Linkuri accesibilitate

„Tăvălugul puterii” și viitorul „incert” al PD: retrospectiva săptămânii


În dialog cu jurnalistul Vasile Munteanu și analistul politic Igor Volnițchi.

După mai multe confruntări cu noua majoritare PSRM-ACUM, Partidul Democrat a cedat puterea și a venit în Parlament. Cei 30 de deputați din fracțiunea lui Pavel Filip s-au angajat să acționeze ca o opoziție constructivă. Jurnalistul TVR Moldova Vasile Munteanu spune că viitorul democraților rămâne incert:

„Tăvălugul puterii” și viitorul „incert” al PD: retrospectiva săptămânii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:12 0:00
Link direct


Vasile Munteanu: „Chiar dacă fruntașii Partidului Democrat vorbesc în termeni optimiști, să zic așa, despre perspectivele formațiunii, acestea nu sunt deloc roz, deoarece plecarea lui Vlad Plahotniuc în ziua de 14 iunie din Republica Moldova a semănat foarte multă incertitudine printre democrați sau chiar un soi de panică, pentru că nimeni nu-și imagina că democrații vor pierde atât de ușor puterea la care țineau atât de mult. Însă dacă Partidul Democrat va deveni un partid marginal atâta timp cât se va afla în opoziție față de actuala putere, similar altor formațiuni care au mai fost la putere și care astăzi se află sub pragul electoral de trecere, depinde foarte mult de actuala guvernare, de rezultatele pe care le va obține în tot ceea ce înseamnă viață mai bună pentru cetățeni, pentru că asta așteptăm fiecare dintre noi.

Pentru Partidul Democrat urmează o perioadă foarte grea...

Depinde foarte mult dacă vor reuși să transforme justiția în una corectă, independentă și, evident, dacă vor reuși să obțină rezultate foarte bune în combaterea corupției și dacă vor reuși să demonteze sistemul de guvernare care a fost unul mai degrabă în interes de grup și clientelar, pentru că asta au promis alegătorilor – să demonteze sistemul creat cu multă migală de Partidul Democrat în ultimii trei ani de zile. Un lucru este cert, pentru Partidul Democrat urmează o perioadă foarte grea, o perioadă în care formațiunea va trece prin multe, multe metamorfoze și schimbări. Schimbări care de altfel sunt necesare acestei formațiuni. Este evident, vor face o opoziție dură, să le dăm crezare că pe alocuri va fi și una constructivă, dar cu siguranță consecințe pentru Partidul Democrat vor fi, și nu dintre cele mai bune.”

Europa Liberă: Dacă pleacă din fruntea Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, el va continua să dirijeze treburile formațiunii din afară?

Vasile Munteanu: „Depinde foarte mult de actuala guvernare care va reuși sau nu să demonteze acest sistem creat de Vlad Plahotniuc în ultimii trei ani. Și aici mă refer la curățarea sistemului de oameni care au fost până acum docili fruntașului Partidului Democrat, ceea ce încearcă să facă de altfel Maia Sandu, premierul Republicii Moldova. Îi va reuși sau nu să dezamorseze acele bombe cu efect întârziat care se află astăzi în Executiv, dar și în instituțiile subordonate Executivului, urmează să vedem. Dar este conștientă premierul Republicii Moldova, este conștientă dna Sandu că acest lucru trebuie să-l facă, deoarece dacă nu distruge sistemul, sistemul va păpa actuala guvernare?”

Europa Liberă: Vasile Munteanu admite să-l vadă pe Vladimir Plahotniuc pe banca acuzaților?

Pentru ce ilegalități poate fi acuzat Vlad Plahotniuc în condițiile în care domnia sa nu a avut o calitate oficială în acest stat?...

