Linkuri accesibilitate

CCA începe de astăzi monitorizarea fizică a radiodifuzorilor în baza legii anti-propagandă (Ziarul de Gardă)


Igor Dodon la televiziunea transnistreană DnestrTV (Adevărul.md).

Luni, 12 februarie, intră în vigoare legea anti-propagandă. Ziaruldegarda.md anunţă cu acest prilej că CCA va începe de astăzi monitorizarea fizică a radiodifuzorilor, care au avut termen până vineri să-i prezinte notificări cu privire la modificările operate în oferta serviciilor de programe retransmise în conformitate cu noua lege. Aceasta prevede eliminarea din grila lor de program a tuturor emisiunile cu un conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Începând cu luni, 12 februarie, angajații CCA vor începe verificarea actelor depuse de radiodifuzori, dar vor începe și o monitorizare fizică, iar în cazul abaterilor, vor fi aplicate succesiv avertismente, sancțiuni financiare și sancțiune prin retragerea licenței.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00
Link direct

Tot Zdg.md dă detalii despre percheziţiile CNA şi a procurorilor anticorupţie la mai multe farmacii bănuite de aplicarea unei scheme frauduloase de comercializare a medicamentelor. CNA a făcut publice câteva dintre interceptările discuțiilor telefonice dintre reprezentanți ai farmaciilor și angajați în domeniul ocrotirii sănătății. Într-o discuție telefonică, reprezentanta unei farmacii roagă o angajată a unei instituții medicale să prescrie pacienților un medicament costisitor care nu se vinde de mai mult timp. Reprezentanta famaciei o îndeamnă pe angajata instituției medicale să prescrie cel puțin zece pastile ale preparatului „Esomeprazol”, deoarece termenul de valabilitate al acestuia ar fi expirat, este costisitor și nimeni nu vrea să-l cumpere. La 9 februarie, douăzeci de persoane, inclusiv angajaţi din domeniul ocrotirii sănătăţii şi reprezentanţi ai unor reţele farmaceutice, au fost reţinute de către CNA şi procurorii anticorupţie.

Ştirea care face ocolul celor mai multe media, inclusiv site-ul postului de televiziune TV8, este cea că dosarul Shor a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul. O decizie în acest sens a fost luată vineri de Curtea Supremă de Justiție la cererea lui Ion Pleșca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău. Pleșca a cerut mutarea dosarului la alt instanță pentru a nu trezi aparenţe de imparţialitate, având în vedere faptul că, avocatul inculpatului, Bălan Iulia, este soţul Şefului Secretariatului Curţii de Apel Chişinău, Bălan Lilia, funcţie care asigură asistenţa organizatorică şi administrativă a Curţii.

Totodată, preşedintele Curţii menţionează că Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău, este format din șapte complete de judecată, a câte trei judecători, respectiv 21 judecători la număr; din care șase sunt în imposibilitate de a participa la examinarea cauzei penale în privinţa inculpatului. Acesta a precizat că deja judecătorii: Vrabii Silvia, Ulianovschi Xenofon, Robu Oxana şi Mînăscurtă Igor şi-au luat abţinere de la examinarea cauzei respective, cereri care au fost admise. Curtea supremă de Justiție a admis cererea preşedintelui Curţii de Apel Chişinău, astfel cauza penală de învinuire a lui Şor Ilan va fi examinată la Curtea de Apel Cahul.

Dumitru Spătaru de la tribuna.md se referă în cel m ai proaspăt comentariu la ceea ce numeşte „ultima şansă a liberalilor”. Astăzi, oricare acţiune ar întreprinde-o PL, ea nu are cum să prindă la alegători, care sunt încă supăraţi pe alianţa făcută de liberali cu democraţii în 2016, scrie el. Cel mai important este că electoratul dezamăgit de PL, votanţii de cândva ai acestui partid, nu au migrat nicăieri. Pentru a redeveni credibili, liberalii ar trebui să genereze un şoc politic şi electoral semnificativ. Mihai Ghimpu trebuie să accepte ideea plecării sale de la cârma formaţiunii, plecare care ar trebui sincronizată cu un mic şoc electoral pe care ar trebui să-l genereze primarul capitalei, prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă. Acesta trebuie să demisioneze din funcţia de primar şi să dea locuitorilor capitalei posibilitatea de a decide singuri cine merită să conducă Primăria. Aceste două mişcări simple sunt de fapt unica şansă a liberalilor de a mai reveni în marea politică, crede autorul de la tribuna.md.

Într-un comentariu publicat pe IPN, Dionis Cenuşă formulează şi el o sugestie, de această dată pentru UE: trebuie să folosească slăbiciunile partidului de la guvernare și contextul electoral pentru a obține cât mai multe concesii și respectiv schimbări durabile pe partea de reforme… Cenuşă porneşte de la premisa că, dacă UE ar lua o decizie inspirându-se din evaluările societății civile, atunci Moldova nu ar trebui să primească prima tranșă din asistența macro-financiară. Or, nici precondițiile politice și nici cele sectoriale nu sunt încă îndeplinite în totalitate și fără rezerve. În realitățile moldovenești, însă, asistența macro-financiară a UE poate avea un impact favorabil pentru accelerarea unor reforme dureroase și ocolite până acum de guvernare. De aceea, UE trebuie să folosească slăbiciunile partidului de la guvernare și contextul electoral pentru a obține cât mai multe concesii și respectiv schimbări durabile pe partea de reforme.

Adevarul.md citează un interviu al preşedintelui Igor Dodon pentru o televiziune din Transnistria, DnestrTV. Atât timp cât în Guvern sunt persoane care vor unirea cu România, conflictul transnistrean nu poate fi soluţionat, a spus el. Preşedintele Republicii Moldova mai susţine că la Chişinău încă nu există o voinţă politică clară pe subiectul soluţionării problemei transnistrene. La fel, că la Tiraspol ar exista interese care nu doresc reintegrarea ţării, mai mult din considerente economice. „Uneori mi se crează impresia că unii din stânga Nistrului ar fi bucuroşi ca în Moldova să fie un Guvern pro-român, pro-NATO, pentru că în aşa caz este mai uşor să ceri bani, să nu mergi la negocieri sau să respingi ideea că trebuie să avem un stat unitar”, a menţionat Igor Dodon. Dodon a încercat să mizeze pe ideea că Transnistriei i-ar fi foarte avantajos să accepte reunificarea ţării. „Dacă va fi soluţionată problema transnistreană, NATO va rămâne pe Prut şi nu va ajunge pe Nistru”, explică preşedintele moldovean.

XS
SM
MD
LG