Linkuri accesibilitate

„Cu pași mici s-a mers prea departe” (Nicolae Negru/ Ziarul Național)


Revista matinală a presei de la Chișinău.

Publicația Newsmaker.md a trecut în revistă cele mai importante decizii în dosarul omului de afaceri Veaceslav Platon, care luni a fost achitat în chestiunea fraudei bancare. Așadar, pe 20 aprilie 2017, Platon a fost condamnat în acest dosar la 18 ani de închisoare. Pe 18 decembrie, Curtea de Apel a menținut sentința, la fel și Curtea Supremă de Justiție. În mai anul trecut, procurorul general Alexandr Stoianoglo l-a numit pe Vladimir Plahotniuc beneficiarul principal al „jafului secolului”. Tot atunci, procurorii au ajuns la concluzia că dosarul lui Veaceslav Platon, în care acesta a fost condamnat la 18 ani privațiune de libertate, a fost unul fabricat. Revizuirea dosarului a durat aproximativ 10 luni. Sentința motivată va fi anunțată pe 2 iulie.

„Cu pași mici s-a mers prea departe” este titlul comentariului semnat de Nicolae Negru pentru „Ziarul Național”. Autorul consideră că cererea oficială a Chișinăului în adresa Tiraspolului de a solicita permisiunea deschiderii unor secții de votare în stânga Nistrului „pare absurdă”. Și asta pentru că în opinia lui Nicolae Negru este dezonorant să ceri „unui lider separatist permisiunea să deschizi secții de votare pe propriul teritoriu”. Dar dacă ești în disperare, dacă riști să pierzi puterea și ai nevoie de câteva mii de voturi salvatoare, care să încline balanța în folosul partidului tău, noțiunile de suveranitate și demnitate se relativizează, se reduc până la dimensiunile interesului personal, constată Nicolae Negru.

Mold-street.com dedică un amplu articol subiectului secțiilor de votare deschise în afara țării. La mai puțin de o lună până la alegerile parlamentare anticipate, forțele politice care vor concura pentru controlul asupra legislativului s-au încăierat în lupta pentru secțiile de votare în străinătate, observă reporterii publicației. Între altele, este citată o recentă declarație a liderului PSRM, Igor Dodon, care susține că în Federația Rusă ar fi 400 de mii de moldoveni. Cifrele ar fi învechite, afirmă Mold-street.com, iar un studiu realizat la finele anului trecut de experții Academiei prezidențiale pentru economie și administrație publică de la Moscova, arată că la 1 decembrie 2020 în Federația Rusă se aflau peste 200 de mii de moldoveni – cu aproape o sută de mii mai puțini decât în 2018, de două ori mai puțini decât la finele anului 2017 și de aproape trei ori mai puțin comparativ cu finele lui 2014.

În opinia economistului Veaceslav Ioniță „noua metodologie de calculare a prețurilor la produsele petroliere, stabilită de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, ar reprezenta o diversiune și un sabotaj înainte de alegerile parlamentare. Aceasta prevede o marjă de comercializare a produselor petroliere angro și cu ridicata, care va fi calculată de două ori pe an. Pe blogul său, Ioniță observă că schimbările operate de ANRE vor avea trei efecte imediate: (1) vor dispărea companiile mici autohtone care au mai rămas și se va institui un monopol al 2-3 companii transnaționale. (2) Pe o perioadă scurtă, exact înainte de alegeri vom asista la perturbații pe piața produselor petroliere. (3) Iar în final, prin decizia unei instanțe de judecată ne vor fi impuse niște tarife luate din pod, mult mai mari, decât cele care trebuie să fie.

Radio Chișinău relatează că în R. Moldova rata de imunizare a populației cu prima doză de vaccin anti-covid este de 11,5%, una dintre cele mai joase printre țările europene. Autoritățile din sănătate fac apel către populație să se vaccineze pentru a preveni îmbolnăvirea și un nou val de infectări. Aproape 2400 de persoane s-au vaccinat împotriva Covid-19 în Republica Moldova în cadrul maratonului organizat pe 12 și 13 iunie la Chișinău. Autoritățile municipale anunță că în zilele de odihnă următoare va fi organizat un nou maraton, de această dată pentru a li se administra rapelul persoanelor care s-au imunizat cu prima doză la Palatul Republicii în perioadă 28-30 mai.

XS
SM
MD
LG