Linkuri accesibilitate

„Spectacolul politic Biden-Putin”, urmărit atent și la Chișinău (Alina Radu/ ZdG)


Revista matinală a presei de la Chișinău.

Despre Biden și Putin la hotar cu Republica Moldova scrie Alina Radu într-un editorial pentru Ziarul de Gardă. Spectacolul politic Biden-Putin trebuie urmărit atent și de la Chișinău, fiindcă lumile celor doi poli se întâlnesc acolo unde e hotarul NATO, iar R.Moldova e anume la acest hotar, afirmă autoarea. În opinia ea, Moldova nu se mai poate vindeca singură, căci cetățenii ei aleg să plece decât să mai ofere încredere guvernelor corupte, iar guvernele corupte rămân, căci e singura lor posibilitate de a scăpa de pedepse – să țină instituțiile captive. „Armata de corupți nu e doar în regiunea transnistreană, e peste tot”, scrie Radu. Câte zeci de ani îi mai trebuie Moldovei să devină neutră și integră cu adevărat? – se întreabă retoric autoarea.

Politologul Dionis Cenușă, citat de Jurnal TV, susține că la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie s-ar putea prezenta un număr mai mare de votanți, decât la alegerile prezidențiale, deoarece ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova motivează și mai mult moldovenii să voteze. Totodată, Cenușă atenționează că ar exista și dezavantaje care ar putea influența electoratul să nu se prezinte la urnele de vot. „S-a făcut un scandal destul de serios pe marginea deschiderii secțiilor de votare, ceea ce înseamnă că ar putea exista un interes mai mare din partea populației. Mai mult decât atât, nu există problemele legate de restricțiile pandemice, care anul trecut au creat anumite impedimente pentru unii votanți. Aceste elemente ar putea fi în favoarea unui număr mai mare”, consideră politologul. El subliniază că e vorba de o competiție între cel puțin 24 de candidați, care creează confuzie în rândul electoratului. „Subiectul geopolitic nu este atât de intens cum a fost anul trecut și acest lucru ar putea crea iarăși un dezavantaj în mobilizarea electoratului”, a declarat politologul.

Pe parcursul celor aproape 12 ani de când există Parteneriatul Estic primii cinci ani au fost foarte activi, iar ceea ce s-a întâmplat după, în cel mai bun caz, poate fi calificat ca stagnare, consideră viceministrul de externe al Republicii Cehe, Aleš Chmelař, transmite IPN. R. Moldova, alături de vecina sa Ucraina și Georgia, ocupă un loc mai proeminent în acest parteneriat, iar Cehia pune accent pe acest „trio” din cadrul Parteneriatului, afirmă demnitarul. Potrivit oficialului, având în vedere președinția pe care o va deține Cehia în Consiliul European în anul următor și relația cu Parteneriatul Estic, în același timp, va trebui de găsit un echilibru dintre trio-ul asociat care este Moldova, Ucraina și Georgia și celelalte țări din Parteneriatul Estic, unde s-ar putea merge pe abordarea individuală a acestor țări.

Într-un editorial pentru Deschide.md, Iulian Chifu analizează cum privește comunitatea euro-atlantică Republica Moldova și cum arată relația cu Rusia prin prisma comunicatului final al Summitului NATO de la Bruxelles. Autorul scrie că Chișinăul este pus în contextul acțiunilor Rusiei și în compania Ucrainei și Georgiei, celelalte state cu aspirații democratice, cu pași importanți spre reformă. „Sprijinul politic pentru integritatea, independența și suveranitatea Republicii Moldova vine în paralel cu cererea de retragere a trupelor ruse și cu apelul la soluționarea constructivă a conflictului de pe Nistru, cu ținta directă a responsabilității Rusiei în toate aceste teme. În plus, comunitatea euroatlantică anunță sprijin – care trebuie citit și ca așteptare, cerință și ca îndemn – pentru reforme și consolidarea capacității de apărare”, subliniază Chifu. Autorul conchide că relația Occidentului cu Rusia este una tensionată, cu multiple probleme și care antrenează poziționări și alinieri necesare ale tuturor statelor lumii, inclusiv a Republicii Moldova.

Mircea V. Ciobanu scrie un articol de opinie pentru Gazeta de Chișinău în care afirmă că deştepţii din campanie şi proştii de după sunt unii şi aceiaşi oameni. El afirmă că voind să-ţi devansezi vecinul de palier şi lovind egoist în şansele posibilului aliat, îl propulsezi pe adversarul real. „Deşteptul din campanie, crezând că dacă mână aerul cu vorbe se schimbă atmosfera, nici nu îşi dă seama că cicălelile lui bătrânicioase contribuie, în modul cel mai direct, la menţinerea stării de fapt”, consideră autorul. Autorul scrie că nici după alegeri aceştia nu vor recunoaşte că au dat în bară şi că au dăunat. „Îi vom vedea tot atât de plini de importanţă, comentând bilanţul bătăliei, făcând prognoze pentru viitor şi mai şi afirmând cu seninătate: eu am presupus că va fi aşa, dar dacă nimeni nu m-a ascultat… Fără să recunoască acest amănunt: dezastrul e şi consecinţa replicilor lor «deştepte»”, se conchide în articol.

Teodor Cîrnaț, doctorul în drept, a declarat pentru TV8 că „hotărârea Curții de Apel este una curajoasă, dar cam tardivă, obiectivă, în favoare cetățeanului.” Totodată, el a menționat că nu este în interesul CEC să atace decizia Curții de Apel. „Cred că nu vor merge la acest procedeu, dar au tot dreptul”, a adăugat Cîrnaț.

XS
SM
MD
LG