Linkuri accesibilitate

„Polarizarea etnică”: cum să contracarăm discursul urii? „M.Mogîldea/ IPN)


Revista matinală a presei de la Chișinău.

Revista matinală a presei de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00



Agenția de presă „IPN” publică un articol de opinie semnat de expertul institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea, despre polarizarea etnică în Republica Moldova. El constată că polarizarea etnică a societății și instigarea la divizare a reprezentant unul din instrumentele intens utilizate în ultima perioadă. Expertul notează aici faptul că reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo la începutul lunii octombrie a atras după sine o serie de critici lipsite de suport factologic, ce făceau trimitere la discriminarea pe criteriul etnic a acestuia. Mihai Mogîldea susține că setarea unor parametri pentru definirea discursului instigator la dezbinare și stabilirea unui instrument de monitorizare și sancționare a acestor acțiuni, este imperativă. El este de părere că în condițiile în care actul de guvernare se află în mâinile unui singure forțe politice, există premisele pentru dezvoltarea unui abordări largi și realiste privind combaterea divizării etnice, pornind de la realitățile cotidiene din Republica Moldova.

„Decizia oamenilor de a nu se vaccina împotriva COVID-19 se reflectă în numărul zilnic de decese”, declară medicul epidemiolog, Angela Paraschiv într-un interviu publicat pe portalul punctul.md. Întrebată despre importanța vaccinării, Angela Paraschiv a atras atenția că pentru a se păstra ca specie, virusul are nevoie să se multiplice și să utilizeze resursele metabolismului uman. Pe când în afara organismului, virusul nu se multiplică și dispare în câteva zile. Prin urmare, explică medicul, condiții prielnice sunt create de persoana care nu are anticorpi față de virus, adică nu este vaccinată și nu a suportat boala anterior. „Cu cât mai mulți oameni sunt nevaccinați, cu atât mai ușor virusul găsește o nouă victimă pentru existența sa. Dacă ne vom vaccina într-un număr suficient pentru a nu permite trecerea lui de la o persoană la alta, virusul nu va putea ataca, iar răspândirea acestuia se va reduce până vom elimina circulația acestuia definitiv”, a mai punctat medicul epidemiolog. Referindu-se la eficiența vaccinurilor, Angela Paraschiv a spus că pentru Republica Moldova a fost determinată eficacitatea de 90,47%.

Despre turism în perioada pandemică scrie pe blogul său, economistul Veaceslav Ioniță de la Institutul Viitorul. El notează că ramura hotelieră are în prezent o activitate de trei-patru ori mai redusă decât până la pandemie. Iar pensiunile moldovenești, chiar dacă încă sunt slab dezvoltate, au supraviețuit datorită odihnei acasă a moldovenilor. Veaceslav Ioniță menționează că până la pandemie în pensiunile din Republica Moldova se odihneau anual circa 12 mii de moldoveni și circa șase mii de cetățeni străini. Din cauza restricțiilor sanitare, numărul străinilor s-a redus și în prezent sunt aproape o mie de străini care ne vizitează anual, constată economistul. În Republica Moldova, spune Veaceslav Ioniță, turismul este un sector subdezvoltat, rata turiștilor străini care vin în mod organizat față de numărul moldovenilor care pleacă peste hotare, este de 1 la 16.

Jurnaliștii de la portalul anticorupție.md scriu că magistrații Curții Constituționale au dat curs demersului procurorului general interimar, Dumitru Robu, de a percheziționa domiciliul magistratei Tatiana Avasiloaie de la Judecătoria Chişinău, învinuită de îmbogăţire ilicită. Dosarul penal pe numele judecătoarei a fost pornit după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a depistat o diferență nejustificată de 1.330.000 lei legată de deținerea unui apartament de lux de tip penthouse, situat în centrul capitalei. În articole se menționează că ANI s-a autosesizat dintr-o anchetă jurnalistică a Ziarului de Gardă și, în urma audierii mai multor persoane s-a depistat că Avasiloaie este beneficiară finală a imobilului din centrul Chișinăului, care ar costa peste 120.000 euro.

XS
SM
MD
LG