Linkuri accesibilitate

„Vin și estul, și vestul la Chișinău ca să se înțeleagă asupra unui viitor”


Retrospectiva săptămânii politice cu politologul Veaceslav Berbeca și jurnalistul Cristian Jardan.

Anunțul vizitelor la Chișinău a vicepremierului rus Dmitri Kozak, a comisarului european Johannes Hahn și a reprezentantului Departamentului de Stat american Bradley Freden sunt analizate în retrospectiva politică a acestei săptămâni.

Retrospectiva săptămânii politice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct


Politologul Veaceslav Berbeca de la Institutul „Viitorul” crede că cele trei vizite nu sunt deloc întâmplătoare. Cu câteva zile înainte de expirarea termenului pentru formarea unei majorități parlamentare și a unui Guvern, este clar că reprezentanții Uniunii Europene, Federației Ruse și Statelor Unite vin la Chișinău să se informeze din prima sursă despre situația post-electorală.

Veaceslav Berbeca
Veaceslav Berbeca

Un lucru deloc îmbucurător pentru politicienii moldoveni, continuă Veaceslav Berbeca, care crede prezența celor trei emisari în Republica Moldova ar demonstra imaturitatea deputaților și dependența acestora de factorul extern.

„Și asta evident este o consecință a rezultatelor guvernării și coalizării dintre mai multe partide care au fost până acum. Pentru mai multe partide, de exemplu, coaliția cu PD este o coaliție toxică, vorbind despre experiența istorică pe care am avut-o noi în ultimii ani, de asta mulți nu-și doresc o coalizare cu acest partid.

Asta pentru mine reprezintă o delegitimare a clasei politice, fiindcă nu putem vorbi în cazul dat de actul suveran al creării unei coaliții în R. Moldova...

Pe de altă parte, observăm că influența de afară este foarte mare. În primul rând, ne uităm la activitatea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova ai cărui reprezentanți, inclusiv președintele Igor Dodon, după alegerile parlamentare au fost de câteva ori în Federația Rusă. Asta pentru mine reprezintă o delegitimare a clasei politice, fiindcă nu putem vorbi în cazul dat de actul suveran al creării unei coaliții în Republica Moldova și vorbim despre o influență din afară.”

Astăzi, la scurt timp după anunțul vizitei vicepremierului rus Dmitri Kozak, a comisarului european Johannes Hahn și a reprezentantului Departamentului de Stat american Bradley Freden, democrații i-au invitat pe socialiști la dialog pentru crearea unei majorități parlamentare. Partidul Democrat consideră că unele cerințe ale socialiștilor sunt „realizabile”, inclusiv numirea unui candidat al PSRM în funcția de președinte al Parlamentului.

Ce înseamnă acest lucru? Că zarurile au fost aruncate, crede directorul portalului Unimedia, Cristian Jardan, și că este așteptată o coaliție PD-PSRM.

Cristian Jardan
Cristian Jardan

„Una neformală, totuși, din mesajele pe care le-am citit din partea ambelor formațiuni. Cred că s-a găsit o soluție de compromis, iar soluția probabil că a fost găsită mai demult, era doar o singură problemă – cum să o oficializeze. Și iată că s-a găsit formula prin venirea acestor emisari. Am văzut voci care spun că se știe că socialiștii sunt îndreptați spre est, democrații, cel puțin la nivel declarativ, spre vest și astfel vin și estul, și vestul la Chișinău ca să se înțeleagă pentru un viitor, să zicem, fără crize în acest spațiu al nostru atât de mic, dar se pare că destul de important pentru regiune.”

Socialiștii au răspuns sec la invitația democraților, precizând că vor „lua act de propunerea anunțată de Partidul Democrat și urmează să o prezinte spre analiză și decizie Consiliului Republican al Partidului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG