Linkuri accesibilitate

„Gradul de îndatorare al României a explodat pur și simplu” (Mircea Coșea/Ziare.com)


Direcția Națională Anticorupție funcționează deja „cu frâna trasă” (Dan Tapalagă/G4 Media)

Într-un interviu acordat Ioanei Ene-Dogioiu pe site-ul ziare.com, economistul Mircea Coșea prevestește o criză strașnică pentru economia românească. O anunță „alinierea planetelor”, respectiv cumularea efectelor a trei deficite care ar fi trebuit să fie strâns ținute sub control: deficitul bugetar, deficitul balanței comerciale și deficitul de cont curent. Ce ar însemna criza? Dificultăți majore în plata obligațiilor statului, adică a salariilor și pensiilor. Or, cum coaliția dominată de Partidul Social Democrat nu-și poate permite așa ceva, va plăti salarii și pensii, dar pe datorie, arată Mircea Coșea.

Revista presei bucureștene cu Tania Radu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct

Gradul de îndatorare al României a explodat pur și simplu de când guvernează această coaliție. Datoria externă a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de douăzeci de ani. Un alt factor de erodare rapidă a economiei românești e chiar structura ei: este o economie care, cel mult, „manufacturează”, dar nu dezvoltă. Execută ceea ce proiectează alții, care alții și vând produsele respective, cu beneficiu important, desigur, pentru ei. „Producem cantități mari de grâu, porumb și importăm produse semifabricate, cocă congelată, biscuiți. Porumbul nostru se duce în Ungaria de unde importăm mălai. Importul e pe euro, care a crescut mult față de leu. Așa se face că o parte din creșterea economică a României s-a dus la alții”.

Fiind făcută „prin consum a ajutat economiile celor de la care importăm. [...] rămânem cu mai puțin de jumătate din creșterea economică, ceea ce face aproape imposibilă cheltuiala pentru investiții în domenii în care se valorifică suma investită, nu în terenuri de sport sau în festivaluri”, spune Mircea Coșea. Invitatul Ioanei Ene-Dogioiu vede și o tendință amenințătoare de re-etatizare, prin ordine date la vedere sau nu de niște guvernanți autoritariști și prin tendinta de a prelua tot ce se poate sub umbrela statului. Există precedente onorabil de naținalizare – cazul, Margaret Thatcher în Marea Britanie –, dar acolo naționalizarea s-a făcut pentru rentabilizare. În România nu se întâmplă așa: se „naționalizează” „pentru sifonare de bani [...] pentru îndeplinirea unor obligații luate față de capitalul străin”, și chiar pentru a luxa capitalul privat românesc.

Atacurile la adresa guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și a instituției pe care o conduce e aproape de o victorie a PSD, rezultă din ce spune Coșea. Iar dacă se mai încearcă și trecerea la euro, populația va suporta mari dificultăți, pentru că acum condițiile sunt complicate și puterea de cumpărare nu are cum să fie păstrată.

Lipsă de speranțe și pe subiectul apărării justiției și a instituțiilor anticorupție într-o analiză publicată de Dan Tapalagă pe noul site G4 Media. El spune că Direcția Națională Anticorupție funcționează deja „cu frâna trasă”. După un an și jumătate de presiuni incredibile, de campanii de intimidare a magistraților, DNA nu a mai deschis nicun dosar important. Recent, a fost schimbat prin voința PSD și un om-cheie: șefului Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției, Liviu Vasilescu. Or, fără sprijinul Poliției, DNA nu va mai putea face nici măcar ce face acum. Așa stând lucrurile, probabil că singurul lucru de făcut ar fi „să termine demn marile dosare, să le ancheteze profesionist şi să le trimită în judecată, acolo unde au suficiente probe, chiar dacă ştiu că munca lor ar putea fi anulată peste noapte dintr-un OUG. Au această datorie față de noi toți”.

XS
SM
MD
LG