Participarea premierului Republicii Moldova la conferința regională de securitate de la Kiev și cele mai recente evoluții referitoare la campania electorală pentru fotoliul de primar al orașului Chișinău și Bălți sunt printre evenimentele care au marcat această săptămână politică.
Unii dintre candidații la fotoliul de primar pentru municipiile Chișinău și Bălți și-au prezentat primele platforme electorale în această săptămână, iar tabloul a devenit cât de cât clar în ceea ce ține de figurile cu cele mai mari șanse de câștig, consideră jurnalistul și analistul politic Igor Volnițchi.
„Candidații înțeleg foarte bine că, dincolo de așteptările politice și geopolitice, există și probleme și ar vrea să vadă și soluții pentru problemele, care, mă rog, le afectează viața de zi cu zi. Candidații au decis să folosească prima parte a campaniei electorale anume pentru a veni cu oferte, cu soluții pentru problemele capitalei. Însă, pe parcurs, cu cât lupta va deveni mai încrâncenată, mai dură, evident că elementul profesionist va dispărea, cedând locul criteriului politic și geopolitic.”
Igor Volnițchi a mai menționat și vizita speakerului parlamentului Andrian Candu în Statele Unite, unde acesta a prezentat, printre altele, un discurs despre securitatea traficului rutier de la tribuna Națiunilor Unite. Analistul politic spune că partea neoficială a vizitelor peste ocean poate fi mai importantă, deoarece deseori e folosită de politicieni ca paravan pentru discuții și înțelegeri ținute pe plan secund până la momentul potrivit.
Joi, Pavel Filip a participat la o conferință regională de securitate la Kiev, unde premierul a declarat că ar fi gata să ajungă la un acord cu Ucraina privind retragerea trupelor rusești din regiunea separatistă transnistreană. Editorialistul Vitalie Vovc afirmă că parafarea de către președintele Ucrainei Petro Poroșenko a legii referitoare la controlul comun al frontierei moldo-ucrainene este extrem de importantă pentru securitatea regională, mai ales pentru Republica Moldova.
„Am întârziat aici, la aceste negocieri, discuții cu Ucraina, cu cel puțin un sfert de secol. Ei bine, acum cred că interesele comune ale Moldovei și Ucrainei se văd cu ochiul liber. E bine că avansăm pe aceste direcții. Să nu uităm că este nu doar în Republica Moldova an electoral, dar și în Ucraina se apropie alegerile. Bineînțeles, ambele state vor încerca să exploateze la maximum situația geopolitică, tensiunile geopolitice din zonă și în special conflictul transnistrean, dacă e să ne referim la R. Moldova”, este opinia lui Vitalie Vovc.