Cop26, marea conferință planetară de la Glasgow destinată opririi încălzirii planetare, trebuia să se încheie astăzi, dar a intrat în prelungiri și peste weekendul ce începe, într-atât divergențele rămân mari între principalii semnatari.
Un conflict de ultimul moment s-a strecurat astfel în redactarea textului final, în momentul în care trei țări importante economic, dar care depind de exploatarea cărbunelui și a resurselor de combustibili fosile, Rusia, India și Arabia Saudită, au cerut ștergerea unui rând din comunicatul final.
Este vorba de un angajament global, planetar, acord de principiu, de a se renunța definitiv la cărbune și la energiile fosile. Rusia, India și Arabia Saudită au cerut însă, cum o explică The Times, ca această frază să dispară din comunicatul final. „Marii poluatori refuză să pună capăt subvenționării hidrocarburilor”, titrează The Times.
Pe un ton vehement, cum o menținează Washington Post, fosta președintă a Irlandei Mary Robinson, a cerut celor trei țări să semneze și a criticat Arabia Saudită pentru “jocul murdar” (“dirty games”) căruia i se dedă.
Polonia: o reală criză umanitară
În paralel, la New York a avut loc reuniunea excepțională, în regim de extremă urgență, a Consiliului de Securitate al ONU în chestiunea crizei migratorii de la frontiera polonă-bielorusă. S-a aflat că reuniunea a fost foarte tensionată, Rusia – care are drept de veto – opunându-se țărilor occidentale, care doreau o rezoluție comună. Ba chiar, reprezentantul Rusiei, Dmitri Polianski, a spus presei, potrivit Reuters, că occidentalii par a avea o „atitudine masochistă” tot insistând pe subiectul acesta.
Ceea ce se petrece la granița polonă-bielorusă este o reală criză umanitară, cu miile de oameni, inclusiv familii cu copii, în special din Irak, Siria și Afganistan, rătăcind prin păduri, dormind afară în condiții de igienă deplorabilă și deja cu o serie de morți din pricina hipotermiei, cu temperaturi coborând noaptea sub zero.
Confruntarea polono-bielorusă, scrie The Telegraph, a căpătat și o dimensiune de război psihologic, grănicerii polonezi transmițându-le migranților că sunt pe cale de a fi otrăviți de soldații bieloruși. Ministerul polonez de interne afirmă că migranții primesc din partea forțelor de securitate bieloruse opioizi și droguri psihotropice, sub formă de pastile.
The Telegraph publică un impresionant reportaj multimedia de la această graniță a Europei, în care vedem și mesajele distribuite migranților de forțele poloneze, principalul fiind: „Go back to Minsk”!
În acest timp, UE a trimis emisari speciali la Ankara, Dubai și Beirut, pentru a convinge autoritățile din Turcia, Liban și Emiratele Arabe să nu mai lase potențiali refugiați să urce pe zborurile spre Minsk. Acum, Lukașenko, cum o scrie The Guardian, la Londra, amenință ca va tăia gazul rusesc spre Europa, dacă țara va fi supusă unor noi sancțiuni, așa cum au anunțat mulți înalți responsabili UE.
O importantă conductă de gaz rusesc destinat Europei trece într-adevăr prin Bielorusia. The Washington Post estimează că faptul că Lukașenko amenință că ar putea tăia livrările de gaz rusesc spre UE arată că el se bucură în continuare de sprijinul lui Putin, care îl lasă să se comporte cum dorește, doar ca să le stârnească probleme europenilor.
The Guardian continuă analiza, explicând de ce, dacă Lukașenko își pune în practică amenințarea de a închide conducta, asta ar duce la prețuri și mai ridicate în Europa pentru gaz și energie. La fel, Le Monde, în Franța, estimează că, paradoxal, această criză va servi Poloniei în conflictul său cu instituțiile europene de la Bruxelles.
China: Marele Salt Înapoi
Partidul Comunist chinez a adoptat joi o rezoluție istorică, în cadrul plenului comitetului central, care îl plasează pe autoritarul președinte Xi Jinping la același nivel cu Mao Zedong și Deng Xiaoping.
PCC a adoptat, cum era așteptat, joi 12 noiembrie, o „rezoluție istorică”, cum o scrie agenția oficială Xinhua, care a consolidat și mai mult puterile lui Xi Jinping. Un document care „consolidează puterea” lui Xi Jinping, „plasându-l la același nivel cu Mao Zedong (1949-76), fondatorul regimului, și al (succesorului său) Deng Xiaoping”, rezumă South China Morning Post, cotidianul din Hong Kong.
Rezoluția pregătește, de asemenea, terenul „pentru remanierea masivă a conducerii partidului care va avea loc anul viitor, deschizând calea pentru un al treilea mandat” pentru Xi, ceea ce deocamdată constituția nu îi permite.
«Autoîncoronarea à la Napoléon a lui Xi Jinping», este titlul din Libération.
Kamala Harris la Paris: o vizită aproape „neobservată”
Vicepreședinta SUA Kamala Harris a promis joi, în Franța, angajamentul țării sale în lupta globală împotriva sărăciei. „Răspunsul la provocarea sărăciei este o obligație pentru noi toți”, a insistat ea la deschiderea celei de-a patra ediții a Forumului pentru Pace de la Paris.
Site-ul american foarte influent Politico reține însă mai ales aceea că „vicepreședinta SUA a trecut neobservată” prin Paris. Ea a fost trimisă de Joe Biden pentru a repara relațiile cu Franța, în urma „crizei submarinelor” pe care Parisul nu le-a mai putut vinde Australiei, din pricina intervenției SUA. Dar presa franceză nu s-a ocupat aproape deloc de ea.
„O cină cu ușile închise, nici un singur interviu în presa locală și câteva mărunte evenimente formale”: potrivit Politico, această călătorie a ei, care „trebuia să o lanseze pe scena internațională”, a fost un eșec. „Practic, ea nu a fost deloc în contact cu francezii”.
Intr-adevăr, Le Monde vorbește despre niște “gesturi simbolice” între Kamala Harris și Emmanuel Macron. Libération menționează că ea a participat, joi 11 noiembrie, cu ocazia comemorării armistițiului din 1918, la înmormântarea ultimului participant la mișcarea de Résistance împotriva nazismului, decedat la vârsta de 101 ani.
Cotidianul catolic La Croix recunoaște că ea, detestată de republicani, este „un Număr Doi foarte expus”. Cât despre ziarul conservator Le Figaro, acesta se mulțumește să publice (în suplimentul Madame Figaro) un portret al lui… Douglas Emhoff, soțul «gentleman» al vicepreședintei SUA. Aflăm că e poreclit «The Good Husband» («soțul cel bun»), și că are totul pentru a fi ginerele perfect, bărbatul desăvârșit, visul fiecărei soacre. Este avocat, își iubește soția, nu e interesat de politică, informează Le Figaro, iar pe deasupra cei doi au exact aceeași vârstă fiind născuți la câteva zile diferență în octombrie 1964.
Un cuplu american perfect. Ah, el este evreu din Brooklyn, continuă Le Figaro, iar ca student în drept a lucrat episodic la McDonald's. Căsătorindu-se cu Kamala Harris, care e de origine indiană și jamaicană, Doug Emhoff a putut să declare că și-a dat seama cât este de privilegiat ca om alb: deseori ea era controlată la aeroport, însă el nu!