Linkuri accesibilitate

Estul sălbatic: moartea în parc la Kiev și presimțirea unui Hunxit


Premierul maghiar Viktor Orbán cu prezentatorul vedetă al Fox News, Tucker Carlson, la Budapesta, luni 2 august 2021.
Premierul maghiar Viktor Orbán cu prezentatorul vedetă al Fox News, Tucker Carlson, la Budapesta, luni 2 august 2021.

Întreaga presă europeană scrie astăzi despre moartea mai mult decât suspectă, la Kiev, a opozantului bielorus Vitali Șișov, găsit marți spânzurat într-un parc al capitalei Ucrainei.

Șișov, în vârstă de doar 26 de ani, şeful unui ONG, Casa bielorusă în Ucraina, care îi ajuta pe compatrioţii săi fugiți din cauza represiunii de acasă, dispăruse luni dimineaţă după ce ieșise să facă jogging în Kiev.

În capitala Ucrainei, scrie la Londra The Guardian, Șișov ajuta alți fugari să se instaleze acolo, sau să ajungă în Polonia sau Lituania, țări relative sigure pentru cei scăpați din regimul lui Lukașenka. Șișov însuși fugise din Bielorusia în Ucraina în toamna lui 2020, după ce participase la manifestații împotriva lui Lukașenka, retrasează Kiev Post.

Potrivit prietenilor și iubitei lui, el fusese urmărit de "străini" în timp ce făcea jogging. După o zi de căutări, a fost găsit spânzurat în parc.

Afacerea Şişov intervine la câteva zile după incidentul cu atleta belarusă Kristina Timonovskaia care a anunțat că a fost obligată să se retragă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi ameninţată cu repatrierea forţată pentru că a criticat federaţia naţională de specialitate pe reţelele sociale. Ea e pe cale acum de a primi azilul politic în Polonia.

Le Monde scrie că anchetatorii ucraineni nu cred câtuși de puțin în ipoteza unei sinucideri a dizidentului bielorus. La fel, în Spania El Pais relatează că potrivit anchetatorilor ucraineni corpul prezintă felurite contuzii și răni. Cu o zi înainte, portalul de investigații Bellingcat, specializat în studiul activității serviciilor secrete rusește, scrisese că a primit informații în legătură cu infiltrarea grupurilor de exilați bieloruși de către FSB (fostul KGB al Rusiei, din care provine și Putin).

Bielorusia: medalia de aur a represiunii”, este titlul din Corriere della Sera, la Milano. În primăvară, Uniunea Europeană și Statele Unite au introdus noi sancțiuni, economice și individuale, atingând înalți responsabili ai regimului de la Minsk, precum și oameni de afaceri, și atingând sectoare cheie ale economiei. Bielorusia a răspuns anunțând, pe 28 iunie, ieșirea din Parteneriatul Estic cu UE și retragerea ambasadorului de la Bruxelles.

Regimul de la Minsk întreține acum relații toxice cu toți vecinii, mai puțin cu Rusia. Este limpede că Lukașenka consideră că nu mai are nimic de pierdut, că nu va lua în seamă sancțiunile și că el lasă în mod deliberat un mare număr de refugiați din țări asiatice să treacă frontiera în Lituania. Autoritățile lituaniene au distribuit imagini video în care pot fi văzuți migranți la frontieră sosind în vehicule similar cu cele ale grănicerilor bieloruși.

Cât despre relațiile cu Ucraina, ele sunt dintre cele mai încordate după ce Minskul a anunțat organizarea de zboruri spre Crimeea anexată de Rusia.

La Minsk, televiziunea de stat l-a prezentat pe Șișov ca pe un marginal fugit din țară, care cel mai probabil ar fi fost ucis pentru o afacere de datorii neplătite. Detaliu interesant, televiziunea de stat bielorusă nu a evocat în niciun fel ipoteza unei posibile sinucideri a dizidentului.

Rezolvarea cazului morții lui Șișov se va dovedi un test pentru Ucraina, care trebuie să arate că își poate conduce eficace serviciile chiar și sub presiunea unor vecini atât de turbulenți și ostili cum sunt Putin și Lukașenka.

Asta cu atât mai mult, cu cât până și ONU a cerut o «anchetă minuțioasă», cum o subliniază Le Figaro.

Kiev Post amintește și că în iulie 2016, tot în Kiev, un jurnalist bielorus, Pavel Șeremet (care colaborase și cu Europa Liberă) a fost omorât în centrul capitalei printr-o bombă plasată sub mașină și că “cinci ani mai târziu, acea crimă încă nu a fost elucidată”.

SUA: Cuomo trebuie să demisioneze, spune Biden

Joe Biden s-a alăturat marți 3 august “uraganului de voci care cer demisia guvernatorului statului New York, Andrew Cuomo, “după publicarea unui raport al procurorului general al statului care aduce dovezi că guvernatorul a hărțuit sexual, de-a lungul anilor, mai multe femei colaboratoare sau din subordinea sa”, cum o rezumă Politico.

“Cred că trebuie să demisioneze”, a spus Joe Biden, reafirmându-și “poziția din primăvară, când au fost formulate primele acuzații împotriva guvernatorului”. Potrivit site-ului Politico, “democrații– guvernatori ai mai multor state și propriii săi aliați din New York – se arată acum gata să întoarcă pagina Cuomo, care guvernează de trei mandate și care era considerat un posibil candidat pentru alegerile prezidențiale.”

Foxy Hunxit

În sfârșit La Repubblica, în Italia, scrie că pentru prima oară un înalt oficial al guvernului maghiar a vânturat în mod deschis amenințarea unei ieșiri din Uniunea Europeană: ministrul de finanțe Mihály Varga, care a spus că Ungaria și-ar putea reconsidera poziția în UE dacă Bruxelles continuă să critice legislația maghiară și dacă insistă să condiționeze acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Legat de asta, Varga a completat spunând că este, evident, prea devreme pentru a face vreun prognostic în legătură cu posibilitatea trecerii Ungariei la moneda europeană, euro, în următoarea legislatură, 2022 – 2026.

The Washington Post scrie despre iubirea (previzibilă, potrivit acestui mare ziar cu simpatii democrate) republicanilor din SUA pentru Viktor Orbán. Astfel, prezentatorul vedetă al Fox News, Tucker Carlson, se află la Budapesta, pentru a participa la o conferință de la care el va transmite în direct pentru Fox în următoarele zile. Atât Orbán însuși, cât și Tucker Carlson au postat pe rețelele sociale imagini cu premierul maghiar și conservatorul american (cf. foto).

Cum mai recent a scris-o într-un portret Michael Kranish, tot în Washington Post, Tucker Carlson a devenit “vocea revendicărilor albilor” (“voice of White grievance”) în SUA și principala figură a unei mișcări a dreptei extreme, populiste și nativiste la care aderă și Donald Trump.

Este o ruptură totală cu Reaganismul, scrie Washington Post, iar discursul lor oferă un mesaj profund religios și implicit rasist, amestecat cu naționalism rigid, luptând împotriva multiculturalismului, a drepturilor femeilor și LGBT și în general împotriva liberalismului. Era inevitabil ca “iliberalul” premier maghiar să se dovedească pe gustul lor.

Chiar și anterior, fostul consilier al lui Trump Stephen Bannon odinioară l-a numit pe Orban un “Trump înainte de Trump” (“Trump before Trump”), spus pe un ton admirativ pentru acest soi de naționalism maghiar bona fides (sau bona Fidesz).

Chiar și politologul conservator din SUA Rod Dreher, mult admirat de unii intelectuali români, s-a mutat la Budapesta anul acesta, de unde prezintă Ungaria ca pe un spațiu protejat (a kind of safe space), departe de “hegemonia” liberalismului, Dreher apărând meritele a ceea ce numește un “soft authoritarianism față de “totalitarismul” UE.

Asta, în vreme ce discursul oficial al regimului maghiar, cu nuanțe antidemocratice și antisemite, îl laudă pe Putin și este in căutare permanentă de împrumuturi din China, lucruri pe care telespectatorii și fanii Fox News nu le vor auzi.

Fiecare emisiunea a show-ului Tucker Carlson Tonight are în medie trei milioane de telespectatori.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG