Linkuri accesibilitate

„De vor păși pragul bisericii, mai ales pentru taina sfintei împărtășanii, să nu le permitem” (Preoții Eparhiei de Bălți și Fălești/ ZdG)


  • Revista matinala a presei
    Așteptați

    Nici o sursă media

    0:00 0:02:34 0:00

    Biroul de la Kiev al BBC compară actuala criză a gazelor din R.Moldova cu problemele din trecut ale Ucrainei. Contractul cu Gazprom a expirat, iar o nouă înțelegere este imposibilă, notează trimisul BBC la Chișinău, Steve Rosenberg, într-o corespondență intitulată „Moldova fără gazul rusesc. Pe ce se răzbună Kremlinul și care e rolul Ucrainei”. Vorbind despre cele 15 milioane de metri cubi de gaze împrumutate Chișinăului, care reprezintă 0,08% din rezervele ucrainene la acest moment, BBC îl citează pe un înalt funcționar ucrainean, care spune că „singurul lucru pe care și-l dorește Ucraina este ca R.Moldova sa returneze acest gaz până la sfârșitul iernii”. Totodată, potrivit BBC, susținătorii actualei guvernării de la Chișinău manifestă încredere că Ucraina, Polonia și România nu vor lăsa R.Moldova fără gaze la iarnă. Totodată, ei acuză SUA și Germania că au permis finalizarea conductei Nord Stream 2, ceea ce îi permite lui Putin să șantajeze R.Moldova.
  • COTIDIANUL scoate în evidență anunțul făcut de fostul primar al municipiului Chișinău, liderul PL, Dorin Chirtoacă, care a susține că a decis să-și depună mandatul de consilier municipal în Capitală și să se retragă de la șefia partidului. „Renunț la funcții, îmi întrerup activitatea politică, rămân membru PL”, a declarat totodată Chirtoacă, pentru Cotidianul. El susține că a luat această decizie în semn de protest, pentru că „cei care au fost implicați în furtul miliardului, în atacuri raider și privatizări frauduloase, fie sunt peste hotare unde nu au nicio grijă, fie nu sunt anchetați, iar subsemnatul, care am demascat și denunțat, 20 de ani la rând, fărădelegi și fraude sunt sub o anchetă absurdă, de aproape 5 ani, cu sechestre aplicate, dar fără să fug sau să mă ascund”.
  • „Primul test electoral pentru noua guvernare” - așa își întitulează comentariul său pentru IPN, Victor Pelin. El se referă la alegerile locale noi, care urmează să se desfășoare pe 21 noiembrie în 15 localități din R.Moldova. „Deși alegerile municipale sunt, de fapt, alegeri administrative, s-a observat de-a lungul ciclurilor electorale că susținerea partidelor aflate la guvernare se transmite, practic, în aceeași proporție și la nivelul municipalităților, atunci când se aleg primarii și consilierii locali”, observă comentatorul.
  • Una dintre companiile care va livra deja gaze în R.Moldova a fost acuzată de procurorii din SUA că a dat mită, a aflat MOLD STREET, după ce Vitol, unul dintre cei mai mari traderi de produse petroliere din lume, a câștigat al doilea tender lansat de Energocom, pentru unui milion de metri cubi de gaze necesar pentru stabilizarea presiunii în rețeaua de distribuție a gazelor.
  • Potrivit Departamentului de Justiție din SUA, Vitol ar fi dat mită oficialilor din Brazilia, Ecuador și Mexic, menționează Mold-Street.
  • REPLICA MEDIA preia subiectul viorii Stradivarius, care a fost găsită pe Aeroportul Chișinău, în bagajul unei femei, care este de fapt Alexandra Conunova, originară din R.Moldova și una dintre cele mai mari violoniste ale lumii. Identitatea acesteia a fost făcută publică de publicistul și editorul Gheorghe Erizanu, care precizează că „Alexandra Conunova era cap de afiș la TFestival din Moscova, invitată de Vadim Repin, un alt mare violonist al lumii. Stradivariusul, găsit de vameși, este cu acte. Costă, într-adevăr, cca 2 milioane de euro. Stradivariusul este, de fapt, un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Turin, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”, fiind împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul Alexandrei Conunova, de către maestrul Cedric Berger din Elveția”, scrie Gheorghe Erizanu. Cu o reacție a venit și ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a calificat situația de la Aeroportul Internațional Chișinău și acțiunile vameșilor moldoveni drept „o confuzie regretabilă și un exces de zel”.
  • ZIARUL NAȚIONAL scrie că Episcopul Marchel și preoții Eparhiei de Bălți și Fălești, „care anterior au ponegrit-u pe Maia Sandu în ultimul hal, au decis să nu le permită reprezentanților actualei guvernări să mai calce pragul bisericii”. Motivul? Aprobarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice. Într-o scrisoare adresată episcopului, mai mulți preoți cer binecuvântarea să nu mai pomenească această guvernare în rugăciunile lor, „iar de vor păși pragul bisericii pentru trebuințe și mai ales pentru taina sfintei împărtășanii, să nu le permitem”. Portalul amintește că anterior, pe când era președinte, Igor Dodon a decorat un grup de preoți, inclusiv pe episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.
XS
SM
MD
LG