Linkuri accesibilitate

Autonomia găgăuză este folosită ca mijloc suplimentar de presiune asupra Chișinăului (Octavian Ţîcu citat de IPN)


Revista presei de la Chișinău.

Republica Moldova este un partener important pentru NATO, iar NATO respectă pe deplin suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea constituțională a Moldovei, este declarația locțiitorului-șef al statului major al Direcției parteneriate militare din cadrul Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul maior Odd Egil Pedersen, care se află într-o vizită în Republica Moldova, transmite IPN. Acesta a adăugat că cooperarea dintre părți este bazată pe cerere: „tot ceea ce am făcut sau facem a fost solicitat de Guvernul Republicii Moldova”.

„Am început să simt că lucrurile se pot mișca în direcția bună, însă procesul este abia la început”, a declarat liderul democraților Vlad Plahotniuc, într-un interviu pentru IPN, realizat la cea de-a 27-a aniversare a Independenței. „Republica Moldova a ajuns în punctul în care este într-un proces de modernizare, chiar dacă lucrurile nu se schimbă atât de rapid cum ne-o dorim cu toții, dar contează direcția corectă și determinarea noastră. În privința dezvoltării unei țări, întotdeauna sunt păreri diferite, dar ceea ce putem spune cu certitudine este că avem un stat stabil, cu adevărat independent, un stat respectat și susținut de comunitatea internațională”, a declarat Plahotniuc.

Care sunt obiectivele Rusiei în Moldova? – se întreabă Vitali Andrievski, într-o analiză pentru portalul de expresie rusă AVA.md. Tot el oferă un posibil răspuns: „La început acapararea regiunilor, apoi – a întregii țări”. În opinia lui Andrievski, acesta este unul dintre scenariile analiticilor politici din Kremlin, care deja este pus pe roate în Republica Moldova. Autorul consideră că printre scopurile Rusiei se numără restaurarea URSS, controlul asupra forțelor politice din Moldova, păstrarea enclavei separatiste transnistrene și impunerea aderării la Uniunea Eurasiatică.

Tot IPN îl citează pe istoricul Octavian Ţîcu, care spune că statalitatea și independența Republicii Moldova sînt în mod evident subminate de trei decenii de secesionismul rus din regiunea transnistreană, de cel găgăuz și de imixtiunea directă a Moscovei. În opinia lui, acest fapt a creat la nivelul elitei politice moldovenești o percepție a suveranității limitate, prin care aceasta este disponibilă să-și exercite autoritatea dacă nu asupra unui stat unitar, atunci cel puțin asupra unei părți, provincii sau pseudo-stat. Citez: „Pe fundalul negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean, autonomia găgăuză a fost și este folosită ca mijloc suplimentar de exercitare a presiunilor asupra Chișinăului, fapt ce va avea și pe viitor efecte destabilizatoare asupra edificării statalității moldovenești”, a spus Octavian Ţîcu.

„Cum au ajuns automobilele din R. Moldova mai sigure ca acelea din UE? Graţie corupţiei” – titrează portalul Mold-Street. În articol este citat un studiu, potrivit căruia „inspecția tehnică a automobilelor din Moldova a devenit o formalitate și nu răspunde obiectivelor de siguranță rutieră și de protecție a mediului înconjurător”. Autorii specifică și câteva date de referință: în Republica Moldova 83% din parcul de automobile are o vârstă de peste 11 ani, dintre care 50% are o vechime de peste 20 de ani.

Despre Ostap Bender sub acoperire scrie Alexandru Vakulovski într-un editorial pentru Deschide.md. Nu știu cum se face, dar atunci când politicienii corupți și marii businessmeni simt răcorica din preajma penitenciarelor care îi așteaptă, brusc lor li se face rău, încep să aibă probleme de sănătate, scrie autorul. Vakulovski propune să fie instalat un monument lui Ilan Șor, „un monument al prostiei noastre”. Citez: „Ar fi o sculptură ce ar reprezenta cel mai bine tabloul zilelor noastre.”

IPN citează declarația fostului președinte Vladimir Voronin, care afirmă că Republica Moldova nu s-a realizat ca stat independent. Țara rămâne divizată, falimentată economic și social, capturată de corupți, a punctat liderul Partidului Comuniștilor. În opinia sa, cetățenii nu au devenit cu nimic mai independenți și, de fapt, sunt dezorientați de proiectele naționale realizate în țară. Prin urmare, rezultatul poate fi văzut pe față, prin plecarea masivă peste hotare, o mare parte emigrând definitiv, consideră Voronin.

XS
SM
MD
LG