Linkuri accesibilitate

Alexandru Flenchea: Corupția de la Chișinău ne împiedică să rezolvăm conflictul transnistrean


 Alexandru Flenchea, fostul vicepremier pentru reintegrare
Alexandru Flenchea, fostul vicepremier pentru reintegrare

Fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, spune că de mai bine de 20 de ani TIR-urile marilor transportatori din regiunea transnistreană sunt înmatriculate pe malul drept, cu plăcuțe de modelul standard, cu documente ale Republicii Moldova.

Alexandru Flenchea: Corupția de la Chișinău ne împiedică să rezolvăm conflictul transnistrean
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:47 0:00
Link direct

Cei care fac business și politică în Transnistria se ajustează și nu se lipsesc de profituri – ceea ce nu este criminal în sine, atâta timp cât activitatea economică este legală”, spune fostul vicepremier.

Alexandru Flenchea mai spune că în acest moment acces în Ucraina au doar mașinile înmatriculate legal în Republica Moldova, iar după 1 septembrie numărul aplicanților din regiunea transnistreană care doresc să-și înmatriculeze legal mașinile a crescut și în acest moment există un rând electronic mai mult de o lună înainte. Asta, în timp ce la începutul lunii august acest serviciu practic nu era solicitat.

Fostul vicepremier mai spune că pentru a elimina schemele complexe de corupție legate de regiunea transnistreană, așa cum a declarat actuala guvernare că ar vrea să facă, este nevoie de „o combinație de voință politică, de instrumente, de cunoaștere a problemei și de instituții și oameni care știu ce să caute și în care poți să ai încredere”.

Corupția nu a fost cea care a creat problema transnistreană, dar corupția aici, la Chișinău, este cea care ne împiedică să rezolvăm conflictul”, subliniază Alexandru Flenchea în interviul pentru Europa Liberă.

Europa Liberă: Bună ziua, dle Flenchea! Dvs. ați avut și un studiu legat de subiectul plăcuțelor de înmatriculare pentru automobilele din regiunea transnistreană, cunoașteți subiectul și din perioada în care ați fost la Biroul de Reintegrare, dar și de mai devreme. Voiam să vă întreb: Dvs. ați înțeles ce s-a întâmplat de la 1 septembrie? Dvs. ați înțeles cum se circulă în continuare și ce a fost, în general, această bâlbâială, pe care am văzut-o și la autoritățile de la Chișinău, și la cele din Ucraina?

Alexandru Flenchea: „Bună ziua! Studiul a fost scris în aprilie, el a fost scris în alt context, în contextul în care urma să fie aplicate înțelegerile moldo-ucrainene. Și acum suntem într-o altă realitate, suntem în realitatea pentru care am optat și atunci când am fost în funcție la guvern, și realitatea pe care am susținut-o cu argumente în acel studiu. Avem toate condițiile, avem toate instrumentele statului prezente, funcționale, pentru ca acest mecanism să înceapă să lucreze, pentru ca Chișinăul și Kievul, într-un sfârșit, să aducă un plus de legalitate la frontiera comună.”

Europa Liberă: Au fost declarații la Tiraspol precum că a fost prelungită perioada în care se poate circula cu plăcuțe transnistrene. Deci, la modul practic, Dvs. înțelegeți cum se circulă în acest moment?

Alexandru Flenchea: „La Tiraspol au răsunat multe declarații. Să nu uităm declarația lui Krasnoselski făcută chiar în ajunul schimbării care s-a întâmplat pe 1 septembrie, pe 31 august, atunci el a spus: „Dacă asta se va întâmpla, nu e nicio tragedie, oricine poate merge la oficiul de înmatriculare și să obțină plăcuțele de înmatriculare neutre”. Ceea ce e absolut adevărat, probabil e singura dată când îi dau dreptate lui Krasnoselski.

Ceea ce avem acum e că înțelegerile moldo-ucrainene lucrează. Deci, acces peste hotarele Republicii Moldova au doar autoturismele înmatriculate în conformitate cu legislația Republicii Moldova. Adică fie cele obișnuite, pe care le vedem în fiecare zi, fie acele plăcuțe de model neutru.

Plăcuțele... sunt parte a compromisului politic realizat de Chișinău și Tiraspol

Un lucru foarte important aici, pentru că se dă foarte mare importanță – plăcuțe, plăcuțe..., auzim tot de plăcuțe. Bine, înțeleg că e o formulă simplă de a ne referi la noua realitate juridică în raport cu autoturismele. Dar trebuie să înțelegem că documentul principal al unui automobil este certificatul de înmatriculare. Și aici lucrul cel mai important pe care l-a adus mecanismul instituit încă în 2018, prin acea decizie protocolară pe care a semnat-o Chișinăul și Tiraspolul, e că automobilele din stânga Nistrului au început să fie înmatriculate în mod legal de autoritățile Republicii Moldova în persoana responsabililor Agenției Servicii Publice, automobilele sunt luate la evidență și lor li se eliberează un document legal, un certificat de înmatriculare legal emis de autoritățile constituționale.

