Linkuri accesibilitate

Putin, grupul punk «Hristos Mântuitorul» și cronica unui război anunțat


Vladimir Putin cu Patriarhul Kirill al Rusiei și umbra crucii de pe mitra ierarhului pe frunte.
Vladimir Putin cu Patriarhul Kirill al Rusiei și umbra crucii de pe mitra ierarhului pe frunte.

Restricții tot mai severe în întreaga Europă... Noi măsuri foarte dure în Franța și Italia – acestea sunt principalele titluri. Cum o rezumă la Londra The Times, în Marea Britanie numărul cazurilor de infectări cu Omicron se dublează la fiecare trei zile.

Incepând de ieri seara, de pildă, guvernul francez a închis toate discotecile și cluburile pentru patru săptămâni și a întărit normele sanitare în școli. Libération regretă că nimic nu a fost anticipat. Le Figaro scrie că cei care lucrează în stabilimentele nocturne (le monde de la nuit) sunt «scandalizați».

În Italia, cum o rezumă La Repubblica, vaccinarea cu a treia doză avansează lent, iar șase milioane de persoane sunt în întârziere.

Nimic nou pe frontul de est

Vladimir Putin va discuta astăzi cu Joe Biden, în mod virtual, situația din Ucraina și tensiunile de la frontieră, iar Le Monde estimează că Biden dispune în realitate de o marjă de manevră foarte redusă aici. Washington Post, la rândul său, estimează că Biden, care l-a tratat deja pe Putin de «asasin» (killer) are la îndemână un arsenal retoric și un set de argumente foarte redus.

Deocamdată, tot Le Monde anunță că principalele cinci mari puteri occidentale au lansat ieri un nou avertisment Rusiei, punând-o în gardă contra unei intervenții militare în Ucraina. În timp ce Rusia este acuzată că pregătește un atac asupra Kievului, în scopul probabil de a anexa Donbasul, regiunile rusofone din est, Paris, Londra, Roma, Berlin și Washington au reamintit necesitatea ca Moscova să mențină negocierile pașnice cu Kievul.

Inițiativa comună à a avut loc ieri seară, în ajunul videoconferinței atât de așteptate de astăzi între Biden și Putin, dar în urma unui avertisment, ieri, al SUA, care a avertizat Rusia că va exista o ripostă serioasă în cazul unei agresiuni împotriva Ucrainei.

La jumătatea lunii noiembrie, în cadrul unui interviu telefonic cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron își anunțase deja „intenția de a apăra întregul teritoriu al Ucrainei”, ca o reacție în urma desfășurării de trupe rusești la granița cu Ucraina.

La Moscova, Kommersant preia o analiză a agenției Bloomberg, care estimează că sancțiunile împotriva Rusiei pot afecta în mod serios schimbul rublei cu valutele străine.

Sărbători de Crăciun cu gust amar pe Downing Street

Tot Le Monde rezumă reacțiile presei britanice în urma revelațiilor publicate în legătură cu marea sărbătoare de Crăciun organizată în decembrie 2020 de premierul Boris Johnson, asta chiar în momentul în care el le cerea concetățenilor lui să renunțe la reuniunile familiale.

Asta cade foarte rău, venind exact în urma scandalului „cumularzilor”, declanșat de faptul că unii deputați conservatori mai au câte un contract de angajare în același timp, gras plătit de felurite firma private. Daily Mirror a fost primul ziar care a revelat că în decembrie 2020, petrecerile de sfârșit de an s-au ținut fără nici o regulă sanitară la reședința premierului din Downing Street, exact în momentul în care Boris Johnson le cerea britanicilor săi să renunțe la sărbătorile în familie.

Se adaugă la asta faptul menționat că Boris Johnson este deja depășit de scandalul salariilor deputaților lui care fac lobbying.

Keir Starmer, șeful opoziției laburiste, l-a acuzat pe Boris Johnson că «îi ia pe britanici drept imbecili», iar unii deputați laburiști au depus plângere la Scotland Yard. Poliția Londrei a răspuns sâmbătă (4 decembrie) că, deși „nu are obiceiul să cerceteze retrospectiv posibilele încălcări ale reglementărilor anti-Covid-19”, de data asta „va lua în considerare” respectivele plângeri.

Omul lui Putin și mitologia greacă

În sfârșit, la rubrica «citatul zilei», Kommersant revine la pregătirea discuției video de astăzi dintre Putin și Biden și îl citează, pe un ton amuzat, pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, inamovibilul Dmitri Peskov, care a folosit expresia cu sonoritate pompoasă «авгиевы конюшни», „grajdurile lui Augias”, pentru a se referi la dificultățile inerente comunicării lui Putin cu Washingtonul. A spus Peskov (citat de «Интерфакс»): „Avem atât de uriașe „grajduri ale lui Augias” în relațiile noastre bilaterale, încât nu e posibil să le curățăm în câteva ore de conversație. Este important să nu ne pripim cu așteptări exaltate și emoționale”, a spus Peskov.

Tonul s-a dovedit suficient de pretențios și neașteptat în gura unui aparatcic cenușiu precum Peskov ca analiza din Kommersant să ajungă la concluzia că Putin nu așteaptă nimic de la discuție și că ea este un fel de corvoadă (de curățare a „grajdurilor”) pe care omul de la Kremlin a acceptat-o de ochii lumii.

The Washington Post a relatat că, potrivit serviciilor secrete SUA, numărul trupelor rusești la granița Ucrainei a urcat la 175.000 și că atacul ar putea veni din patru direcții, inclusiv dinspre Crimeea.

Cum o scrie același Washington Post, este de așteptat ca Putin să îi ceară lui Biden ca, în ciuda promisiunii făcute de NATO Kievului în 2008, Ucraina să nu fie niciodată primită în Alianță.

Deși pare a arăta o oarecare înclinație spre exegeza mitologică, puterea rusă se dovedește însă mai puțin tolerantă când vine vorba de exploatat mitologia națională. Astfel, presa rusă anunță că Ministerul justiției tocmai a interzis, declarându-le «extremiste» în virtutea noilor legi ale cenzurii, 12 piese ale grupului punk cu numele foarte sugestiv: «Ansamblul Hristos Mântuitorul și Maica Umedă a Pământului» (Ансамбль Христа Спасителя и Мать Сыра Земля).

Maica «Umedă» (Сыра) a Pământului era o divinitate a slavilor păgâni, înainte de trecerea la creștinism, iar grupul punk respectiv, care asociază o divinitate păgână cu «Hristos Mântuitorul», nu este câtuși de puțin bine văzut de putere, prin felul în care parodiază ritualurile religioase ortodoxe, ridiculizând în același timp anumite tendințe ultranaționaliste sau neonaziste. Cântăreața, cu pseudonimul Tania Voina (Tania Război), apare întotdeauna deghizată în prototipul unei babe ortodoxe, cu batic și simboluri religioase (precum celebra, în România, „babă a lui Țuțea”) și poate cânta pe un ton foarte serios că «Putin este Hristos».

Piesa noastră favorită, în această rubrică a Revistei Presei, este «Să răstignim toți deputații» (Распни этих всех депутатов), dar nici «Omoară-i pe cosmonauți» (Убивай космонавтов) nu este de neglijat (link aici).

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG