Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii: Schimbări de personal și de strategie în agențiile statului


În debutul sesiunii sale de toamnă, parlamentul dominat de majoritatea PAS a adoptat, joi, o serie de hotărâri și proiecte de lege pentru a le verifica activitate și a-i schimba din funcție pe șefii unor agenții aflate sub control parlamentar, cum ar fi Consiliul Audiovizualului sau Agenția Națională de Reglementare în Energetică. Majoritatea parlamentară a avertizat că va începe un control și în privința Centrului Național Anticorupție.

Retrospectiva săptămânii: Schimbări de personal și de strategie în agențiile statului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct

O altă schimbare în raport cu Centrul Național Anticorupție, condus în acest moment de un fost șef de aparat la președinție de pe vremea mandatului lui Igor Dodon și care a ajuns în funcție în 2019 urmare a unui concurs, e ca directorul acestei instituții să nu mai fie numit acolo prin competiție publică. Ilie Chirtoacă este expertul Centrului de resurse Juridice de la Chișinău care crede că, prin excluderea competiției, PAS ratează o șansă - cea de a avea o instituție independentă și autonomă:

„Probabil trebuie să ne uităm la fiecare instituție în parte. Dar, în mod normal, într-o societate democratică, statul e mai degrabă un arbitru decât un revizor. Nu zic, poate a încercat până acum parlamentul prin alte metode să asigure controlul și nu a reușit, de asta schimbă instrumentele. Totuși, pe termen lung, e destul de periculos: să ne imaginăm un alt partid la guvernare, care are monopol și nu are tendințe democratice, ar avea la mână concentrată toată puterea. De aceea, eu înțeleg că e o provocare să demiți conducătorii, dar e periculos pentru democrație. Exemplu cu CNA e elocvent – niciodată nu a fost o instituție independentă. Acum, dacă directorul va fi propus de 20 de deputați, asta presupune o subordonare, pentru că cei care l-au ales, îl vor chema la raport, nu știu dacă numai o dată pe an...”

Alexandru Cozer, jurnalist și moderator de talkshow-uri politice la postul de televiziune Jurnal TV, face parte din categoria observatorilor care privește cu ochi buni maniera în care acționează guvernarea în raport cu agențiile aflate sub control parlamentar. Iată, de exemplu, ce spune jurnalistul despre destituirea, joi, a întregului efectiv din Comisia Națională a Pieței Financiare:

„Ei au asistat practic la tot atacul asupra sistemului financiar al R. Moldova: atacuri raider, preluări de bănci, furtul miliardului, spălările de bani, distrugerea în repetate rânduri a sistemului de asigurări. În mod normal, într-o țară normală, n-ar fi ajuns cineva să critice acum modalitățile noii guvernări de a-i demite, ci interveneau instituțiile abilitate ale statului, ca procuratura, ca CNA. Nu mai putem să ne permitem să fim mai catolici ca Papa de la Roma. Pentru că am avut anul 2019, când s-a încercat prin respectarea procedurilor și nu s-a reușit nimic. ”

Având și membri care și-au păstrat mandatul început chiar înainte de 2014 - anul furtului bancar de proporții, Comisia Națională a Pieței Financiare a fost destituită joi în corpore de majoritatea parlamentare, care îi impută comisiei inclusiv neîmpiedicarea unei recente presupuse devalizări a sistemului de asigurări.

Previous Next

XS
SM
MD
LG