Linkuri accesibilitate

Un eventual plan de federalizare „ar fi destul de periculos pentru toată lumea” (Anatoli Solovei/ G4Media)


Revista presei de la București.

O analiză realizată de redacția ziare.com face primele evaluări ale prezenței la București, începând de ieri, a câtorva oficiali importanți din noul Guvern al Republicii Moldova. Este vorba de premierul Maia Sandu, în prima sa vizită peste hotare, despre ministrul de externe Nicu Popescu și despre vicepremierul Andrei Năstase.

Se remarcă faptul că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Maia Sandu foarte devreme, între zborul care l-a adus de la summit-ul european de la Bruxelles și cel care l-a și dus repede înapoi, pentru că acolo negocierile pe principalele funcții de conducere ale Uniunii continuă. Premierul Maia Sandu a mers apoi și la Palatul Victoria, acolo unde, notează redactorii ziare.com, „cu nicio lună în urma, în calitate de lider al opoziției pro-europene din Moldova, nu avea mare trecere”.

Sociologul Claudiu Degeratu, consultat în această analiză, amintește că în ultimii ani, „s-a transmis de la București ideea că doar fosta majoritate parlamentară, (…) este bună pentru România, NATO și UE și oferă o politică anti-rusească în Republica Moldova”. „Cu atât mai surprinzătoare, spune el, este declarația de dragoste la adresa puterii de la București rostită ieri de șeful diplomației moldovene. Într-o conferință comună cu omologul său Teodor Meleșcanu, Nicu Popescu a vorbit despre o atitudine decisivă a României în tranșarea incertitudinii de la Chișinău ”.

Armand Goșu nu renunță la criticile aduse constant Bucureștiului pentru preferința netă manifestată față de Vlad Plahotniuc. Într-un interviu acordat celor de la contributors.ro, spune că dacă Igor Dodon făcea coaliție cu Partidul Democrat al lui Plahotniuc, la București n-ar fi tresărit nimeni, ar fi fost în regulă. „La fel ca la alegerile prezidențiale din toamna 2016. N-a contat pentru București că pro-rusul Dodon a devenit președinte câtă vreme a fost susținut de Plahotniuc. Important e ca Plahoniuc să fie la putere. În ce combinație, cu cine, nu mai contează”.

În opinia lui Armand Goșu, Bucureștiul ar trebui să stabilească niște răspunderi pentru felul în care a fost gestionată relația cu Republica Moldova, ar trebui să schimbe niște oameni din funcții, să facă măcar acum numiri potrivite.

Site-ul G4Media și publicația Reporter global au realizat în comun un video interviu cu Anatoli Solovei, director adjunct pentru Europa Centrală și de Est în Ministerul de Externe al Ucrainei, specializat pe relația bilaterală cu România. Acesta consideră extrem de importante pentru securitatea din regiune evoluțiile din Republica Moldova.

„Vrem să facem tot posibilul ca Guvernul moldovean să rămână pe linia integrării europene și ne dorim să cooperăm în acest sens cu prieteni precum România, spune oficialul ucrainean. Suntem încântați de declarațiile recente făcute de prim-ministrul noului Guvern al Republicii Moldova, potrivit cărora își doresc să mențină cursul european, dar am fi încântați să îi ajutăm să nu se lase deturnați de Moscova. Și, desigur, (să îi sprijinim) să nu se lase prinși în scenariul Moscovei, care este acela al federalizării. Ar fi destul de periculos pentru toată lumea și ar însemna ca Moldova să fie din nou absorbită pe orbita de influență a Kremlinului”.

XS
SM
MD
LG