Linkuri accesibilitate

Politica externă a Moldovei este „Incoerentă, inconsistentă și necredibilă” (Victor Chirilă/Ziarul Național)


Moldova - Newsstand, generic
Moldova - Newsstand, generic

„Nu poate fi declarată anticonstituțională legea (anti-propagandă) în întregime ci doar doar unele prevederi din ea” (Nicolae Osmochescu/molNova.eu)

„Incoerentă, inconsistentă și necredibilă” - astfel descrie politica externă a Republicii Moldova expertul Victor Chirilă, președinte al Asociației pentru politică externă politică. Într-un comentariu din Ziarul Naţional, Chirilă notează că politica externă trebuie să reflecte interesele naționale. În cazul Moldovei, însă, „coordonatorul guvernării confundă interesele statului cu interesele personale, iar șeful statului încurcă interesele Republica Moldova cu interesele Federației Ruse”. Expertul mai observă că „diplomații moldoveni ne vorbesc despre aderarea la UE, când atât UE, cât și NATO s-au oprit la Prut pentru o perioadă indefinită”. În același timp, mai remarcă Chirilă, diplomați cer ca Rusia să renunțe la atitudinea sa postcolonială față de Republica Moldova. „Înainte de a cere Rusiei să ne respecte interesele, ar fi cazul, mai întâi de toate, să facem ordine în propria ogradă”, concluzionează, între altele, Victor Chirilă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct

Portalul moldNova.eu publică opinia expertului constituțional Nicolae Osmochescu despre sesizarea depusă de președintele Igor Dodon la Curtea Constituţionale privind aşa-zisa lege anti-propagandă. „Nu poate fi declarată anticonstituțională legea în întregime ci doar doar unele prevederi din ea”, spune expertul. Osmochescu mai precizează că Înalta Curte are la dispoziţie şase luni ca să admită sau nu sesizarea preşedintelui spre examinare. După părerea lui Dodon această lege „atentează la principiile democrației … şi contravine Constituției, instituie cenzura, fapt inadmisibil într-un stat de drept”. Înalta Curte ar urma azi să decidă dacă şeful statului va fi din nou suspendat temporar, de această dată pentru că a refuzat să promulge această lege.

„Suspendarea din funcție pentru o singură „operațiune” a șefului statului poate avea loc oricând, sau poate că există o limită pentru aceste improvizații constituționale”, se întreabă Ghenadie Vaculovschi într-un comentariu pe flux.md. După părerea sa, această practică arată atât politic, cât şi juridic, nu tocmai onorabil, deși „schema funcționează de minune”. „Avem ceea ce avem pentru că temelia sistemului nostru constituțional este găunoasă, este afectată de precedente vicioase, create de oportuniști, șarlatani şi parveniți”, notează autorul. Vaculovschi observă că în loc să fi fost declanșat un proces de așezare definitivă şi durabilă a bazelor constituționale, de-a lungul anilor „anumite majorități parlamentare şi anumiți lideri influenți au avut suficient curaj şi tupeu să recurgă la tot felul de șmecherii pentru a re-croi legea supremă după cum le-a fost ambiția”.

În timp ce în Franţa, preşedintele Macron propune o lege contra ştirilor false, în Moldova, însuși președintele țării Dodon difuzează informații false atunci când spune că a crescut exportul pe piața Federației Ruse sau că a deschis 100 de mii de locuri de muncă, observă jurnalista Elena Robu pe blogul său preluat de unimedia.info. „Republica Moldova nu trebuie să inventeze bicicleta, putem prelua anumite proiecte de legi care funcționează bine în afară, putem sancționa și bloca site-uri care difuzează fake-news-uri ghidate de interese politice”, notează Elena Robu. Numai că, continuă ea, fără o justiție corectă, independentă nu putem face regulă în niciun domeniu. „În țările democratice președinții, politicienii se gândesc, cât de cât, la cetățeni, la nevoile lor. În R. Moldova, președintele este suspendat ori de câte ori interese de grup prevalează asupra intereselor cetățenilor”, concluzionează Elena Robu.

Portalul moldNova.eu relatează că Tiraspolul a propus un nou expert permanent în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) şi că acesta ar fi fost acuzat anterior de fapte criminale. Este vorba de așa-zisul ministru al afacerilor interne din regiune, Ruslan Mova, care „a fost acuzat de acțiuni criminale în cazul unui om de afaceri moldovean, iar presa a scris că Mova fabrica dosare sau extorca bani de la comercianți”. Numit „ministru de interne” în decembrie 2016, Mova a ajuns chiar recent în mijlocul unui nou scandal, după ce acesta ar fi încercat să mușamalizeze cazul unei tinere lovită fatal de un automobil la volanul căruia se afla soţia unui demnitar din regiune cu funcție de conducere în cadrul „ministerului de interne”, se mai spune în articol.

„2017 a fost un an ratat pentru economia moldovenească” titrează trb.ro într-o amplă analiză. Una din concluzii e că „reformele pro-business nu au sporit atractivitatea investițională odată ce sistemul judiciar rămâne subordonat unui grup de interese, care decide totul în Republica Moldova”. În anul electoral 2018 există riscul multor acțiuni populiste, trebuie să ne așteptăm și mai puțin la reforme și acțiuni ale autorităților, care să pună bazele unei creșteri economice solide, se mai spune în analiză. „Incertitudinea politică va frâna elanul investițional, competitivitatea redusă va scoate în evidență slăbiciunea economiei, iar forța de muncă va părăsi și mai departe țara” aşa arată pe scurt prognozele pentru acest an.

XS
SM
MD
LG