Linkuri accesibilitate

Moratoriu la construcția stațiilor PECO? (Anticorupție)


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct



Victor Pelin de la Agenția de știri IPN observă că liderii partidelor unioniste din Republica Moldova nu contenesc să critice și să atace Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Critica e un fenomen normal, crede autorul, mai cu seamă că după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 alegătorii s-au deprins deja cu gândul că nu merită să se aștepte la ceva deosebit din partea guvernării PAS. Și asta pentru că au asistat în această scurtă perioadă la acte de nepotism, politizarea instituțiilor de reglementare ale statului sau lipsă de competență. Deci, nu încape îndoială că guvernarea PAS trebuie criticată, conchide Victor Pelin, continuând: „problema e cum o facem”. „Ne dorim ca criticile noastre să contribuie la corectarea greșelilor și, deci, să fortificăm guvernarea PAS sau, dimpotrivă, ne dorim prăbușirea formațiunii respective?”, se întreabă retoric autorul.

Într-un comentariu pentru „Ziarul Național”, analistul politic Nicolae Negru își îndreaptă atenția asupra anunțului că prețul gazelor naturale rusești pentru R. Moldova va fi de 790 de dolari/mia de metri cubi. Autorul observă că acest anunț a înviorat opoziția socialistă care a dat vina pe Maia Sandu că nu a mers la Kremlin să negocieze prețul. În opinia lui Nicolae Negru, sfătuitorii care o trimit pe șefa statului la Moscova ar trebui să spună și ce concesii să facă. Sigur, R. Moldova poate obține de la „Gazprom” o reducere de natură geopolitică, dacă înfige, ca Ungaria, un cuțit în spatele Ucrainei, conchide Nicolae Negru, adăugând că „asta ar însemna să-ți tai creanga de sub picioare, căci Ucraina e scutul suveranității și independenței R. Moldova”.

În Găgăuzia, au fost aleși toți cei 35 de deputați, potrivit rezultatelor preliminare ale scrutinului de duminică, iar experții spun că încep deja discuțiile neoficiale pentru formarea unei majorități, în condițiile în care 25 din cei 35 de membri ai Adunării Populare de la Comrat au acces în calitate de candidați independenți, transmite Radio Chișinău. În același timp, comentatorul politic din regiune, Veaceslav Crăciun, consideră că această campanie electorală s-a manifestat printr-un dezinteres crescut al locuitorilor față de Adunarea Populară, provocat, în opinia sa, de certurile din fosta legislatură și de lipsa de rezultate. Blocul comuniștilor și socialiștilor a avut 22 de candidați în aceste alegeri, iar nouă au fost aleși în Adunarea Populară de la Comrat. Un deputat este din partea Partidului Acasă Construim Europa, iar 25 sunt independenți.

Reporterii de la Anticorupție.md au stat de vorbă cu unul dintre directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, în opinia căruia instituirea unui moratoriu la construcția stațiilor peco ar conduce la oprirea preţurilor la carburanţi. „Pentru Republica Moldova, 715 stații de alimentare cu combustibil, sunt prea multe, ori la o stație se alimentează în medie 1500-2000 de autoturisme zilnic, în comparație cu România, unde, la o stație peco sunt deservite peste 3.000 de autoturisme, timp de 24 de ore”, a declarat Eugen Carpov. Totodată, funcționarul de la ANRE a respins acuzaţiile că modificările la legislaţie au condus la majorarea preţurilor la carburanţi. „Mecanismul nou, stabilit de legea în vigoare, este unul corect, transparent și ține doar de evoluția cotației pe piața internațională”, a declarat Carpov pentru Anticorupție.md.

XS
SM
MD
LG