Linkuri accesibilitate

Reguli mai stricte la intrarea în R.Moldova (Newsmaker)


„Vremuri sumbre după scrutin” este titlul editorialului semnat de Aneta Grosu în Ziarul de Gardă. Jurnalista observă că în R. Moldova se pare că lumea a uitat de riscurile pandemiei. Asta chiar dacă zi de zi experți în sănătate publică avertizează că, un nou val se apropie și că luna august ar putea aduce o creștere îngrijorătoare a numărului de îmbolnăviri, cauzând în continuare probleme grave de sănătate. Aneta Grosu crede că un nou val al pandemiei s-ar putea să prindă R. Moldova și mai nepregătită decât a fost în martie 2020. După câteva episoade de relaxare, chiar și cei care au scăpat cu viață de prin spitale uită să mai poarte măști în locuri aglomerate și cred în continuare că vaccinul poate fi mai „ucigaș” decât virusul.

„Când va începe evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor”, se întreabă jurnaliștii de la portalul Anticorupție.md. Vicepreședinta PAS, Olesea Stamate, spune că evaluarea, care este una din prioritățile de guvernare a formațiunii pe care o reprezintă, va începe până la sfârșitul anului curent. Pentru aceasta va fi creată o comisie de monitorizare internațională. Stamate a mai spus că experții internaționali nu vor participa direct la evaluare, dar, în afară de crearea acestor două colegii specializate, vor rămâne aici pe parcursul întregului exercițiu, având posibilitatea și ei, la rândul lor, să conteste anumite decizii ale colegiului de evaluare, atunci când nu vor fi de acord.

Portalul Newsmaker.md scrie că managerii de întreprinderi trebuie să asigure rata de imunizare anti-Covid de minimum 70% în rândul angajaților, până la 1 septembrie 2021. Prevederea a fost inclusă în Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 17 iulie. Cum anume ar trebui oamenii de afaceri să obțină acest rezultat, nu este clar, atrag atenția reporterii de la Newsmaker. De asemenea, au fost adoptate noi măsuri pentru trecerea frontierei pe direcția de intrare în Republica Moldova, dar și privind desfășurarea evenimentelor festive. Acestea pot fi organizate în cadrul unităților de alimentație publică doar cu un număr limitat de participanți. Mai exact, poate fi ocupată cel mult jumătate de sală, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană.

Nicole Negru în continuare analizează în paginile Ziarului Național victoria PAS la scrutinul anticipat de acum o săptămână. În opinia comentatorului, dacă oamenii vor consuma tot entuziasmul și energia pe laude, nu vor ajunge departe. „Sigur, Maia Sandu posedă niște calități pe care nu intenționăm să i le negăm. Dar principalele mai urmează să le manifeste”, atrage atenția Nicolae Negru. În opinia lui, în urma alegerilor din 11 iulie șansele de efectuare a unor reforme radicale (în justiție, în primul rând) sunt mai mari, decât după prima îndepărtare a forțelor proruse de la putere, în 2009. E nevoie de schimbări complexe, profunde care nu dau rezultate imediate, de aceea nu i se face un serviciu nici ei, nici PAS-ului dacă se creează impresia că totul se rezolvă ușor, în doi timpi și trei mișcări.

După ce a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) se va confrunta cu mari probleme în ce privește garnitura guvernamentală și capacitatea de administrare. Dar ele sunt rezolvabile, crede analistul politic Igor Boțan, citat de agenția de știri IPN. În opinia lui, PAS trebuie să înțeleagă că, odată cu victoria în alegeri, „întreaga situație din Republica Moldova se întoarce cu 10-11 ani în urmă”. Atunci, la Bruxelles, se lansa platforma Rethink Moldova, care prevestea o „istorie de succes” și care ulterior a fost compromisă de regimul oligarhic. „Acea idee prevedea trei lucruri majore, pe care cred că acum trebuie să le facă PAS”, spune el. Primul pilon sunt resursele pentru îmbunătățirea infrastructurii; așadar, noua guvernare trebuie să „insiste pe dezvoltare” în continuare. Următoarele două principii țin exclusiv de voința și capacitatea internă și se referă la independența justiției și un climat de afaceri favorabil.

XS
SM
MD
LG