După ce site-ul postului de televiziune TV8 a lansat primul știrea că autoritățile britanice au decis să transfere aproape jumătate de milion de lire sterline, fonduri reținute de pe conturile lui Luca Filat, fiul lui Vlad Filat, în beneficiul cetățenilor R. Moldova, Radiochisinau.md citează comentariul unui deputat al Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Sergiu Litvinenco, care se întreabă pe pagina sa de Facebook cum este posibil ca instituțiile din alte state să recupereze bani furați de la cetățenii Republicii Moldova, pe când „instituțiile de stat din țara noastră – care sunt plătite din banii cetățenilor noștri - să nu recupereze măcar un bănuț din banii furați de atâția ani”. „Ce fel de instituții are această țară? Pentru ce le mai finanțăm dacă nu sunt în stare să facă absolut nimic?” se întreagă retoric Sergiu Litvinenco, care folosește prilejul pentru a repeta cât de necesară e, în opinia sa, o resetare a modului de funcționare a instituțiilor în R. Moldova.
Autoritățile de la Londra au anunțat vineri, prin vocea ambasadorului britanic de la Chișinău, Steven Fisher, care a avut o întâlnire cu premierul interimar, Aureliu Ciocoi, că au decis să transfere suma de 456,068 de lire sterline, mărimea fondurilor reținute pe conturile bancare deținute de către cetățeanul Republicii Moldova, Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat. Returnarea sumei menționate ar urma să se producă în conformitate cu prevederile Convenției ONU împotriva corupției și să fie realizată către autoritățile relevante ale Republicii Moldova, după un mecanism care încă urmează să fie precizat, pentru proiectele în beneficiul cetățenilor.
TV8.md le reamintește cititorilor săi că în 2019, magistrații Southwark Crown Crown, una din instanțele de judecată din Londra, au respins apelul lui Luca Filat, fiul fostului premier al țării, Vlad Filat, prin care acesta a atacat decizia Curții Magistraților de a-i îngheța trei conturi de aproape jumătate de milion de lire sterline. Ordinele prin care s-a dispus să fie înghețate cele trei conturi au fost emise în mai 2018, după ce anchetatorii financiari britanici au bănuit că fondurile provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vlad Filat, fostul prim-ministru al Moldovei. „În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, înregistrările HSBC au arătat că conturile și cheltuielile de viață ale acestuia au fost finanțate de companii din alte țări, cu sediul în principal în Turcia și Insulele Cayman. Depozite multiple în numerar au fost identificate și în rețeaua de sucursale din Marea Britanie, cu o sumă de 98.100 de lire sterline plătite pentru o perioadă de trei zile. După ce s-a mutat la Londra în iulie 2016 pentru a-și începe studiile, Luca Filat a avut un stil de viață extravagant, cheltuind sume impunătoare de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200 000 de lire sterline cumpărat de la o reprezentanță Mayfair,” mai scrie tv8.md.
Ziarul de gardă publică o reacție din septembrie 2020 a politicianului Vlad Filat la informațiile despre înghețarea conturilor fiului său. Întrebat despre acești bani, Vlad Filat declara atunci că „această situație nu are legătură cu băncile din Moldova”. Filat a evitat să spună însă de unde ar avea un tânăr de 23 de ani, atât cât avea fiul său, asemenea sume de bani pentru a duce un trai de lux la Londra. „Eu am spus și o spun încă o dată: cred că despre acest caz s-a vorbit suficient, eu am răspuns și vreau doar astăzi să precizez un lucru care este extrem de important. Toată această situație a dânsului nu are legătură cu R. Moldova, nu are legătură cu băncile din Moldova și tot așa mai departe. Ține de viața dânsului și ține de activitățile dânsului”, a declarat în 2020 Filat în cadrul unei emisiuni de la T 8.
Adevarul.md publică o reacție a ex-preşedintelui Igor Dodon la spusele ambasadorului UE la Chişinău, Peter Michalko, că din noua majoritate parlamentară PSRM-ŞOR fac parte deputaţi care sunt implicaţi în frauda bancară. Dodon acuză Uniunea Europeană de duble standarde și spune că este „îngrijorător” când UE sugerează că nu va coopera cu un Guvern votat de asemenea deputaţi. Igor Dodon consideră că, dacă deputaţii din Partidul Şor formau o majoritate cu PAS sau o sprijineau pe Maia Sandu, acest lucru nu era să-i deranjeze pe partenerii de dezvoltare, la fel, cum acest fapt nu i-a deranjat în vara anului 2019, când PAS, Platforma DA, Partidul Şor şi Pro Moldova au votat pentru demisia Guvernului Chicu. „Oare este vorba despre dublu standard? Nu poate fi! Aşa ceva este imposibil într-o societate democratică şi europeană”, a ironizat Igor Dodon pe pagina sa de Telegram.
Ziarualnational.md scrie despre mesajul pe Twitter al Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care oficialul a mulţumit României pentru ajutorul acordat Republicii Moldova prin intermediul Mecanismului UE de Protecţie Civilă pentru combaterea pandemiei de COVID-19. România a donat vineri Republicii Moldova aproape două milioane de articole de echipament individual de protecţie, constând în 1.500.000 de măşti chirugicale, 100.000 de măşti de tip FFP3, 100.000 de costume de protecţie şi 100.000 de mănuşi chirurgicale. ''Mulţumesc România'', scrie Ursula von der Leyen în limba română în mesajul său. ''Un gest frumos de solidaritate europeană'', a mai comentat oficialul european.
Agora.md îl citează pe ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu, care a declarat la Chișinău că România are disponibile 68 de milioane de euro pentru proiectele comune cu R. Moldova și care țin de Acordul de Asistență Financiară. „Așteptăm acordul de la Chișinău și aici mă refer la semnarea unui protocol adițional la Acordul privind implementarea programului de asistență tehnică în baza unui ajutor nerambursabil de 100 milioane de euro acordat de România R. Moldova care să facă posibilă continuarea programelor de asistență finanțate de România”, a spus Bogdan Aurescu.
Pe site-ul deschide.md, Cristian Hrițuc avertizează că un guvern Durleșteanu susținut de PSRM și Shor ar reprezintă un pas în spate pentru Republica Moldova. Bătălia politică în Republica Moldova continuă. Deși a câștigat președinția, Maia Sandu nu are încă pârghiile de putere pentru a începe reformele. Sandu se luptă cu un parlament ostil, controlat de PSRM, cu instituții conduse de oameni loiali socialiștilor și nu poate la acest moment să își impună agenda, scrie analistul. Dacă la Chișinău se va instala un guvern Durleșteanu susținut de PSRM și Shor, continuă el, vestul în general și România, în particular, nu vor gira și nu vor sprijini prea mult un asemenea executiv, pentru că nimeni din cancelariile străine nu mai crede în promisiunile PSRM care privesc reforma statului și nu vor mai arunca cu banii pe fereastră. Un astfel de guvern ar sta mai mult cu ochii la Moscova și va încerca să continue politica statului rus. „Durleșteanu va fi o păpușă în mâna majorității PSRM-SHOR, care nu va avea o libertate prea mare de mișcare și va fi obligată de alianța toxică să continue să sprijine afacerile și schemele de corupție de la nivelul ministerelor”, mai scrie autorul. Și o previziune a sa este că “ne apropiem de momentul în care fereastra de oportunitate pentru Maia Sandu și tabăra dreptei se va închide. După ce Curtea Constituțională se va pronunța, în zilele imediat următoare, actorii politici vor trebui să facă mișcările necesare pentru a se departaja. Soluțiile constituționale sunt puține, iar varianta ca Sandu să învingă alianța toxică PSRM-SHOR e limitată.”