Linkuri accesibilitate

Președintele Igor Dodon implică armata națională în jocurile sale politice (Vlad Țurcanu/ Radio Chișinău)


Miercuri, 6 septembrie: revista presei cu Nicu Gușan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct

Republica Moldova, statul în care președintele incită la război și își numește cetățenii „lepădături” și „paraziți”, este titlul unui editorial scris de jurnalistul Vitalie Călugăreanu pentru DW. Autorul observă că „Igor Dodon și unii oficiali ruși dar și reprezentanți ai Tiraspolului vorbesc tot mai des despre riscul reizbucnirii războiului la Nistru, deși nimeni, în afară de ei, nu văd premise pentru aceasta”. În opinia jurnalistului Vitalie Călugăreanu, „comportamentul președintelui Igor Dodon seamănă cu cel al unui provocator pus să genereze cu orice preț un război. Acesta inventează amenințări virtuale, acuză pe alții că ar urmări dezghețarea conflictului, după care pozează în demnitarul salvator care vrea pace pe meleagul moldav și nu va permite jocuri tăinuite și periculoase în detrimentul securității cetățenilor”. Războiul, mai crede autorul materialului, este „calul electoral încălecat de președintele Igor Dodon”. El are nevoie de un „dușman”, care nu poate fi decât imaginar, cu care să sperie electoratul în perspectiva alegerilor parlamentare, extrem de importante, din 2018, încheieVitalie Călugăreanu.

Cât despre interzicerea participării la exercițiile internaționale a militarilor moldoveni, comentatorul politic Vlad Țurcanu crede că astfel președintele implică Armata Națională în jocurile sale politice, cu riscul de a o slăbi și mai mult. Într-o emisiune de la Radio Chișinău, fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu a amintit că Igor Dodon a retras din Parlament „Strategia pentru Securitate Națională”, fapt ce afectează indirect siguranța cetățenilor. „Cineva va trebui să răspundă pentru aceste neglijențe deliberate, îndărătul cărora există niște riscuri reale, ce pot cântări foarte mult într-un anumit moment și într-un teritoriu turbulent pe care ne aflăm noi trebuie să avem mare grijă ce se întâmplă”, este de părere Vlad Țurcanu.

Tiraspolul e o amenințare pentru Chișinău din cauza preferințelor electorale, scrie unul dintre autorii portalului moldnova.eu Dan Caranfil. El observă că în contextul în care majoritatea parlamentară și guvernul de la Chișinău și-ar dori controlul deplin asupra teritoriului Republicii Moldova, ar putea apărea problema celor peste 200.000 de alegători din regiunea transnistreană, deoarece aceștia sunt într-o proporție covârșitoare simpatizanți ai partidelor pro-ruse, mai menționează autorul.

Și sesizarea Curții Constituționale de către liberali în privința sistemului electoral mixt, a fost subiect de dezbatere pentru analiști. Pe de o parte, doctorul în drept constituțional, Alexandru Arseni a declarat în cadrul unei emisiuni la postul Jurnal TV că „legea privind sistemul electoral mixt din start a fost adoptată cu un șir întreg de încălcări ale drepturilor fundamentale ale omului”. Pe de altă parte, analistul Corneliu Ciurea, citat de Agenția de presă IPN, consideră că liberalii de fapt se simt dezavantajați de sistemul mixt, în condițiile căruia „nu au prea multe șanse să obțină un rezultat bun”, mai sugerează analistul politic.

Ce va fi cu leul?”, este întrebarea la care au căutat răspuns autorii portalului noi.md. Într-o scurtă analiză, Vladislav Bordeianu a vorbit cu mai mulți economiști despre prognozele de pe piața valutară. Potrivit expertului Sergiu Gaibu, cotația leului moldovenesc nu se va schimba semnificativ în lunile următoare. Abia în iarnă, leul va pierde puțin din pondere, crede Sergiu Gaibu. Și directorul executiv al Centrului de Studii Strategice şi Reforme, Galina Șelari este de părere că „situația privind cursul valutei, într-o măsură oarecare va depinde de faptul dacă Republica Moldova va obține finanțare externă. Dacă acești bani vor apărea în trezorerie, atunci leul va începe să slăbească”. Ce alți factori ar putea influența greutatea leului în timpul apropiat citiți în analiza publicată de site-ul noi.md.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG