Linkuri accesibilitate

„Mișcarea anti-Dragnea e mai degrabă o reacție de auto-conservare a unui grup de lideri” (Dan Tăpălagă/ G4media)


Ziare de la București
Ziare de la București

„Ceea ce îi impinge acum înainte este frica de prăbușire politică de mână cu Dragnea” (Ioan Stanomir/ Marginalia)

Majoritatea comentatorilor de presă consideră că Liviu Dragnea va pierde conducerea Partidului Social-Democrat la Consiliul Executiv de mâine. O va pierde de tot, în cea mai mare măsură, sau în scurt timp. Elementul de noutate este semnătura unui număr de 50 de parlamentari (potrivit unor surse din PSD) pe scrisoarea în care i se cere demisia.

Dan Cristian Turturică, analistul site-ului digi24.ro, scrie că: „Nu în CEx poate fi dat jos Dragnea din fruntea partidului. Asta se poate întâmpla doar la Congres, iar până acolo e cale lungă”. (…) CEx este important doar pentru contestatarii lui Dragnea și restul susținătorilor lor, ca „să fie acoperiți statutar că au făcut totul ca la carte”. „Forța frontului anti-Dragnea stă, cu adevărat, în voturile pe care le controlează în Parlament”.

Turturică spune că Dragnea a pierdut mai demult susținerea parlamentarilor, acesta ar fi motivul pentru care a amânat să-l schimbe pe ministrul de justiție Tudorel Toader, deși nu a promovat actul normativ pentru grațiere și amnistie. „Puciștii”, cum li se spune, „poartă discuții cu toți nehotărâții și le transmit că dacă nu își iau mâna de pe Dragnea, PSD nu va mai avea o majoritate parlamentară pe care să se poată baza”, iar partidul va pierde guvernarea și asta înseamnă dezastru pentru fiecare din ei. În schimb, „dacă susțin plecarea lui Dragnea, li se garantează păstrarea majorității parlamentare și rămânerea la guvernare”.

Programul rămâne axat pe anihilarea justiției...

Dan Tăpălagă de la g4media vede în „mișcarea anti-Dragnea (…) mai degrabă o reacție de auto-conservare a unui grup de lideri, la care se adaugă umori personale acumulate în timp, din cauza comportamentului tot mai autoritar al șefului suprem”. Scrisoarea formulată de trei lideri marcanți ai partidului anunță că PSD va continua pe linia obiectivelor lui Dragnea – inclusiv ordonanța cu amnistia și grațierea. Deci programul rămâne axat pe anihilarea justiției. Nici n-ar fi putut anunța altceva, pentru că n-ar fi căpătata susținerea pesediștilor din teritoriu – notează Tăpălagă, care adaugă că „Liviu Dragnea nu mai controlează nici mediatic jocul ca acum un an. România TV a dat tonul mișcării anti-Dragnea (…), iar la Antena 3 mai sunt câțiva jurnaliști și invitați care îl susțin fanatic, în rest, acolo se simte influența Gabrielei Firea”.

Tot ce se întâmplă sau, mai bine zis, s-ar putea întâmpla mâine în PSD nu este nicidecum o reformă. Argumentează Ioan Stanomir într-un text publicat pe site-ul marginalia: „Cei care acum sunt vârful de lance anti-Dragnea nu vin din spuma mării, ci din anturajul lui. Au fost părtași la tot ce a făcut măcar prin tăcerea lor de până acum, au câștigat funcții și mulți bani sub Dragnea. Ceea ce îi împinge acum înainte este frica de prăbușire politică de mână cu el”. „Tot ce putem obține acum, scrie analistul, este plecarea lui Dragnea pentru a ajunge la o guvernare de tip Ponta, adică un pesedism indezirabil, dar suportabil prin comparație cu prezentul, (…) (un pesedism) care să nu facă statul țăndări (…) și care să nu gazeze protestatarii. (…) O guvernare acceptabila la președinția Consiliului UE”.

XS
SM
MD
LG