Linkuri accesibilitate

„Mă bucur că avem o republică parlamentară” (F.Nagacevschi/ NewsMaker)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

  • ADEVĂRUL îl citează pe ex-ministrul Mediului Valeriu Munteanu, actual lider al Partidului Uniunea Salvați Basarabia, care susţine că informația prezentată de deputatul Chiril Moțpan, conform căreia râul Nistru va seca în patru-cinci ani din cauza hidrocentralei de la Novodnestrovsk, nu corespunde realității. „Este adevărat că impactul hidrocentralei de la Novodnestrovsk este unul nemilos pentru sănătatea fluviului Nistru. /…/ „Este adevărat că în aval de Naslavcea în anumite perioade ale zilei (având la bază „necesitățile” de producere a energiei electrice), ucrainenii nu eliberează nici o vadră de apă./…/ Este adevărat că aceste procese influenţează negativ capacitatea de auto-curățare a apei, dar de la aceste realități habituale destul de dure până la secarea fluviului Nistru este un mare hău”, a subliniat fostul ministru. Anterior, deputatul Platformei DA Chiril Moțpan a avertizat că cele patru turbine pentru producerea energiei electrice instalate pe barajul hidrocentralei Novodnestrovsk și altele trei ce urmează să fie instalate risca să cauzeze o catastrofă ecologică și chiar faptul ca „timp de 4-5 ani, râul Nistru practic să sece”.
  • MEDIA AZI citează un răspuns primit de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) potrivit căruia jurnaliștii din Republica Moldova ar putea fi vaccinați în mod prioritar la etapa a doua a campaniei naționale de vaccinare anti Covid-19, deopotrivă cu polițiștii, angajații ministerelor, dar și cei ai Președinției. Vaccinarea se va efectua „în funcție de stocurile disponibile de vaccin”. Portalul menționează că o propunere ca ziariștii să fie vaccinați în mod prioritar împotriva Covid-19 fusese formulată anterior de deputați din cadrul Partidului Șor și ai Platformei Pentru Moldova. Cu acel prilej, portalul titrase cu ironie: „Relația lui Șor cu jurnaliștii: de la amenințări, la vaccinare în mod prioritar”. În depeșa de atunci se mai menționa că, după ce unii reprezentanți ai breslei fuseseră solicitați să comenteze propunerea deputaților partidului Șor, opiniilor acestora „s-au împărțit”.
  • NEWSMAKER îl citează pe ministrul Justiției Fadei Nagacevschi care a avut o reacție pe Facebook după ce președinta Sandu a întors în parlament Legea privind aprobarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia. Nagacevschi numește decizia Maiei Sandu „acțiune iresponsabilă” și se declară convins că „Parlamentul va da dovadă de responsabilitate, spre deosebire de Președinte”. „Mă bucur că avem o republică parlamentară”, a mai adăugat Nagacevschi. Portalul reamintește că Maia Sandu a anunțat pe 17 februarie că a întors în parlament legea respectivă, deoarece în aceasta ar lipsi anumite elemente cheie, inclusiv prevederi despre aplicarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor.
  • O investigație a jurnaliștilor de la TV8 dezvăluie că în cei patru ani cât a fost șef de stat, Igor Dodon și-a însușit 40 de obiecte din cele 100 înscrise în Registrul cadourilor protocolare de la Președinție. Pentru niciunul dintre ele, fostul președinte nu a scos din buzunar niciun leu, notează reporterii emisiunii „Cutia Neagră”. Unii angajați ai Președinției au încălcat normele legale ce se referă la cadourile pe care le pot primi demnitarii și funcționarii publici. Aceștia ar fi acceptat cadouri de zeci de mii de lei și le-au oferit gratuit fostului șef de stat. Alte cadouri de lux, primite de Dodon în cadrul unor evenimente oficiale, nici nu au fost declarate, iar fostul președinte pare să și le fi însușit ilegal, potrivit TV8.
  • Consilierul prezidențial în domeniul economic, Veaceslav Negruța, declară într-un comentariu solicitat de GAZETA DE CHIȘINĂU că Mariana Durleșteanu, candidata promovată de majoritatea „PSRM-Șor-Pentru Moldova” la funcția de prim-ministru, a pus prea multe emoții în mesajul său prin care a prevestit un colaps financiar în R.Moldova. Emoții care, spune Negruța, sunt consecința unor discuții pe care Durleșteanu le-a avut cu cei care au înaintat-o la șefia Guvernului sau ar putea fi chiar urmare a unei supărări, „pentru că nu i s-au spus anumite lucruri, pe care le-a aflat abia acum”. Totodată, consilierul președintei Maia Sandu nu exclude că prognozele candidatei socialiștilor ar putea deveni realitate, „dacă se pedalează mai departe pe izolarea R.Moldova, pe subminarea securității sale economice, financiare”. „Trebuie să nu faci nimic ca să cadă economia și, probabil, trebuie să faci foarte mult rău ca să ajungi la o prognoză de – 14% (descreștere economică – n.r.) făcută de doamna Durleșteanu, dar asta se înscrie perfect în eforturile și realizările guvernării Dodon și deciziile luate în Parlament, așa cum a vrut Dodon în decembrie”, subliniază Negruța.
  • ZIARUL NAȚIONAL îl citează pe moldoveanul Dumitru Vicol, analist investițional la o bancă americană din Londra, care a luat la „puricat” mesajul Marianei Durleșteanu, candidata PSRM-Șor la funcția de premier, convinsă că, în iunie 2021, R.Moldova ar putea întra în colaps financiar. Vicol crede că, dacă într-adevăr Durleșteanu a scris acest mesaj, atunci ar fi mai bine să se retragă. „Eu voi presupune că cifrele au fost desenate nu la Londra sau la București, ci la Orhei sau pe strada Serghei Lazo 25 în Chișinău”, spune expertul, făcând aluzie la echipele lui Ilan Șor și Igor Dodon. El este de părere că o descreștere economică de 14% în 2021, așa cum prezice Mariana Durleșteanu în postarea sa, e posibilă doar în caz de război sau devalorizare masivă a leului. „Totuși, luând în considerație că economia Ucrainei s-a micșorat cu 9,8% în 2015 pe timp de război, iar PIB-ul Moldovei s-a micșorat cu 6,5% în 1998, atunci când leul s-a depreciat enorm, eu încă am dubii că economia Moldovei se poate contracta cu minimum 14%”, argumentează Vicol.

XS
SM
MD
LG