Plăcuțele, care arată un pic altfel decât acele cu care suntem obișnuiți, sunt parte a compromisului politic realizat de Chișinău și Tiraspol, și nu văd o problemă în asta.”

Europa Liberă: Dle Flenchea, o solicitare din partea Chișinăului de a amâna implementarea acestui sistem nu este prima dată când se face, s-a făcut și acum jumătate de an și atunci Ucraina a acceptat. Ce s-a schimbat la Kiev?

Alexandru Flenchea: „Amânarea care a fost operată atunci, în ianuarie, trebuie să înțelegem contextul, era un cu totul alt context politic aici, la Chișinău. În fond, nu aveam un guvern, era un guvern interimar în a doua sa săptămână, fără un sprijin politic la parlament și fără un sprijin politic din partea instituției prezidențiale.

Acum suntem într-o cu totul altă realitate, s-au schimbat foarte-foarte multe lucruri în aceste 8 luni de zile - avem un parlament constituit, o majoritate solidă și avem un guvern care este expresia acestei majorități și a votului acordat de cetățeni. Toate ramurile puterii executive și legislative, de fapt, reprezintă o singură forță politică și în asemenea situație avem, pe de o parte, guvern funcțional, avem voință politică și avem sprijin politic pentru a duce până la capăt deciziile și acordurile încheiate între Chișinău și Kiev încă acum un an și jumătate. Am ajuns în momentul în care lucrul acesta trebuia aplicat și el a fost aplicat și trebuie doar să salutăm acest lucru.

Și să mai accentuez un lucru aici, pentru că se vorbește despre interdicția Ucrainei, interdicția Ucrainei..., nu este vorba de interdicția Ucrainei, este vorba de decizia comună a Chișinăului și Kievului de a extinde aplicarea acordurilor bilaterale privind regimul trecerii frontierei de stat. Deci, decizie comună și o acțiune comună, în consecință.”

Europa Liberă: Dle Flenchea, haideți să vorbim un pic pe cifre. Cei de la Tiraspol spun că ar fi vorba doar de 5 la sută din mașinile transnistrene care și-ar fi luat aceste plăcuțe neutre. În versiunea lor ar fi cam la 100 de mii de unități de transport în regiunea transnistreană. Dvs. ați analizat subiectul, este chiar așa sau ce ne spun cifrele din acest punct de vedere? Pentru că acolo mai sunt și camioane, mai sunt și alte genuri de transport și ați mai spus-o și anterior, în alte interviuri, nu toate mașinile ies din regiune, circulă. Deci e cât de relevant este acest 5 la sută la care face referire Tiraspolul?

Alexandru Flenchea: „Iată că ați și răspuns la întrebare, eu aici nu cred că mai am ce adăuga. La Tiraspol multe se spun, cu diferite ocazii. Acum câteva zile, pe 3 septembrie, Krasnoselski a făcut multe alte declarații absolut rupte de realitate.

Cifra invocată de 100 de mii de unități de transport, fie ea reală sau inventată, nu are nicio relevanță. Relevanță are doar numărul automobilelor reînmatriculate cu plăcuțe de model nou. Acesta este singurul reper și singura cifră în dinamică și vedem o dinamică pozitivă.

S-a făcut o coadă în rând electronic mai mult de o lună înainte pentru reînmatriculare…

După 1 septembrie numărul aplicanților pentru înmatricularea legală a crescut, s-a făcut deja o coadă în rând electronic mai mult de o lună înainte, deci pentru octombrie deja nu se mai poate programa. Iar la începutul lunii august situația era cu totul diferită.

Exact acest lucru noi l-am anticipat și am încercat să ne pregătim pentru el. În ianuarie 2020, probabil vă amintiți, am aplicat acest mecanism de traversare a frontierei moldo-ucrainene în regim de testare pentru o perioadă de 10 zile, ca să facem evaluările noastre și să vedem ce flux de mașini există. Era vorba de perioada pre-pandemică, și era vorba de perioada sărbătorilor când era un flux sporit, să vedem care sunt necesitățile reale, să vedem cum aplicarea acestei decizii va afecta cererea pentru plăcuțele de model neutru, dar și pentru preschimbarea permisului de conducere. Și atunci noi timp de 10 zile am adunat o statistică și am adunat date care să ne ajute să ne pregătim pentru ziua în care în comun cu Ucraina să aplicăm aceste decizii. Nu mai sunt în guvern, dar vreau să cred și sper că aceste date au fost folosite și acum, că memoria instituțională a permis actualului guvern să beneficieze de acele date și să se pregătească.

Sheriff-ul niciodată nu și-a limitat propriul business și întotdeauna a fost foarte flexibil în a se ajusta la realități…

Pentru că soluțiile sunt la suprafață: suplinirea cu personal suplimentar a oficiilor deja existente de înmatriculare – unul la Tiraspol, altul la Râbnița. Și mai sunt chestiuni de ordin pur tehnic privind gestionarea rândului electronic ș.a.”

Europa Liberă: Dle Flenchea, la modul practic, cum se circulă din regiunea transnistreană, de exemplu, transportul de mărfuri, marile întreprinderi care importă/exportă, deci au un flux, o necesitate sporită de a folosi transport, cum rezolvă ei, sau cum și-au rezolvat, această problemă a înmatriculării transportului, a circulației cu transportul terestru?

Alexandru Flenchea: Marile companii este tocmai una – Sheriff. Bine, eu exagerez un pic, a fost cu titlu de glumă.

Dar transporturile de mărfuri, transporturile internaționale de mărfuri în regiune sunt operate de companii afiliate sau poate chiar în proprietatea companiei Sheriff.

Sheriff-ul niciodată nu și-a limitat propriul business și întotdeauna a fost foarte flexibil în a se ajusta la realități, inclusiv la realitățile legale ale Republicii Moldova.

Practic, de 20 de ani, de când a început să se facă regulă și pe acest domeniu, TIR-urile marilor transportatori din regiune sunt toate înmatriculate pe malul drept, cu plăcuțe de modelul standard, cu documentele Republicii Moldova. Deci, acesta-i un non-subiect.”

Europa Liberă: Deci este o decizie care nu afectează marii transportatori?

Alexandru Flenchea: „Ei au intrat în câmp legal, vă spun, încă la începutul anilor 2000. Atunci când e vorba de bani, atunci când e vorba de venituri, cei care fac business și politică la un loc în Transnistria se ajustează și ei nu se lipsesc de profituri, ceea ce nu este criminal în sine atâta timp cât activitatea economică este legală. Nu-i pot blama pentru asta. Îi blamez pentru aceea că, din ambiții politice, nu lasă și micii întreprinzători să facă același lucru.”

Chișinăul trebuie să aibă viziune unde vrea să ajungă și care vrea să fie rezultatul…

Europa Liberă: Dar Chișinăului aveți ce să-i reproșați în acest context?

Alexandru Flenchea: „Chișinăul trebuie să aibă viziune. Unu: să aibă viziune unde vrea să ajungă și care vrea să fie rezultatul, să aibă instrumentele necesare pentru a ajunge acolo și să aibă și o viziune asupra acțiunilor, ce trebuie să întreprindă.

Și mai departe mereu să ofere soluții Tiraspolului, decidenților de la Tiraspol: „Uite, asta e singura cale legală, acolo vrem să ajungem, puteți să vă alăturați și s-o facem împreună. Dacă nu, vom fi nevoiți să facem noi unilateral, extinzând zona de normalitate și de legalitate pe tot teritoriul țării și reieșind din interesul statului și interesul cetățeanului”.

Și când vorbesc de interesul cetățeanului, am în vedere inclusiv al companiilor, al afacerilor legale.”

Europa Liberă: V-am întrebat de business, vreau să vă întreb și de șefii de la Tiraspol. Ei cu ce fel de mașini circulă, pentru că, atunci când vin la aeroportul de la Chișinău, nu merg cu numerele de înmatriculare locale?

Alexandru Flenchea: „Am devia, dacă m-aș apuca să vă spun cine și cu ce mașină circulă, am devia de la esența problemei. Esența, scopul nostru și obiectivul unde trebuie noi să ajungem este, cum am zis, extinderea zonei de normalitate și de legalitate. La momentul actual, așa-numitele „instituții de stat” din Transnistria nu cad sub incidența deciziei protocolare. Deci, noi nu putem să scriem în certificatul de înmatriculare, în câmpul Posesorul sau Proprietarul auto «Министерство внутренних дел ПМР».

Acesta va fi un următor pas care va fi corelat deja și cu o avansare în procesul de reglementare politică a conflictului. Și m-am bucurat să văd acest obiectiv și această prioritate și în programul de activitate al guvernului și sper ca acest proces, aceste discuții politice să fie reluate cât mai curând.”

