie implicate, însă aceste nume nu au apărut. N-aș vrea să spun că principalul motiv este faptul că organele de drept continuă să fie afiliate politic...

Din strategia de recuperare ar rezulta că oamenii legii au descoperit două grupuri mari de beneficiari: așa-numitul „grup Gacikevici”, din 2007-2012, şi „grupul Filat, Platon, Shor”, care ar fi operat mai târziu, în 2014. Jurnalistul Victor Moșneag consideră că lista elaborată de autorități ar fi incompletă.

„Așteptam să apară alte nume despre care opinia publică a vorbit și despre care anticipa că ar putea să fie implicate, însă aceste nume, din păcate, nu au apărut. N-aș vrea să spun că principalul motiv este faptul că organele de drept din Republica Moldova, din păcate, continuă să fie afiliate politic și atunci dacă în această fraudă bancară au fost implicate persoane care sunt în acest moment la guvernare sau în apropierea guvernării, din cauza acestei afilieri politice numele lor nu se regăsesc în această strategie de recuperare și în lista beneficiarilor finali ai miliardului furat. Mie mi s-a părut superficială, dacă putem spune așa, toată această strategie prezentată de organele de drept. A fost făcută, cred, doar pentru a pune punct acestui subiect și pentru ca opinia publică să nu mai ceară rețineri, condamnări în acest furt, care a șocat practic opinia publică din Moldova.”

Un alt eveniment pe larg mediatizat în această săptămână este consemnarea zilei naționale a Federației Ruse. În timp ce la Tiraspol liderul administraţiei regimului separatist Vadim Krasnoselski, alături de subalternii săi şi activişti civici, au participat la un marş cu sloganul: „Rusia e în inima mea”, la Chișinău un grup de unioniști și combatanți în conflictul armat de pe Nistru au organizat la sediul Ambasadei Rusiei acțiune de protest numită „La mulţi ani! Plecaţi acasă!”, cerând retragerea forţelor militare ruse din regiunea transnistreană.

Și în Găgăuzia a fost marcată această zi, ce-i drept fiind folosită ca un prilej electoral, susține Mihail Sirkeli, președintele Centrului Piligrim-Demo din Comrat.

Mihail Sirkeli
Mihail Sirkeli

„Ziua Rusiei se sărbătorește mai serios în Găgăuzia decât ziua Găgăuziei de fapt. Trebuie să considerăm acest eveniment mai mult ca unul electoral sau pre-electoral pentru alegerile parlamentare, pentru că în Găgăuzia a început deja campania în susținerea lui Fiodor Găgăuz, deputat în parlament din partea partea socialiștilor și, de fapt, această sărbătorire a zilei Rusiei la Vulcănești a fost parte a campaniei lui electorale. Anul trecut a fost din partea Irinei Vlah să arate că ea este cu Rusia, că noi iubim Rusia și așa mai departe, dar anul curent a fost mai „prizimliona”, dar tot cu artiști, cu scenă, cu pompă, s-au investit acolo bani. A fost anunțat că acest concert se organizează sub patronatul bașcanului și noi l-am întrebat pe Fiodor Găgăuz de unde-s banii și cât a costat și el așa și nu a răspuns la întrebarea noastră.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG