Linkuri accesibilitate

„Dragnea şi Vâlcov falimentează tocmai primarii de la ţară, cei care le aduc voturile!” (Teodor Răileanu/ Adevărul)


Mai mulți comentatori se agită pe ideea că Partidul Social-Democrat ar fi în pragul imploziei, că ar putea intra în noua sesiune parlamentară fără majoritate. Nu-și vor mai putea trece legile, nici chiar bugetul – care nu trece decât dacă coaliția de guvernare îndeplinește condițiile foarte incomode puse de Uniunea Democrată a Maghiarilor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct


Ștefan Vlaston, care scrie asta pe blogurile Adevărul, nu exclude un scenariu în care guvernul ar putea fi împins să demisioneze. Fiindcă prin moțiune de cenzură nu are cum să cadă, doi lideri din opoziție nu se înțeleg, Ludovic Orban și Victor Ponta. PSD, scrie Vlaston, are o singură soluție: să scape de Liviu Dragnea și de Viorica Dăncilă. Doar așa ar putea opri „hemoragia” de parlamentari și s-ar putea reface majoritatea, eventual cu ajutorul Pro-Romania, partidul condus de Victor Ponta.

În același spațiu al blogurilor Adevărul, Teodor Răileanu se gândește și el la eșecul PSD, dar din alt motiv: liderul social-democrat Liviu Dragnea tocmai și i-a pus în cap pe primari cu bugetul pe 2019. Șmecheria pe care a încercat-o în momentul în care primarii furioși se pregăteau să intre la discuții cu premierul Viorica Dăncilă nu a ținut: le-a promis că toate veniturile locale vor rămâne la autoritățile locale. Da, scrie Răileanu, însă vor fi vărsate peste primării și mare parte din cheltuielile care până acum se făceau la guvern. Pentru primăriile municipale poate fi bine, vor avea bani de investiții. Cele mici însă colectează impozite de la o populație cu venituri minime și vor fi practic blocate. Deci „Dragnea şi Vâlcov falimentează tocmai primarii de la ţară, cei care le aduc voturile!” Ar putea urma, crede comentatorul, un scor dezastruos la europarlamentare, dacă primarii vor sta liniștiți acasă, iar românii vor vota sau nu și, oricum, o vor face cum vor crede de cuviință.

Nici în opoziție nu e liniște. Din PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș, au fost obligați să demisioneze doi membri ai conducerii, iar profesorul universitar și analistul politic Valentin Naumescu s-a solidarizat cu ei. Într-o postare pe Facebook, Naumescu îi face lui Cioloș un portret nu tocmai confortabil: „De ce am intrat, de ce am plecat din partidul lui Cioloş? Răspunsul meu e simplu: pentru Dacian Cioloş am intrat, din cauza lui Dacian Cioloş am ieşit. Am crezut sincer şi mult în Dacian. Nu este însă ceea ce părea a fi. Nu regret că am crezut în acest proiect. Era corect formulat. Din nefericire, PLUS mi s-a părut în ziua demisiei chiar «Partidul lui Cioloş» (şi numai al lui)”.

Zilele trecute, Bucureștiul a încasat o emoție mai rară: anunțul ministrului sănătății că apa de la robinet din capitală nu e bună de băut, conține prea mult clor. Magda Grădinaru trece în revistă rostologirea mediatică a acestei știri și ajunge la concluzia că, de vreme ce nu se știe nici acum care e adevărul, am asistat la un mare fake. „Cu șeful NATO la București, avertizat (…), și el, scrie Magda Grădinaru, să nu se atingă de duș și să verifice apa din care i s-a făcut cafeaua, România rămasă fără comandant al Armatei (fiindcă așa a decis Curtea de Apel) intră pe monitorizarea Kremlinului”.

XS
SM
MD
LG