Site-ul G4media titrează cu satisfacție: „Schimbare radicală în Moldova: Parlamentul a schimbat sistemul electoral impus de Plahotniuc și Dodon”. Sunt oferite detalii despre modificările făcute și care, în linii mari, reprezintă revenirea la sistemul de vot dinainte de guvernarea Plahotniuc. Noile paragrafe de lege „vizează îmbunătățirea sistemului electoral proporțional care a existat până în 2017 legat de modul de votare în diasporă, transparentizarea finanțării partidelor şi a campaniilor electorale, stabilirea unor proceduri clare şi transparente la întocmirea listelor de candidați. (…) Au fost excluse certificatele de integritate, fiind înlocuite cu declarațiile pe propria răspundere privind stările de incompatibilitate. A fost exclusă şi prevederea referitoare la agitația electorală. Astfel, în ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitaţie electorală”.
Votul în diaspora a fost simplificat: au fost excluse interdicțiile referitoare la modul de votare acolo: se vor putea folosi buletinul și un pașaport expirat.
Iulian Chifu scrie pe blogurile Adevărul că economiști reputați anunță declanșarea unei noi crize globale cam peste 12 luni. Semnele se văd deja în economia unor state importante. „Organismele globale, FMI cu precădere, au fost nevoite să tot revizuiască în scădere creșterea economică globală, ajungând la 3,2% pentru 2019 şi la 3,5% pentru anul viitor. E vorba despre cele mai mici creșteri globale de la criza economică globală din 2008”. Deocamdată, pregătirile sunt pentru recesiunea care va urma pe termen scurt.
Mecanismele de relansare economică se gândesc acum, din septembrie va fi deja prea târziu. Ele constau, reamintește Chifu, în special în măsuri de austeritate, contestate de populiști, și „în pieţe globale integrate – contestate de către anti-globalişti - , în integrare şi spații mai largi de liber schimb, acţiuni şi politici contestate de către naţionalişti-suveranişti”. Unele țări au deja situație șubredă. Analistul alege Republica Moldova ca exemplu: Igor Dodon refuză acordul cu Fondul Monetar Internațional, obținut cu greu, cu mult sprijin dezinteresat din partea României.
În săptămânalul Observator cultural se vorbește despre o nouă linie programatică de urmărit și consolidat cu adevărat și urgent: siguranța cetățenilor. Ovidiu Șimonca vede că guvernul social-democrat condus de Viorica Dăncilă e serios clătinat de cazul fetelor violate și asasinate în județul Olt, unde ancheta trenează și unde e vorba de grave complicități între poliție și clanuri de infractori. Cazul de la Caracal şi falsa curățenie din Ministerul de Interne anunțată de premier au adâncit (deci) impresia de nonguvernabilitate. De guvernul Dăncilă s-au săturat până şi membrii PSD, dar susținerea din teritoriu e pragmatică: până când primarii îşi vor primi banii, Viorica Dăncilă va rămâne premier şi candidat PSD”, scrie Șimonca.
Siguranța cetățeanului va trebui așadar să fie temă de campanie la alegerile prezidențiale. „Nu poţi fi european câtă vreme fiica ta merge cu frică la şi de la şcoală, câtă vreme tremură de frig aşteptând autobuzul, câtă vreme stă mereu cu telefonul deschis de teama infractorilor, câtă vreme îşi sună mereu părinţii să le spună unde se află. De fapt, în această campanie electorală nu se vor discuta mari proiecte, ci mari vulnerabilități”.