Portalul Tribuna.md formulează mai multe întrebări care, potrivit jurnaliștilor, nu dau pace nici politicienilor, nici cetățenilor. Una dintre acestea e: ce va decide Curtea Constituțională la ședința de astăzi, 23 februarie? Urmează a fi examinată sesizarea deputaților socialiști cu privire la constituționalitatea decretului Președintelui Maia Sandu de a înainta repetat candidatura Nataliei Gavriliță la funcția de Prim-ministru, a devenit cel mai așteptat eveniment din următoarea perioadă. Următorul subiect ce ocupă loc de frunte în gânduri și discuții e despre cea de-a doua tentativă de învestire a unui Guvern de către Parlament. Că va cere votul de încredere tot Natalia Gavriliță sau Mariana Durleșteanu, sau altcineva – încă nu se știe, la fel cum nu se știe nici dacă va fi învestit Guvernul prezentat în ședință plenară sau va fi refuzat și, astfel, conform Constituției, urmează dizolvarea Legislativului…
„Ziarul Național” scrie că firmele din R. Moldova au primit cel mai redus suport din partea statului în perioada crizei pandemice, în comparație cu alte țări din regiune precum România, Polonia sau Georgia. Potrivit sondajului „COVID-19: Impactul asupra firmelor”, realizat de Banca Mondială, doar 5,9% dintre agenții economici din R: Moldova au declarat că au primit sau așteaptă să primească suport din partea autorităților statului pe timp de coronacriză. Pentru comparație, datele aceluiași sondaj arată că în Polonia aproape 80 % dintre firmei au beneficiat de suportul statului în această perioadă de criză, în Georgia peste 50 la sută, iar în România – 48 %.
Reporterii de la Moldova.org vă invită în „Lumea lui Andrei”. Un tânăr care s-a născut cu autism în Republica Moldova, la începutul anilor 2000, când acest diagnostic era cunoscut de prea puțini specialiști. El este și printre primii care au primit acest diagnostic în țară. Ana, mama băiatului, a trecut prin toate etapele durerii - negare, furie, negociere, depresie, acceptare. Cu greu a ajuns la ultima etapă, când a învățat să se bucure de fiecare zâmbet al băiatului. Viitorul, însă, a rămas o mare necunoscută, unde nici statul nu e de ajutor. Tinerii cu autism au nevoie de școli profesionale și de proiecte care să faciliteze încadrarea acestora în câmpul muncii. În lipsa acestor servicii, ei sunt nevoiți să rămână izolați acasă, fără perspective.
Criza COVID-19 riscă să transforme diferența de remunerare între femei și bărbați într-o prăpastie. Presiunea de a se retrage de pe piața forței de muncă a crescut din imposibilitatea de a combina sarcinile de serviciu cu responsabilitățile de îngrijire, scrie agenția de știri IPN. Ca efecte primare ale crizei pandemice și restricțiilor impuse de către autorități în perioada de carantină, femeile au devenit mai puțin active pe piața muncii, au lucrat mai puține ore sau au trecut la munca la distanță. Toate acestea au avut impact direct asupra remunerării, diferența salarială între femei și bărbați devenind și mai mare. În lipsa unor politici și măsuri de stimulare a ocupării și revenirii femeilor pe piața muncii, diferențele salariale riscă în timp să atingă valori extrem de înalte.
TV8.md scrie că Inspecția Judiciară de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii a respins ca neîntemeiată sesizarea directorului Serviciului Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco, privind atragerea la răspundere disciplinară a magistraților din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani și sediul Rîșcani, care examinează cauzele penale în care este vizat Veceaslav Platon. Decizia a fost luată în baza sesizării SIS-ului care a denunțat influențe asupra sistemului judecătoresc, prin corupere și șantaj din partea lui Veaceslav Platon. Potrivit documentului, Platon ar face presiuni pentru a determina adoptarea sau neadoptarea deciziilor în interesele companiilor al căror beneficiar efectiv este acesta.