Vasile Munteanu: „Orice se poate întâmpla în Republica Moldova, inclusiv readucerea la Chișinău a lui Vlad Plahotniuc, ceea ce e mai puțin probabil în cazul lui Ilan Șor, care, dacă e să credem unor informații din presă, s-ar afla în aceste zile deja în statul Israel, iar din câte cunoaștem, Israelul nu-și extrădează cetățenii. Deci pot admite orice, dar dacă Vlad Plahotniuc și-ar fi negociat libertatea, atunci mă întreb în ce măsură ar putea fi posibilă aducerea lui în Republica Moldova și plasarea pe banca acuzaților. Dar mai e o întrebare aici: pentru ce ilegalități poate fi acuzat Vlad Plahotniuc în condițiile în care domnia sa nu a avut o calitate oficială în acest stat? A fost un simplu coordonator al unei alianțe de guvernare și Vlad Plahotniuc nu și-a pus semnătura pe nici un document oficial, care ulterior ar permite, să admitem, procurorilor să-i incrimineze ceva.”

Joi, fără a aștepta avizul Comisiei de la Veneția, președintele Curții Constituționale Mihai Poalelungi și-a depus demisia, iar șeful statului Igor Dodon le-a cerut și celorlalți membri ai Înaltei Curți să procedeze la fel. Cine îi va urma exemplul? l-a întrebat Europa Liberă pe scriitorul, jurnalistul și analistul politic Igor Volnițchi:

Igor Volnițchi: „Cel puțin putem anticipa anumite demisii de onoare din fruntea unor instituții, mai ales că la un moment dat s-ar putea să devină foarte clar că urmare a acțiunilor Parlamentului, a acelor legi care se adoptă, se află în proces de elaborare unele dintre ele, oricum unii conducători de instituții ar avea prea puține șanse să rămână în funcții. În aceste condiții, ce e mai bine – să fii înlăturat din funcție într-un mod nu chiar onorabil, prin niște modificări de legislație, prin votul parlamentarilor sau să pleci de bunăvoie? Eu cred că a doua variantă e de preferat și unii dintre ei ar putea alege acest lucru. Probabil la această etapă ei încă nu admit o astfel de modalitate de plecare din funcție, însă când vor înțelege că nu prea au alternativă, o vor face.

Nu mi-aș dori ca noua guvernare să meargă cu tăvălugul peste toate instituțiile statului...

Însă aici este un moment foarte important și eu nu mi-aș dori ca noua guvernare să se asemene din acest punct de vedere cu fostele guvernări, nu zic doar cu fosta, ci cu fostele guvernări, adică să nu meargă cu tăvălugul peste toate instituțiile statului și să-i demită pe toți, mergând pe principiul că „nu noi i-am pus în funcție, nu ne reprezintă, trebuie să-i dăm jos”, pentru că în fruntea nu a tuturor instituțiilor statului sunt persoane politice, persoane care s-au compromis, persoane care au executat comenzi politice. Noi avem și profesioniști adevărați care au fost în funcție nu într-o singură guvernare, în mai multe guvernări. Acesta este un indiciu direct că, uite, chiar și guvernări cărora ai ce le reproșa la capitolul democrație, inclusiv precedenta guvernare nu a depășit anumite limite și mi-ar părea foarte rău dacă noua guvernare, în care se investesc atât de multe speranțe, nu va ști să facă diferența dintre profesioniști și persoanele care au ajuns în funcții pe criterii politice și au promovat interese politice, inclusiv sfidând buchea legii, care le interzicea acest lucru.

Avem astfel de oameni, da, oamenii care trebuie să plece, care s-au compromis, care nu au făcut față funcției, au slujit partidul și nu țara, instituția, cetățeanul, cum e firesc să fie, aceștia trebuie să plece. Însă acest tăvălug nu trebuie să-i afecteze și pe adevărații profesioniști. Sigur putem admite că unii, rămânând în funcție, vor continua să facă un sabotaj direct noii guvernări, făcând indirect și jocul fostei guvernări, actualei opoziții democrate, însă eu sunt sigur că asemenea cazuri sunt singulare. Nu veți găsi prea mulți funcționari care vor accepta să saboteze noua putere, înțelegând prea bine că revenirea democraților la guvernare e prea puțin probabilă.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG