Pe ipn.md, politologul Dionis Cenuşă scrie despre „câteva semnale” ce ar valida supoziția că UE ar putea transfera prima tranșă a asistenței macro-financiare în viitorul apropiat, deși mai târziu decât se prognoza inițial – până în iulie 2018. Chiar dacă sunt descrise o serie de reforme problematice, Concluziile Consiliului de Miniştri ai UE nu fac nici cea mai mică aluzie la posibilitatea blocării primei tranșe, este prima sa explicaţie. Apoi, documentul face referință la monitorizarea alegerilor și a modului cum va fi implementat sistemul mixt de votare. Așadar, UE nu cere sub nicio formă revenirea la votul proporțional în schimbul primei tranșe din asistența macrofinanciară, este însă cert că alte tranșe vor depinde de modul cum va fi aplicat votul mixt în practică. Decizia finală privind evaluarea condițiilor pentru acordarea asistenței ar fi putea fi prezentată în contextul Consiliului de Asociere UE-Moldova, preconizat pentru luna aprilie, mai scrie Cenuşă. Până atunci, rapoartele de evaluare pregătite de instituțiile europene trebuie să fie finalizate și aprobate în mod obligatoriu pozitiv. Concluzia autorului e că Uniunea Europeană nu este nici pe departe satisfăcută de mersul majorității reformelor la Chișinău, dar UE va acorda banii dacă va simți că are suficientă acoperire cu rezultate concrete, pentru a modera acuzațiile că sprijină partidul de la guvernare într-un an electoral și în schimbul unor reforme parțiale.
Nicolae Negru explică în ziartulnational.md „de ce se bucură Plahotniuc de concluziile Consiliului UE”. În text, observă el, nu se mai fac referințe la oportunitatea schimbării sistemului electoral, ci Consiliul își exprimă doar „regretul” pentru faptul că în noua lege electorală nu s-a ținut cont de unele recomandări importante ale Comisiei de la Veneția, observă Negru. Astfel se confirmă tendința de a pune accentul nu atât pe schimbarea în sine a sistemului electoral, cât pe modul de respectare a recomandărilor Comisiei de la Veneția și implementarea noului cod. Faptul că Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României, a declarat, după ședința Consiliului, că Chișinăul va primi, în aprilie, „o serie de fonduri pentru a asigura macrostabilitatea economică” a Republicii Moldova ar putea fi un semnal că atitudinea Bruxelles-ului față de actuala guvernare s-a clarificat și „stabilizat”, mai observă autorul. Aceasta nu înseamnă că Chișinăul va obține banii în mod automat, ci dacă va respecta recomandările Comisiei de la Veneția, inclusiv „cele referitoare la finanțarea partidelor și a campaniei electorale”, conchide autorul.
Pe tribuna.md, Dumitru Spătaru porneşte de la o speculaţie, cea că Premierul Pavel Filip ar fi asul din mâneca liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc pentru Primăria capitalei, pentru a analiza impactul unei astfel de decizii asupra bătăliei pentru Primăria capitalei. Ar avea şanse destul de bune, afirmă autorul, şi asta pentru că Premierul va putea pretinde la voturile electoratului antirusesc, dat fiind faptul că în ultimii ani Guvernul a promovat activ o politică anti-Rusia. În al doilea rând, el va putea pretinde și la o parte din voturile unioniștilor. Or, din postura de Prim-ministru, Pavel Filip nu i-a împiedicat deloc pe unioniști să-și facă interesele în Moldova, mai crede Spătaru. În al treilea rând, el va putea miza pe o parte din voturile electoratului pragmatic din capitală, prezentându-le reușitele pe care pretinde că le-a înregistrat fiind în fruntea Executivului. Într-un alt articol de pe acelaşi portal, tot Dumitru Spătaru analizează şansele celorlalte partide la primăria capitalei.
Ucraina a cerut locuitorilor săi să reducă încălzirea, după ce Rusia a sistat furnizarea de gaze naturale, iar zdg.md anunţă într-o ştire ce spune „Moldovagaz”? Ministerul Economiei și Infrastructurii a precizat că SA „Moldovagaz” nu a primit sesizări din partea SAP „Gazprom” cu privire la sistarea furnizării gazelor naturale către R. Moldova și a tranzitului de gaze rusești în țările regiunii balcanice și Turcia. SA „Moldovagaz” deține contracte cu SAP „Gazprom” de furnizare a gazelor naturale către consumatorii R. Moldova și tranzitarea acestora pe teritoriul țării, valabile până la sfârșitul anului 2019.
Tot pe zdg.md este citat un raport al Națiunilor Unite care a arătat că R. Moldova ar fi printre statele cu cele mai multe femei migrante. În 2017, femeile au constituit mai mult de jumătate din toți migranții internaționali în 100 de țări sau zone cu Letonia, Muntenegru, Nepal și R. Moldova printre țările cu cele mai mari cote. În rândul ţărilor europene, Moldova este țara cu cel mai înalt nivel de migrare a populației peste hotare, în special în scop de muncă, iar condițiile socio-economice, instabilitatea politică din R. Moldova, nu creează premise pentru diminuarea acestui fenomen, se spune într-un raport BNS din 2015 privind profilul femeilor migrante. Peste 2/3 dintre femeile, care pleacă peste hotare în scop de muncă, au vârsta de 15-44 ani. Contingentul de femei migrante care pleacă din localitățile rurale este mai tânăr, femeile până la 35 ani constituie 46,9% față de 33,2% femei de aceeași vârstă din mediul urban, până la 44 ani – 70,5% din mediul rural, 57,4% – din urban. De aici și îmbătrânirea mai rapidă a satelor Moldovei, unde coeficientul de îmbătrânire printre femeile rurale a depășit cifra de 19% , iar prevalenţa emigrării rurale faţă de cea urbană amplifică tendințele de depopulare a mediului rural.