Linkuri accesibilitate

Putin încearcă să „curețe” terenul politic pentru transferul puterii(Armand Goșu/Contributors.ro)


Imagine generică
Imagine generică

Revista presei din România.

Din corpusul PandoraPapers se regăsesc astăzi în presa din România știri scurte, fără cine știe ce detalii, despre personaje politice influente: averea lui Vladimir Putin e un subiect, sănătatea mai multor șefi de stat e altul, dar și circuitul banilor lui Vladimir Plahotniuc către conturile membrilor familiei sale din Elveția și Letonia. Pe acest ultim subiect găsim o știre în Adevărul, unde se citează Rise Moldova.

Pe site-ul Contributors.ro, Armand Goșu comentează alegerile fraudate masiv din Rusia. Sunt detaliate metodele de fraudare și se explică de ce nu apar revolte ale populației. Totul e privit în comparație cu perioada marilor proteste din 2011-2012, organizate tot în urma unui scrutin considerat defectuos. Goșu spune că ceea ce diferă total e contextul : atunci Vladimir Putin era la un nivel de încredere acceptabil, acum a coborât la unul foarte slab, iar ce încearcă să facă e să „curețe” terenul politic pentru transferul puterii, care este întotdeauna un moment dureros la ruși. „Putin are nevoie de o Dumă total obedientă, cu o majoritate constituțională confortabilă” și a obținut-o anihilând orice apetit protestatar prin represalii fără precedent. Ce e cu înverșunarea împotriva lui Alexei Navalnîi: nu el singur e perceput ca un pericol pentru putere, ci strategia sa cu votul inteligent, care implică o pierdere a controlului Kremlinului asupra alegerilor. Apoi, mai arată Armand Goșu, Navalnîi face figură specială printre oponenți pentru că a trecut linia roșie difuzând acel film despre implicarea FSB în otrăvirea lui. Navalnîi nu va mai ieși din închisoare decât după plecarea lui Putin din funcție, crede Goșu. Dar tot acest dosar reprezintă doar una dintre problemele liderului rus: celelalte sunt scăderea severă a nivelului de trai al rușilor în ultimul deceniu și dovada de gravă neîncredere în conducători, reflectată de cei numai 20% vaccinați anti-COVID 19, în chiar țara care a inventat primul vaccin.

În România, tensiunea politică a crescut mult. Toate calculele evocate de comentatori și jurnaliști arată că moțiunea de cenzură împotriva guvernului liberal al lui Florin Cîțu va trece mâine în Parlament. Ziarul financiar scrie că însuși Cîțu „pare pregătit să pice Guvernul”, iar Aktual24.ro invocă surse politice de la vârful Partidului Național Liberal când scrie că e posibil ca PNL să nu mai facă o altă propunere de premier și să-i oblige astfel pe cei de la social-democrați, de la Uniunea Salvați România și de la Alianța pentru Unirea Românilor să facă o nominalizare. Și chiar dacă actualul premier ar depăși acest vot de neîncredere, perspectivele guvernării rămân „sumbre”. Politologul Cristian Pîrvulescu formulează câteva raționamente în acest sens în dialogul cu Magda Grădinaru pe Spotmedia.ro. Unul merge pe adoptarea moțiunii de cenzură, inclusiv cu voturile USR, chiar dacă în textul moțiunii depuse de PSD foștii miniștri ai USR-ului trecut în opoziție sunt atacați puternic. Pîrvulescu consideră că eșecul moțiunii, deci menținerea lui Cîțu în fotoliul de prim ministru, ar fi cel mai greu de gestionat. USR tot nu va reveni la guvernare, iar criza se va prelungi cu dispute déjà constituționale, legate de necesitatea unui vot de încredere în parlament pentru noua echipă executivă. Nimic de câștigat nici dintr-o variantă cu guvern minoritar, susținut de PSD, mai spune Pîrvulescu. „Suntem așadar, spune invitatul Spotmedia, într-o capcană pentru care cea mai simplă rezolvare este schimbarea prim-ministrului”.

XS
SM
MD
LG