Europa Liberă: Dle Flenchea, subiectul acesta al plăcuțelor mai are și alt aspect. Din partea cealaltă sunt acei șmecheri, polițiști sau persoane care s-au „orientat” și și-au adus mașini destul de scumpe în Republica Moldova și, fiind domiciliați pe malul drept, le-au înmatriculat în regiunea transnistreană. A fost la un moment dat un fenomen destul de răspândit, era o modalitate de a fenta cumva sistemul și plățile destul de mari la buget. Ei pot beneficia la fel de acest sistem?

Alexandru Flenchea: „Nu. Decât dacă să trișeze într-un fel atât de sofisticat, care i-ar costa, inclusiv financiar, mai mult decât prețul de vămuire, de achitare a accizului de import pentru acest automobil.

Prima încercare de a legaliza automobilele din Transnistria a fost întreprinsă încă în 2007…

Anume vulnerabilitatea asta potențială de fraudă și de contrabandă, în fond, a fost unul din motivele principale din care problema aceasta nu a putut să fie rezolvată de atâta timp. Prima încercare de a legaliza automobilele din Transnistria a fost întreprinsă încă în 2007. Și atunci nu ne-a reușit anume exact din motivul că au apărut anume asemenea riscuri și au apărut și informații operative de la serviciile Republicii Moldova care au datoria să se ocupe inclusiv de asemenea lucruri, care au determinat Guvernul să amâne, așa cum credeam noi atunci, pentru o perioadă, aplicarea mecanismului de legalizare anume pentru a evita o fraudă în proporții foarte mari.

Mecanismul elaborat și aplicat din 2018 de reînmatriculare ține cont deja de acest aspect, acesta a fost unul din subiectele abordate la modul cel mai serios de echipa de negociatori de la Chișinău de atunci. Și el are prevederi așa ca să nu permită locuitorilor malului drept să beneficieze de el. Cum am zis, teoretic ar fi posibil, dar pur și simplu e mai ieftin să aduci automobilul legal.”

Europa Liberă: Pe final, dle Flenchea, percepția Dvs., cât de realistă vi se pare această ambiție declarată a noii guvernări de a elimina schemele de contrabandă din regiunea transnistreană? Bănuiesc că sunt destul de sofisticate și de adânci. Și cam ce ar trebui să facă, din punctul Dvs. de vedere, pentru măcar a începe să facă anumite lucruri pe această direcție?

Alexandru Flenchea: „Eu nu pun la îndoială intenția guvernului de a aborda această problemă și de a lupta cu aceste fenomene – contrabanda și corupția. Problema principală este că, pentru ca să elimini contrabanda, trebuie să înțelegi exact cum lucrează aceasta și trebuie să știi ce cauți și unde să cauți, respectiv unde să găsești și ce să elimini.

Este nevoie de o combinație de voință politică, de instrumente, de cunoaștere a problemei și de instituții și oameni în aceste instituții care știu ce să caute și în care poți să ai încredere.

Trebuie sprijin politic și să știi exact ce cauți și unde cauți…

Poți obține succes doar dacă ai toate aceste elemente și dacă ai tot sprijinul politic. Și aceasta o spun în cunoștință de cauză: fără sprijin politic, fără sprijinul întregii echipe guvernamentale, al prim-ministrului, al președintelui, fără sprijinul parlamentului nu reușești. Ai nevoie de toate acestea și, repet, cunoașterea subiectului și a problemei, trebuie să știi exact ce cauți și unde cauți.”

Europa Liberă: Acest lucru ar putea schimba raportul de forțe la negocieri pentru identificarea unei soluții politice?

Alexandru Flenchea: „Știți, corupția nu a fost cea care a creat problema transnistreană, dar corupția aici, la Chișinău, este cea care ne împiedică să rezolvăm conflictul. Și atunci, dacă reușim să eliminăm corupția generată de fenomenul unei Transnistrii aflate în afara controlului autorităților constituționale, aflate în afara câmpului legal al Republicii Moldova și al jurisdicției internaționale, până nu eliminăm această corupție nu vom putea avansa la modul cel mai serios în reglementarea conflictului transnistrean.

Și vreau să sper că guvernarea înțelege acest lucru foarte bine. Și la fel înțelege că aici, la Chișinău, nu poți lupta eficient cu corupția fără ca să abordezi, la modul cel mai serios să te ocupi zi de zi de soluționarea conflictului transnistrean.

Pentru că atâta timp cât ai așa o sursă de bani necontabilizați și de fluxuri de mărfuri, inclusiv accizabile, nu poți pune procesul pauză, în speranță că „haideți acolo să lăsăm cumva lucrurile de la sine să meargă, noi ne focusăm aici”. Te focusezi aici, te mănâncă corupția care vine de acolo.”

XS
SM
MD
LG