Linkuri accesibilitate

Reuniune a diplomaților țărilor G20 pe fondul îngrijorării legate de război și inflație


Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, se întâlnește cu omologul său chinez, Wang Yi, la Denpasar, 7 iulie, 2022

Diplomați de top din cadrul Grupului celor 20 de mari națiuni industrializate s-au întâlnit pentru o reuniune care avea pe ordinea de zi ca subiecte principale războiul declanșat de Rusia în Ucraina și spirala prețurilor la alimente și energie.

Întâlnirea de o zi din 7 iulie, care are loc la Bali, Indonezia, și-a propus să pună bazele summitului liderilor G20 care va avea loc către sfârșitul acestui an. În pofida sancțiunilor occidentale impuse pentru războiul din Ucraina, Rusia rămâne parte a grupului. Cu toate acestea, Statele Unite și aliații săi au încercat să-l pedepsească pe președintele rus Vladimir Putin și au amenințat că vor boicota summitul din noiembrie dacă Putin nu va fi eliminat din forum.

Ucraina nu este membră a grupului, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat să participe la reuniunea din noiembrie. Zelenski a declarat că nu va participa dacă războiul va continua și pe timpul reuniunii din noiembrie.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a călătorit la Bali, dar se pare că a părăsit reuniunea mai devreme, lipsind de la cina oficială pentru cei mai importanți participanți. Vorbind cu reporterii înainte de plecare, Lavrov a calificat drept „frenetice” criticile la adresa războiului din Ucraina exprimate de alți diplomați occidentali prezenți. „'Agresori', 'invadatori', 'ocupanți'... am auzit multe lucruri astăzi”, le-a spus Lavrov reporterilor. Discuția diplomaților „s-a abătut aproape imediat, și imediat ce au luat cuvântul au dezlănțuit critici frenetice la adresa Federației Ruse în legătură cu situația din Ucraina", a spus el, potrivit sursei citate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG